Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Influenza

12 spørgsmål om influenza og vaccination

Bliv klogere på influenza og vaccination. Vi har samet 12 af de mest hyppige spørgsmål og fået dem besvaret af en speciallæge.


Opdateret: 21. September 2021

1. Er influenza farligt?

For de fleste er influenza ufarligt. Men ældre over 65 år, gravide efter 12. uge og personer med bestemte sygdomme som diabetes, hjerte- eller lungesygdom, svær overvægt og immundefekt er i risiko for at få et alvorligt forløb af influenzasygdom og i værste fald dø. De fleste er svækkede ældre og personer med kroniske sygdomme.

2. Hvem anbefaler Sundhedsstyrelsen at blive vaccineret?

Tilbuddet om gratis vaccination justeres en smule fra år til år. Aktuelt er følgende omfattet af tilbuddet:

  • Alle personer, der er fyldt 65 år inden den 15. januar 2022.
  • Personer der lever med kroniske sygdomme (fx sukkersyge, rygerlunger mv.).
  • Svært overvægtige med BMI >35.
  • Førtidspensionister.
  • Personer der modtager immunundertrykkende behandling (immunsupprimerede) og deres husstandskontakter efter lægelig vurdering.
  • Børn på 2-6 år.
  • Gravide i 2. og 3. trimester.
  • Sundheds- og plejepersonale med tæt kontakt til personer i særlig risiko for et alvorligt forløb med influenza.
  • Børn og voksne med andre alvorlige sygdomme, hvor tilstanden ifølge lægens vurdering medfører, at influenza udgør en alvorlig sundhedsrisiko.

Test din viden her

3. Hvorfor anbefales ældre over 65 år vaccination?

Immunforsvaret svækkes naturligt med alderen. Det betyder, at man er i øget risiko for at få influenza og for at få et alvorligt forløb af influenzasygdom, for eksempel med lungebetændelse. Dette skyldes, at kroppen er dårligere til at bekæmpe infektionen. Dette gælder også, hvis man ellers er sund og rask.

4. Hvorfor anbefales diabetikere vaccination?

Både type I og II diabetes svækker immunforsvaret, så man bliver mere modtagelig for infektion og har sværere ved at bekæmpe den. Desuden kan den høje feber, der tit følger med influenza, føre til voldsomme udsving i blodsukkeret, som kan være svære at kontrollere. For mange kan den nedsatte appetit under sygdom også medføre vanskeligheder med at kontrollere blodsukkeret. Derfor kan man være velreguleret og føle sig sund og rask, men alligevel komme i en situation, der er svær at styre, hvis man er diabetiker og får influenza.

5. Hvorfor anbefales personer med hjerte- og lungesygdom samt personer med BMI over 30 vaccination?

Personer, der lider af hjerte- og/eller lungelidelser samt personer med en BMI på over 30 har større risiko for at blive smittet med influenza, få et sværere forløb af influenza, flere komplikationer samt højere risiko for at blive indlagt.

6. Hvorfor skal vaccinationen gives hvert år?

De vira, der er i omløb, ændrer sig fra til sæson til sæson. Du er kun beskyttet mod de vira vaccinen indeholder, og beskyttelsen varer cirka seks måneder.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

7. Hvordan virker vaccinen?

Vaccinen får kroppen til at danne antistoffer mod de vira, den indeholder. Så når du bliver udsat for virus, kan dit immunforsvar hurtigere og bedre bekæmpe dem. Vaccinen beskytter dig mod at blive syg, og skulle du alligevel blive smittet, bliver forløbet lettere og kortere, fordi kroppen i forvejen "genkender” virus og skal bruge mindre tid på at bekæmpe den.

8. Virker vaccinen lige godt på alle?

Nogen opnår fuld beskyttelse mod influenza ved vaccination, og andre oplever, at de kan få en mild form for influenza, som dog er hurtigere overstået, end den ville have været uden vaccination. Lider man af en immundefekt, grundet medicin eller specifik sygdom, er det vigtigt at tale med sin læge om, hvornår det bedste tidspunkt for vaccination er.

9. Er der nogen, der ikke må få vaccinen?

Personer, der er overfølsomme over for hønseæg/kyllingeprotein bør ikke vaccineres, fordi vaccinen kan indeholde spor af kyllingeprotein fra fremstillingen. Personer som tidligere har oplevet svær allergisk reaktion (anafylaktisk chok) ved influenzavaccination bør ikke vaccineres.

10. Virker vaccinen med det samme?

Der går 2-3 uger, før man opnår fuld beskyttelse. Så det er bedst at blive vaccineret i oktober/november måned, inden influenzasæsonen går i gang.

11. Hvad koster det at blive vaccineret?

Det er gratis at blive vaccineret for personer, der tilhører de risikogrupper, Sundhedsstyrelsen anbefaler vaccination (se punkt to). Tilbuddet starter 1. oktober og løber typisk ind i næste år. Aktuelt frem til 14. januar 2022 – for gravide og personer med medfødt eller erhvervet immundefekt og deres husstand frem til 28. februar 2022. Selve vaccinationen gives typisk hos egen læge, alternativt på apotek eller via privat vaccinationsudbyder.

12. Hvad er bivirkningerne ved vaccinen?

Vaccination kan give ømhed, der hvor man bliver stukket, og mindre hyppigt, almen utilpashed, feber og muskelsmerter, der sædvanligvis forsvinder i løbet af en til to dage uden behandling. Dette er ikke influenza. Alvorlige bivirkninger som allergiske reaktioner ses sjældent.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons