Annonce
Jeg har urinsyregigt - hvad må jeg spise og ikke spise?

Spørgsmål:

Jeg lider af urinsyregigt/podagra og vil høre, hvad jeg må spise, og hvad jeg skal holde mig fra. Hvorfor får kvinder i øvrigt ikke urinsyregigt?

Svar:

Urinsyregigt skyldes en ophobning af urinsyre i kroppen, der sætter sig som smertefuld i gigtbetændelse i leddene – ofte i storetåen. Urinsyre er et affaldsstof, som alle mennesker har i kroppen. Ved urinsyregigt stiger mængden af urinsyre i blodet – enten fordi man danner for meget urinsyre eller fordi, man udskiller for lidt urinsyre gennem nyrerne. Hvis mængden af urinsyre i blodet bliver for høj, vil den sætte sig som krystaller i kroppens led, og det medfører anfald af smertefuld gigtbetændelse. Urinsyregigt rammer flere og flere danskere.

Medicin

Det er vigtigt at slå fast, at der findes virksom medicin mod urinsyregigt, og at kostomlægning alene sjældent kan forhindre nye anfald. Urinsyregigt behandles dels med anfaldsmedicin, der skal slå det akutte anfald ned, og forebyggende medicin, der skal forhindre, at nye anfald opstår. Anfaldsmedicin består af lægemidler af typen NSAID (f.eks. naproxen, brufen), kolkicin og binyrebarkhormon. Den forebyggende medicin er f.eks. allopurinol. Undersøgelser viser, at mange stopper med den forebyggende medicin igen, når de værste smerter har lagt sig, hvilket er uhensigtsmæssigt og øger risikoen for nye anfald. Følg derfor den behandling, som din læge har anbefalet.

Kostomlægning

Udover medicin kan en ændring i kost og livsstil have betydning – særligt hvis man er overvægtig, spiser for meget og drikker for meget alkohol. Hvis man lever meget usundt og lægger sine livstilsvaner om, kan det i mange tilfælde dæmpe eller helt kurere urinsyregigten. Kostomlægning er dog for de fleste ikke tilstrækkeligt til at få bremset urinsyregigten, fordi kostomlægning ikke mindsker urinsyreniveauet i kroppen så meget, som medicin gør.

Det er sjældent en bestemt type fødevare, der alene har skylden for anfald af urinsyregigt. Kostråd ved urinsyregigt er følgende:

  • Drikkevarer. Drik rigeligt med vand. Drik gerne kaffe og fedtfattig mælk. Hold igen med sukkersødede drikke og frugtjuice samt alkohol, særligt øl og spiritus.

  • Frugt og Grønt. Spis en masse af alle slags grøntsager. Erstat gerne kød med grøntsager som linser, bønner og kikærter, der ligesom kød indeholder proteiner. Spis også gerne frugt.

  • Kød og mælkeprodukter. Hold igen med kød, indmad og skaldyr. Det er muligvis bedre at spise fisk. Spis gerne fedtfattige mælkeprodukter.

  • Sukker. Hold igen med sukker

Det har ingen betydning for dannelse af urinsyre i kroppen, om du spiser fødevarer med et højt syreindhold.

Kvinder får også urinsyregigt

Urinsyregigt rammer traditionelt mænd, men i de seneste år er der sket en kraftig stigning blandt kvinder. I dag er omkring 20 procent af patienterne kvinder. Risikoen stiger efter overgangsalderen. Den kraftige stigning i kvindelige patienter skyldes givetvist, at kvinderne i høj grad har overtaget mændenes usunde livstilsvaner.

Henrik Skjødt, speciallæge i reumatologi og rådgiver i Gigtforeningen

Læs mere

Få mere at vide om urinsyregigt hos Gigtforeningen


Sidst opdateret: 23.08.2013


SYGDOMME FRA A-Å
KLIK PÅ DET BOGSTAV SYGDOMMEN STARTER MED
ABCDEFGHIJ
KLMNOPQRST
UVWXYZÆØÅ
Søg på symptomerTjek din medicin
Spørg lægenSpørg i debatten
NYT OM SYGDOM OG SUNDHED HVER UGE
Få Netdoktors nyhedsbrev
- helt gratis!
www.netdoktor.dk

Til dig fra Netdoktor

Nyheder fra Videnskab.dk

Oplysningerne må på ingen måde tages som erstatning for kompetent professionel rådgivning eller behandling af uddannet og godkendt læge. Indholdet på NetDoktor.dk må ikke og kan ikke bruges som basis for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Brugerbetingelser: Vigtige juridiske informationer - Læs også NetDoktors privatlivspolitik.

The documents contained in this web site are presented for information purposes only. The material is in no way intended to replace professional medical care or attention by a qualified practitioner. The materials in this web site cannot and should not be used as a basis for diagnosis or choice of treatment. Click here - Conditions for use - Important legal information.

NetdoktorMedia :: C/O Berlingske Media :: Pilestræde 34 :: DK-1147 København K
Tlf. 33 17 92 50 :: CVR: 28 68 61 37 :: Ophavsret :: Generelle handelsbetingelser
© Copyright 1998-2015 NetDoktor.dk - All rights reserved
NetDoktor.dk is a trademark