Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Allergi

Parfumeallergi

Parfumeallergi er en allergisk reaktion over for duftstoffer i kosmetik, der viser sig ved kløende udslæt med rødme, knopper, blærer og skællen.

Opdateret: 25. Marts 2019

Hvad er parfumeallergi?

Parfumeallergi er en allergisk reaktion over for duftstoffer i kosmetik, der viser sig ved kløende udslæt med rødme, knopper, blærer og skællen. Parfumeallergi er hovedsagelig udbredt blandt kvinder, men har været tiltagende blandt mænd og større børn samt yngre voksne. Tyske undersøgelser viser, at fire procent af befolkningen har parfumeallergi. Den vigtigste behandling er at undgå parfumestofferne, og for at skabe hurtigere lindring og gøre huden mere robust kan lægen tilbyde creme-behandling.

Hvad er parfume?

En parfume er en blanding af op til 100 ingredienser. De enkelte ingredienser kan være syntetiske enkeltstoffer eller komplekse sammensætninger af stoffer fra naturen. De mest problematiske indholdsstoffer i parfumer er naturprodukterne. Specielt oak moss blandingen, der er udvundet af lav på egetræer, har mange allergier på samvittigheden. De ”farligste” kosmetiske produkter, er dem, der er beregnet på at blive på huden i længere tid, såsom deodoranter, cremer og eau de toilette.

Hvorfor får man parfumeallergi?

Parfumeallergi er en såkaldt type-4-allergi, en allergisk sen-reaktion. De allergifremkaldende stoffer i parfumen trænger ind i huden, hvor de bliver mødt af vores immunforsvar, som så hos nogle mennesker, går i alarmberedskab, når det møder stoffet igen – og så har man en parfumeallergi. Når stoffet næste gang kommer på huden, vil der inden for de næste få døgn opstå en eksemreaktion. Og da immunforsvaret nu er kampberedt, kan man få eksem alle steder på kroppen, hvor man møder det allergifremkaldende stof - ikke kun der hvor man fik allergien. Sprayer man en deodorant over hele kroppen, kan man få udslæt alle steder deodoranten rammer.

Måske er det allergifremkaldende stof i en håndsæbe, så man også får håndeksem og så videre. Hvorfor huden hos nogle mennesker vælger at aktivere immunforsvaret over for et stof er ikke afklaret endnu. Men vi ved, at allerede irriteret hud er mere tilbøjelig til at reagere end sund hud. Det ser også ud til, at når først kroppen er i alarmberedskab, så er det nemmere at få den næste allergi. Derfor er det bedste forsvar at undgå parfumerne på huden og pleje sin hud, så den er smidig og stærk.

Parfumestofferne findes mange steder i vores omgivelser: I kosmetik, sæber, vaskepulver, skyllemiddel, legetøj med mere. Vi er faktisk døgnet rundt udsat for duftstoffer og andre allergifremkaldende stoffer.

Hvad er symptomerne på parfumeallergi?

Parfumeallergi viser sig ved kløende udslæt med rødme, knopper, blærer og skæl på det sted, hvor man udsættes for det stof, man er allergisk overfor.

Hvordan stiller lægen diagnosen?

Diagnosen stilles ved, at lægen kigger på udslættet. At stille diagnosen parfumeallergi og specielt finde det eller de relevante enkeltstoffer er en opgave for en specialist i hudsygdomme. Hudlægen vil udspørge om ens arbejde og hverdag, de produkter man arbejder med, og de produkter man bruger på kroppen. Man vil ofte blive bedt om at medbringe de produkter, man selv har mistanke til.

Diagnosen stilles ved, at hudlægerne anbringer små beholdere med allergifremkaldende stoffer på huden - en såkaldt lappe-test. Der bruges en blanding af otte parfumestoffer, syv kemiske stoffer og naturekstrakter til at diagnosticere parfumeallergi. Derudover suppleres med en lang række enkelte parfumestoffer og blandinger. Ved stay-on produkter f.eks. cremer testes ofte med disse. Kommer der en allergisk reaktion, vil denne kunne aflæses og bedømmes af lægen.

Hvordan behandles parfumeallergi?

Den vigtigste behandling er at undgå kontakt med det relevante stof. Man skal passe godt på sin hud og sikre, at den er sund, smidig og elastisk ved hjælp af almindelig hudpleje. Har man eksem, kan lægen tilbyde en kur med for eksempel cremer, der indeholder binyrebarkhormon.

Hvad kan man selv gøre?

For at mindske risikoen for parfumeallergi kan man følge disse råd:

  • Brug så mange uparfumerede produkter som muligt.
  • Vær opmærksom på, at parfumefri-produkter sagtens kan indeholde parfumer, der blot står nævnt som for eksempel konserveringsmidler.
  • Vær bevidst om, at naturprodukter er de mest allergifremkaldende.
  • Har man parfumeallergi men gerne vil nyde duften, kan parfumen sprøjtes uden på tøjet.
Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Udsigt for fremtiden

Selvom man har fået parfumeallergi, kan man leve en fuldstændig normal hverdag ved at bruge uparfumerede produkter og pleje sin hud. På grund af tiltagende erkendelse af problemet og et stort forsknings- og deklarationsarbejde er antallet af nye parfumeallergier faldende.

Et eksempel på dette arbejde er Kosmetikbekendtgørelsen, der sikrer, at de 26 vigtigste allergifremkaldende parfumestoffer skal angives på indholdsfortegnelsen for produkter.

Vigtigste allergifremkaldende parfumestoffer

Amyl cinnamal
Cinnamyl alcohol
Citral
Eugenol
Hydroxycitronellal
Isoeugenol
Amylcinnamyl alcohol
Benzyl salicylat
Cinnamal
Coumarin
Geraniol
Hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde
Anisyl alcohol
Benzyl cinnamat
Farnesol
Butylphenyl methylpropional
Linalool
Benzyl benzoate
Citronellol
Hexyl cinnamal
d-Limonene
Methyl 2-octynoate
Alpha isomethyl Ionone
Evernia prunastri (egemos-ekstrakt)
Evernia Furfuracea (træmos-ekstrakt)

Vil du vide mere?

Videnscenter for allergi

Astma-Allergi Danmark


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons