Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Øjne

Synstest (Undersøgelse af synsstyrken)

Synstest er den almindeligste og billigste test af synet, der bruges. Alle folkeskoleelever og værnepligtige har været igennem en sådan synstest.

Opdateret: 28. Februar 2022

Hvad er en synstest?

Lene Justesen

Ved en synstest forstår man den almindeligste og billigste test af synet, der bruges. Her måler man synsstyrken, som er øjets visuelle opløsningsevne (evnen til at se og skelne detaljer).

Alle folkeskoleelever og alle værnepligtige har været igennem en sådan synstest.

Langsynede og nærsynede vil have brug for brilleglas for optimalt testresultat. Man taler derfor om korrigeret og ikke korrigeret synstyrke, afhængigt af om det er med eller uden brilleglas. Hvis man hverken er langsynet eller nærsynet, vil den korrigerede og ikke korrigerede synsstyrke være den samme.

Hvor kan man få foretaget en synstest?

En synstest kan foretages ved sin praktiserende læge, som dog ikke har brilleglas af forskellige styrker. Hvis der er brug for en synstest hvor man samtidigt skal bestemme brillestyrken (refraktionen) og få målt en korrigeret synsstyrke skal man henvende sig til en optiker.

Hvad sker ved selve undersøgelsen?

  • Ved en synstest benytter man Snellens tavle, der består af en lysende hvid baggrund med syv til ni linier med sorte bogstaver af forskellig størrelse. En synstest foretages sædvanligvis i seks meters afstand. Der findes også tavler beregnet til børn.

  • Man står sædvanligvis i seks meters afstand fra tavlen og har det ene øje dækket til. Hvis du bruger hånden til at dække over det øje, du ikke ser med, må du ikke presse på øjet, fordi det kan nedsætte synet på øjet, når det bagefter skal testes.

  • Lægen udpeger et bogstav og du skal så identificere det. Ovenover hver række af bogstaver, står et lille tal, der angiver afstanden i meter, som du skal kunne se bogstavet på, for at have normalt syn. Den øverste række skal kunne læses på 60 meter, de næste på henholdsvis 36, 24, 18, 12, 9 og 6 meter. Står du i seks meters afstand skal du med andre ord kunne læse alle linier.

  • Kan du læse den nederste linie, skriver lægen brøken 6/6, hvilket vil sige normalt syn. Kan du for eksempel kun læse 18-meter linjen, skriver lægen brøken 6/18, og så skal du forsøge ved en optiker eller en øjenlæge, om briller eller kontaktlinser kan bedre synet. Hvis synet ikke kan bedres med briller, kan der foreligge en egentlig øjensygdom. Nogle gange udregner lægen synsbrøken og oplyser denne: hvis synsstyrken for eksempel er 6/12 kan dette omregnes til 0,5 eller 50% af den normale synsstyrke.

Hvad hvis jeg ikke engang kan se den øverste linie?

  • Hvis du kan se den øverste linie, men ikke de andre betegnes dit syn som 6/60. Kan du ikke se den øverste linie, kan du i stedet stille dig i tre meters afstand. Kan du nu se linjen, betegnes dit syn som 3/60, og er du nødt til at stå i en meters afstand, betegnes dit syn som 1/60. Lægen kan også vælge at prøve, om du kan tælle fingre eller se håndbevægelser.

  • Hvis det ikke er muligt at se nogle af disse, kan man benytte en lyskilde, hvor man så skal angive, fra hvilken retning lyset kommer. Hvis øjet heller ikke kan opfatte lys, betegnes man som fuldstændig blind.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons