Annonce
Hvad er nyrebækkenbetændelse og hvad skyldes det?

Spørgsmål:

Nyrebækkenbetændelse (NBB)

Jeg har fået konstateret NBB, men har ikke fået et klart svar på

1) er det en betændelse i eller omkring nyren

2) da mine smerter bliver stadig stærkere er

jeg bange for at NBB kan skade nyren

permanent - er det tilfældet

3) hvad forårsager NBB (smitte kilde)

4) hvad kan jeg gøre for at undgå at NBB kommer

igen

På forhånd tak.

Svar:

Først lidt om anatomi: Nyrerne er filtre. Til stadighed filtreres blod i nyrerne for at udskille affaldsstoffer, og nyrerne regulerer vand- og saltbalancen. Til nyrerne hører de ”fraførende urinveje”. Disse omfatter fra neden af:

a) Urinrøret, igennem hvilket urinen tømmes ud fra urinblæren.

b) Urinblæren, som blot skal opbevare urin, så vi kun engang imellem behøver at lade vandet. Urinblæren fyldes med urin fra nyrerne gennem

c) urinlederne. Urinlederne er smalle rør, som først lige ved nyrerne udvides. Denne udvidelse kaldes nyrebækkenet. Inde i nyren spreder nyrebækkenet sig ud, så det kan opsamle fra alle dele af nyren den urin, nyren danner.

Alle dele af de fraførende urinveje kan blive sæde for infektion, og infektionen får så navn efter, hvilken del af urinvejene, der er smittede. Man kan altså have urinrørsbetændelse, blærebetændelse eller nyrebækkenbetændelse. Det er dog sådan, at man sjældent har en isoleret nyrebækkenbetæn-delse. Den er oftest en forværrelse af en samtidig blærebetændelse. Yderligere vil også den del af nyren, som er i berøring med nyrebækkenet, kunne blive sæde for infektion.

Diagnosen ”nyrebækkenbetændelse” kan stilles, når en patient bliver akut syg med hurtigt stigende, høj feber (omkring 40 grader), smerter i flanken (svarende til nyrerne) og samtidig symptomer på blærebetændelse. Det er ofte unge kvinder, der får sygdommen. Behandlingen er selvfølgelig med antibiotika, f.eks. et af de mange penicillin præparater. Hvis behandlingen er valgt rigtig, skal feberen falde i løbet af få dage og smerterne aftage. Lægen skal helst sørge for, at urinen bliver sendt til dyrkning, så den ”skyldige” bakterie kan påvises. Det er næsten altid en bakterie fra huden tæt på endetarmen, ofte en såkaldt coli bakterie.

Det er meget, meget sjældent, at nyrerne tager skade af nyrebækkenbetændelse. Oftest får den enkelte kun få anfald af nyrebækkenbetændelse, men hvis det kommer igen, bør man afgjort have nyrerne og blæren undersøgt. Det er ganske vist ikke så tit, at der påvises noget unormalt, men man bør finde de få patienter, der har behov for en eller anden operation eller anden behandling.

Til sidst skal det blot nævnes, at en del kvinder til stadighed har bakterier i urinen, selv om de ellers har fuldstændig normal urinveje. Sådanne kvinder kan let få udløst urinvejsinfektioner i tilslutning til samleje. De kan tit hjælpes, hvis de får en forebyggende behandling med et særligt antibiotikum, af hvilket de skal tage blot en tablet dagligt i 3 måneder.

God bedring

Poul Frimodt-Møller

Speciallæge i urologi


Sidst opdateret: 22.10.2001


SYGDOMME FRA A-Å
KLIK PÅ DET BOGSTAV SYGDOMMEN STARTER MED
ABCDEFGHIJ
KLMNOPQRST
UVWXYZÆØÅ
Søg på symptomerTjek din medicin
Spørg lægenSpørg i debatten
NYT OM SYGDOM OG SUNDHED HVER UGE
Få Netdoktors nyhedsbrev
- helt gratis!
www.netdoktor.dk

Til dig fra Netdoktor

Nyheder fra Videnskab.dk

Oplysningerne må på ingen måde tages som erstatning for kompetent professionel rådgivning eller behandling af uddannet og godkendt læge. Indholdet på NetDoktor.dk må ikke og kan ikke bruges som basis for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Brugerbetingelser: Vigtige juridiske informationer - Læs også NetDoktors privatlivspolitik.

The documents contained in this web site are presented for information purposes only. The material is in no way intended to replace professional medical care or attention by a qualified practitioner. The materials in this web site cannot and should not be used as a basis for diagnosis or choice of treatment. Click here - Conditions for use - Important legal information.

NetdoktorMedia :: C/O Berlingske Media :: Pilestræde 34 :: DK-1147 København K
Tlf. 33 17 92 50 :: CVR: 28 68 61 37 :: Ophavsret :: Generelle handelsbetingelser
© Copyright 1998-2015 NetDoktor.dk - All rights reserved
NetDoktor.dk is a trademark