Annonce
Jeg tror, min kæreste og jeg har kønsvorter.

Spørgsmål:

Kære NetDoktor,

Jeg har lige opdaget nogle knopper mellem anus og skeden. Jeg er ret sikker på, at det er kønsvorter og skal til undersøgelse i løbet af ugen. Men jeg har lige et par spørgsmål inden da. Hvordan kommer undersøgelsen til at forløbe? Jeg har læst, at kønsvorter kan medføre livmoderhalskræft. Jeg bløder ofte under samleje - kan det have nogen sammenhæng?

En anden ting: Min kæreste er meget imod at få en undersøgelse. Men eftersom vi har haft ubeskyttet samleje, synes jeg det er vigtigt, at han får det gjort. Han vil gerne vide, om der er andre muligheder end at få stukket en vatpind op under forhuden når man skal undersøges for kønssygdomme. Er en blodprøve nok? Skal han i behandling selvom der ikke er noget at se?

Med venlig hilsen en spørger

Svar:

Kære spørger,

Skal vi tage din kæreste først: Hvis der ikke er nogen kønsvorter at se, kan lægen ikke gøre mere for at afsløre kønsvorter hos ham. Men kønsvortevirus kan godt sidde og gemme sig i hud og slimhinder og først dukke op som vorter på et senere tidspunkt. Det med vatpinden, som føres ind i nederste del af urinrøret, har til formål at pode for bakterier af typen klamydia, hvilket kan være en god ide at få gjort, hvis man har mistanke om kønssygdom i almindelighed - men det har altså ikke noget med kønsvorteundersøgelse at gøre. En blodprøve kan ikke bruges. Og han skal selvfølgelig ikke have nogen behandling, hvis han ikke fejler noget.

Med hensyn til dig, så er undersøgelsen hos lægen blot en ganske almindelig gynækologisk undersøgelse. Hvis det er kønsvorter, kan behandlingen være pensling med podofyllin. Det er vigtigt at retningslinierne for pensling overholdes, for ellers kan det gøre mere skade end gavn. Hvis vorterne er små og stilkede, kan lægen simpelthen klippe dem af - og det mærkes næsten ikke. Ved den gynækologiske undersøgelse kikker lægen også på skedevæggene og livmodermunden for at se om der er flere kønsvorter.

Du fortæller, at du bløder under samleje. Måske vil lægen foreslå yderligere undersøgelse hos gynækolog for at finde årsagen til blødningen. Du har ret i, at blødning kan være et tegn på noget ondartet, men risikoen for at noget sådant er galt med dig er meget lille - så det skal du have hjælp til at få ud af hovedet. Det er også rigtigt, at der for visse kønsvortevirus (ikke nødvendigvis dine vorter) kan være en sammenhæng med udvikling af livmoderhalskræft. Men tænk på, at kønsvorter er meget almindelige mens kræft i livmoderhalsen er meget sjælden.

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen

Speciallæge i kvindesygdomme


Sidst opdateret: 31.03.2005


SYGDOMME FRA A-Å
KLIK PÅ DET BOGSTAV SYGDOMMEN STARTER MED
ABCDEFGHIJ
KLMNOPQRST
UVWXYZÆØÅ
Søg på symptomerTjek din medicin
Spørg lægenSpørg i debatten
NYT OM SYGDOM OG SUNDHED HVER UGE
Få Netdoktors nyhedsbrev
- helt gratis!
www.netdoktor.dk

Til dig fra Netdoktor

Nyheder fra Videnskab.dk

Følg med i debatten

Oplysningerne må på ingen måde tages som erstatning for kompetent professionel rådgivning eller behandling af uddannet og godkendt læge. Indholdet på NetDoktor.dk må ikke og kan ikke bruges som basis for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Brugerbetingelser: Vigtige juridiske informationer - Læs også NetDoktors privatlivspolitik.

The documents contained in this web site are presented for information purposes only. The material is in no way intended to replace professional medical care or attention by a qualified practitioner. The materials in this web site cannot and should not be used as a basis for diagnosis or choice of treatment. Click here - Conditions for use - Important legal information.

NetdoktorMedia :: C/O Berlingske Media :: Pilestræde 34 :: DK-1147 København K
Tlf. 33 17 92 50 :: CVR: 28 68 61 37 :: Ophavsret :: Generelle handelsbetingelser
© Copyright 1998-2015 NetDoktor.dk - All rights reserved
NetDoktor.dk is a trademark