Annonce
Jeg bruger hormoncreme på grund af overgangsalder. Bør jeg holde pause?

Spørgsmål:

Jeg har på grund af overgangsalders-symptomer (hedeture, søvnløshed, tørhed i slimhinder, humørsvingninger) nu i godt et år fået hormontilskud i form af daglig påsmøring af Estrogel samt som modvægt fået opsat en spiral, der skulle holde livmoderslimhinden tynd og fin. Ved mit seneste check for 3-4 måneder siden var slimhinden en anelse for tyk, og jeg er selvfølgelig nervøs for, om jeg eventuelt via 'egen produktion af østrogen' får for meget østrogen, og derfor har svært ved at holde slimhinden tynd og dermed udsætter mig for kræftrisiko. Vil I anbefale, at jeg jævntligt holder pause med Estrogel og eventuelt udbløder slimhinden? Og hvis ja, hvor ofte?

Svar:

For de kvinder, der lider under overgangsalderens kvaler med hedestigning, svedture og hvad dertil hører, kan det være en god hjælp at få et hormontilskud i nogle år omkring menopausen, som er tidspunktet for den sidste menstruation. Det har du passeret. Der er ikke længere menstruation eller blødning fra underlivet i det hele taget.

Kvindeligt kønshormon østrogen findes i forskellige medikamenter. Det kan være i tabletform, som plaster, som spray til næsen og endelig som gel til at smøre på huden. Det er det, du får. Det aktive stof fjerner dine symptomer.

Imidlertid ved man, at tilført østrogen også kan påvirke slimhinden i livmoderhulen så den fortykkes og i værste fald udvikler celleforandringer. Det kan man hindre ved samtidig at tilføre et andet kvindeligt kønshormon – et såkaldt gestagen. Det findes også i tabletform, i plaster og endelig i den spiral – Levonova – som indeholder gestagen i skaftet.

Levonova er et glimrende svangerskabsforebyggende middel. Dels virker selve spiralen svangerskabsforebyggende, men hormonet øger denne virkning ganske betydeligt. Levonova kan således anvendes livet igennem både i den frugtbare periode, men altså også efter menopausen, hvor gestagenet beskytter i livmoderslimhinden, således at vækst af denne hindres.

På dit spørgsmål kan jeg forstå, at du har fået foretaget en ultralydsskanning som har vist slimhinden en anelse for tyk. Jeg ved ikke, hvad det betyder, men det ved din gynækolog formentlig, for slimhinden kan måles direkte i millimeter. Hvis din gynækolog mener, at det betyder noget, vil jeg gå ud fra, at der bliver truffet de nødvendige foranstaltninger i den anledning.

Man kan godt få alvorlig sygdom i livmoderen uden hormontilskud, men med hormontilskud har det vist sig, at en kombination af østrogen og gestagen med konstant tilførsel af gestagen snarere nedsætter end øger risikoen for livmoderkræft. Det er derfor helt usandsynligt, at den behandling din læge/gynækolog har sat dig i, vil være skadelig.

Dertil kommer, at den gestagen mængde der er i Levonova spiralen er relativt høj, hvilket alt andet lige i denne forbindelse skulle være en fordel. Du vil ikke kunne fremkalde udblødning af slimhinden ved at holde Estrogel pause, sådan en blødning vil heller ikke have nogen betydning. Det var noget man troede i gamle dage.

Jeg vil anbefale, at du taler med din gynækolog igen og spørger, om der er mistanke om sygdom i livmoderen. Hvis der er en sådan mistanke, er der nok ikke andet at gøre end at få fjernet spiralen og få foretaget en udskrabning af slimhinden til afklaring. Jeg tror nu nok, at gynækologen vælger at se tiden an, og måske foretage en ekstra kontrolundersøgelse. Hvis du derimod oplever blødning fra underlivet er situationen en anden så skal du straks kontakte lægen/gynækolog.

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen,

speciallæge


Sidst opdateret: 10.10.2002


SYGDOMME FRA A-Å
KLIK PÅ DET BOGSTAV SYGDOMMEN STARTER MED
ABCDEFGHIJ
KLMNOPQRST
UVWXYZÆØÅ
Søg på symptomerTjek din medicin
Spørg lægenSpørg i debatten
NYT OM SYGDOM OG SUNDHED HVER UGE
Få Netdoktors nyhedsbrev
- helt gratis!
www.netdoktor.dk

Til dig fra Netdoktor

Nyheder fra Videnskab.dk

Oplysningerne må på ingen måde tages som erstatning for kompetent professionel rådgivning eller behandling af uddannet og godkendt læge. Indholdet på NetDoktor.dk må ikke og kan ikke bruges som basis for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Brugerbetingelser: Vigtige juridiske informationer - Læs også NetDoktors privatlivspolitik.

The documents contained in this web site are presented for information purposes only. The material is in no way intended to replace professional medical care or attention by a qualified practitioner. The materials in this web site cannot and should not be used as a basis for diagnosis or choice of treatment. Click here - Conditions for use - Important legal information.

NetdoktorMedia :: C/O Berlingske Media :: Pilestræde 34 :: DK-1147 København K
Tlf. 33 17 92 50 :: CVR: 28 68 61 37 :: Ophavsret :: Generelle handelsbetingelser
© Copyright 1998-2015 NetDoktor.dk - All rights reserved
NetDoktor.dk is a trademark