Annonce
Jeg har hælspore - hvad kan jeg gøre?

Spørgsmål:

Jeg skriver til dig pga. længerevarende hælspore i begge fødder. 

I 1996 fik jeg hælspore efter løbegenoptræning, efter lyskenskade. I 2 år har jeg stort set ikke løbet, ud over at forsøge ca. 3 gange pr. år á ca. 2 ugers varighed á max. 3 - 4 km - dog uden held og med snigende smerte. Men nu her i maj måned 1999 begyndte højre forlår at sove og mine hælsmerter kom atter og forværredes/forværres hele tiden - og nu føler jeg smerten hver gang jeg går. Jeg har et normalt kontorjob, men har små børn, så jeg går/står også en del i løbet af dagen. I 1997 fik jeg lavet et fodindlæg til min ene hæl (da det kun var den ene, dengang), og så i februar 1999 købte jeg løbe-antihælspore indlæg, da det var som om at smerten nu var i begge hæle.

Dog går jeg nu meget i sandaler (Ecco), som er uden hælindlæg. Jeg havde kontakt med egen læge i 1996, og aftalte at anvende fodindlæg. Men det gør ondt hele tiden nu. Min læge har nu primo juni 1999 henvist mig til speciallæge, neurolog, dog har han først tid til 16. aug. 1999. Efter nogle overvejelser tror jeg nu kun at der er meget få ting at gøre: fysisk: hælindgreb (operation), ekstra legemlig chok bølge (extracorporal Schock Wave, jvf. www.infotrieve) eller......?. Da de engelske/amerikanske informationer er svære at forstå pga. meget teknisk engelsk, ønsker jeg dine/jeres råd/anbefalinger til hvad jeg kan gøre. Jeg forstår fra læger, alternative behandlere m.v. at de ikke har mange erfaringer hermed.

Sommerhilsner Hansen

Svar:

Først vil jeg lige nævne, at det at dit lår sover, har ikke noget med din hælspore at gøre, med mindre du da går helt akavet på grund af smerter. Det er nok derfor din egen læge har henvist dig til en neurolog, da der kan være tale om en nerve der er påvirket. Normalt hører hælspore "hjemme" hos en ortopædkirurg, hvis den da hører hjemme nogen steder. Dette skal forstås på den måde, at det er uhyre sjældent man skal gøre noget aktivt ved en hælspore i form af operation eller indsprøjtninger.

En hælspore starter som en irritation i en stor "seneplade" der ligger under foden. Denne hæfter fast på hælbenet og det er som regel her, smerterne opstår. Denne irritation har forskellige navne på fagsproget "plantar fascitis" eller "calcaneodyni". Irritationen kan medføre at der kommer en forkalkning i senen og denne kan ses på røntgen (modsat irritationen) og først da taler man om en hælspore.

Det er vigtigt at holde sig for øje, at det er ikke forkalkningen der giver smerterne men selve irritationstilstanden i senen. I mange tilfælde optræder der slet ikke nogen forkalkning.

Man skal i første omgang forsøge med udspændingsøvelser, træning af musklerne i foden, evt. ismassage måske i en periode kombineret med antiinflammatorisk medicin. Disse øvelser vil en fysioterapeut sikkert kunne vise dig.

Jeg kan trøste dig med, at selvom tilstanden kan være pinefuld og kan vare op til et par år i hårdnakkede tilfælde så forsvinder det faktisk altid af sig selv på et tidspunkt. Med venlig hilsen

Hans Gad Johannsen, Speciallæge i ortopædisk kirurgi.


Sidst opdateret: 19.6.2000


SYGDOMME FRA A-Å
KLIK PÅ DET BOGSTAV SYGDOMMEN STARTER MED
ABCDEFGHIJ
KLMNOPQRST
UVWXYZÆØÅ
Søg på symptomerTjek din medicin
Spørg lægenSpørg i debatten
NYT OM SYGDOM OG SUNDHED HVER UGE
Få Netdoktors nyhedsbrev
- helt gratis!
www.netdoktor.dk

Til dig fra Netdoktor

Nyheder fra Videnskab.dk

Oplysningerne må på ingen måde tages som erstatning for kompetent professionel rådgivning eller behandling af uddannet og godkendt læge. Indholdet på NetDoktor.dk må ikke og kan ikke bruges som basis for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Brugerbetingelser: Vigtige juridiske informationer - Læs også NetDoktors privatlivspolitik.

The documents contained in this web site are presented for information purposes only. The material is in no way intended to replace professional medical care or attention by a qualified practitioner. The materials in this web site cannot and should not be used as a basis for diagnosis or choice of treatment. Click here - Conditions for use - Important legal information.

NetdoktorMedia :: C/O Berlingske Media :: Pilestræde 34 :: DK-1147 København K
Tlf. 33 17 92 50 :: CVR: 28 68 61 37 :: Ophavsret :: Generelle handelsbetingelser
© Copyright 1998-2015 NetDoktor.dk - All rights reserved
NetDoktor.dk is a trademark