Annonce
Cyster i æggestokkene

Spørgsmål:

Kære netdoktor

Jeg er en kvinde på 34 år, som i de sidste 4 år har døjet meget med cyster i underlivet.

I 1998 var jeg indlagt p.g.a. voldsomme smerter i underlivet som førte op under skulderbladet. (det var ikke en graviditet udenfor underlivet) Det endte med, at jeg gik i gulvet p.g.a. smerter. Jeg blev indlagt og undersøgt. Jeg fik lavet en laparoskopi, hvor de kunne se at der var bristet cyste, at der var blod i bughulen, som så blev suget væk.

Jeg har fortsat tit smerter p.g.a. cyster, men de brister selv. Jeg synes at det er ved at være meget belastende med smerter i hver måned, selv om jeg ved hvad det er. Kan der gøres noget som helst for at komme af med problemet. En veninde var ved at nævne, at hvis æggestokkene blev fjernet var jeg ude over problemet. Er det korrekt og er det løsningen?

Jeg håber I kan hælpe mig lidt på vej.

Med venlig hilsen Solveig

Svar:

Kære Solveig

Cyster i underlivet er lokaliseret til æggestokkene - til højre, til venstre eller på begge sider. En cyste er almindeligvis et væskefyldt rum. Cyster kan også have et mere massivt indhold eller være blodfyldte. Nogle af dem er godartede, andre - heldigvis sjældent - ondartede. Cyster kan blive meget store uden man bemærker det. Selv cyster på 4-5 cm i diameter kan ikke nødvendigvis føles. Ved gynækologisk undersøgelse er det derimod sandsynligt at en sådan relativt stor cyste vil blive konstateret. Sikker vurdering af cyster foregår bedst ved ultralydsskanning - selv cyster som måler mindre end én cm i diameter kan diagnosticeres på denne måde. Først når cyster er mere end 3-4 cm er de betydningsfulde.

I den fødedygtige alder udvikler kvinder såkaldte follikelcyster/ægblærer op mod ægløsningen. Før ægløsningen sker er sådanne cyster 20-25 mm i diameter. De kommer og går. En cyste kan briste spontant og det kan, som hos dig, give voldsomme smerter i underlivet. Det skyldes en reaktion fra bughinden som bliver irriteret, næsten lige som det kan opleves ved fx blindtarmsbetændelse. I nogle tilfælde opstår der en mindre sivende blødning i forbindelse med at en cyste brister. I andre tilfælde indeholder cysten, som måske i din situation, blod. Ved operation kan det være nødvendigt at fjerne cysten, og der er dermed også en vis risiko for at større eller mindre dele af selve æggestokken bliver fjernet. I nogle tilfælde fjernes begge dele.

At fjerne cysten og, hvad dertil hører i den akutte situation, kan selvfølgelig løse et øjeblikkeligt problem, men giver ingen garanti for at nye cyster ikke kan opstå, og fortæller heller ikke altid noget om, hvad årsagen til cystedannelsen har været. Cyster som indeholder blod kan være af typen endometriose. Ved denne lidelse er væv af samme type som findes inde i livmoderen passeret udenfor og kan - ved hormonel påvirkning - give sig til at bløde. Endometriose kan være en besværlig tilstand, som kan kræve særlig opmærksomhed og behandling.

Hvad enten du har børn eller ej vil man hos en 34-årig kvinde, som i øvrigt ikke fejler noget, være tilbageholdende med at fjerne æggestokkene. Hvis man gør det, vil du automatisk komme til at lide af hormonmangel, formentlig med svære overgangssymptomer, som vil kræve hormontilskud. Det er der for så vidt ikke noget i vejen for at få, hvis det er nødvendigt, men æggestokkene skal være i en betydelig dårlig tilstand eller rumme forandringer af alvorlig karakter før man gør det. Jeg tror altså ikke det er løsningen for dig.

Jeg vil foreslå at du taler med din læge, eller de læger som i sin tid opererede dig, for at få en forklaring på, hvad årsagen kan være til at du fik en cyste, og hvad den indeholdt udover blod. Hvis du har endometriose er det muligt du skal have særlig behandling herfor. Under alle omstændigheder kan det være det er en god idé at få reguleret den hormonelle balance og blødningerne. Hvis intet taler imod kunne p-piller måske være en god idé.

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen

speciallæge i gynækologi


Sidst opdateret: 8.8.2001


SYGDOMME FRA A-Å
KLIK PÅ DET BOGSTAV SYGDOMMEN STARTER MED
ABCDEFGHIJ
KLMNOPQRST
UVWXYZÆØÅ
Søg på symptomerTjek din medicin
Spørg lægenSpørg i debatten
NYT OM SYGDOM OG SUNDHED HVER UGE
Få Netdoktors nyhedsbrev
- helt gratis!
www.netdoktor.dk

Til dig fra Netdoktor

Nyheder fra Videnskab.dk

Oplysningerne må på ingen måde tages som erstatning for kompetent professionel rådgivning eller behandling af uddannet og godkendt læge. Indholdet på NetDoktor.dk må ikke og kan ikke bruges som basis for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Brugerbetingelser: Vigtige juridiske informationer - Læs også NetDoktors privatlivspolitik.

The documents contained in this web site are presented for information purposes only. The material is in no way intended to replace professional medical care or attention by a qualified practitioner. The materials in this web site cannot and should not be used as a basis for diagnosis or choice of treatment. Click here - Conditions for use - Important legal information.

NetdoktorMedia :: C/O Berlingske Media :: Pilestræde 34 :: DK-1147 København K
Tlf. 33 17 92 50 :: CVR: 28 68 61 37 :: Ophavsret :: Generelle handelsbetingelser
© Copyright 1998-2015 NetDoktor.dk - All rights reserved
NetDoktor.dk is a trademark