Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Piercing

Piercing betyder gennembrydning. Ligesom tatovering er det en ældgammel form for udsmykning af kroppen, som er blevet moderne i de senere år. En piercing laves ved at bore hul gennem huden og de underliggende væv med en nål, og derefter sætter man en ring eller en stav igennem.


Opdateret: 21. Februar 2001

Hvad er piercing?

Hvad er piercing? Piercing betyder gennembrydning. Ligesom tatovering er det en ældgammel form for udsmykning af kroppen, som er blevet moderne i de senere år. En piercing laves ved at bore hul gennem huden og de underliggende væv med en nål, og derefter sætter man en ring eller en stav igennem.

Øreringe er en form for piercing, som har været udbredt længe, men de senere år har flere og flere fået piercinger i næse, tunge, læber og øjenbryn. Dertil kommer de såkaldte body-piercings, der sidder forskellige steder på kroppen som for eksempel i brystvorter, navle og kønsdele.

Betændelse i tungen kan være en af de alvorlige følger af en piercing i tungen.
NetDoktor
[FirstInContentAdBox]

Uønskede virkninger af piercing

Desværre kan piercing have en række uønskede følger. Der findes ingen opgørelser over, hvor mange der får en infektion eller andre alvorlige 'bivirkninger' af deres piercing. Men blandt andet i Norge har piercing været skyld i de første dødsfald på grund af blodforgifning med streptokokker. Derudover melder danske tandlæger om et stigende antal tandskader og tilfælde af betændelse i tungen.

Infektion og betændelse

Når hud eller slimhinder gennembores, vil der altid være en risiko for betændelse enten med de bakterier, som findes naturligt på stedet. Eller med mikroorganismer, der kommer fra for eksempel det redskab, der bliver brugt til at pierce med.

Risikoen for infektion er specielt slem ved piercing i næse, mund og på kønsdelene, fordi der findes masser af bakterier på stedet. Det er især streptokokker og stafylokokker som er problemet. Men også bakterier som E.coli kan være årsag til infektioner. I første omgang vil betændelsen som regel sidde lokalt omkring piercingen, men i værste fald breder infektionen sig. Man risikerer at få en blodforgiftning, som kan være dødelig, hvis man ikke kommer under behandling i tide.

[SecondInContentAdBox]

Smerter

En piercing vil altid gøre ondt, både når man får den lavet, og mens såret heler. Derfor finder nogle mennesker sig i smerter, som burde få dem til at gå til læge, tiltagende smerter kan nemlig være det første tegn på betændelse omkring piercingen.

Tandskader

Piercing af tunge og læbe kan både medføre ødelagt emalje på tænderne, irriteret tandkød og i værste fald knækkede tænder.

Allergi

Risikoen for allergi stiger kraftigt, når man gennemborer hud eller slimhinde og lader såret være i konstant kontakt med et fremmedlegeme. Specielt nikkelallergi er en risiko, hvis piercingen ikke laves med et af de anbefalede materialer.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Andre skader

Andre skader kan for eksempel være dannelse af arvæv. For kvinders vedkommende kan det betyde at mælkekirtlernes udførselsgange i brystvorterne lukkes til, så man ikke kan amme. Der er også risiko for at beskadige nerver i forbindelse med piercingen.

Hvad kan man gøre for at undgå skader?

Stil krav til din piercer

I Danmark findes der ingen lovgivning om piercing. Derfor er det vigtigt selv at stille krav til den, der skal lave piercingen. Det frarådes at forsøge at lave piercingen selv hjemme på badeværelset. Markedspladser og festivaler egner sig absolut heller ikke til piercing. Hygiejnen under piercingen bør som minimum være som hos tandlægen eller lægen, og man bør sikre sig, at alle instrumenter er sterile.

Er renligheden ikke i top, er risikoen for, at der går betændelse i såret langt større, end hvis du får lavet piercingen hos en professionel piercer. I værste fald kan man blive smittet med sygdomme som hiv eller hos pierceren. Derfor får man også et års karantæne som bloddonor , når man er blevet piercet.

Brug det rigtige materiale

Til nye piercinger kan man bruge titanium, niobium og kirurgisk stål. Når piercingen er helet kan disse metaller erstattes af 18 karat guld. Alle andre materialer frarådes på grund af risiko for allergi og dårlig heling.

Plej din piercing

Det bedste du kan gøre for at undgå infektion er at pleje din piercing. Læs mere om hvordan og hvor ofte her. Desuden skal du sikre dig, at din stivkrampevaccination er i orden, inden du bliver piercet.

Gå til læge, hvis der går betændelse i din piercing

I værste fald kan betændelse omkring en piercing ende med en livsfarlig blodforgiftning. Derfor er det vigtigt, at du går til læge, hvis der går betændelse i din piercing. Hold øje med rødme, varme og hævelse omkring stedet. Ligesom tiltagende smerter, feber og almen utilpashed altid skal få dig til at kontakte din læge.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons