Annonce
Sorte rande under øjnene - Hvad gør jeg?

Spørgsmål:

Kære NetDoktor,

Sorte rande under øjnene - Hvad gør jeg? Jeg har igennem lang tid været plaget af sorte rande under øjnene (ikke poser). Huden inde ved øjenkrogen og lige derunder bliver helt mørk (nærmest blåsort) og danner en "rende" eller skygge under øjet. Det gør, at jeg ser meget træt og uoplagt ud.

Det er blevet værre med årene og nu er det så slemt at folk tit spørger mig om jeg ryger hash eller om jeg er meget træt, hvortil jeg kun kan svare nej. Jeg har et 8-16 job og træner i et fitnesscenter 2 gange om ugen. Jeg har ingen søvnproblemer og føler mig heller ikke træt. Jeg har prøvet flere forskellige "anti eye shaddow" cremer fra Matas, men de virker ikke. Hvad gør jeg?

Med venlig hilsen en spørger.

Svar:

Kære spørger,

Det er ikke så nemt at foreslå en enkel og sikker kur for sorte rande, der ikke skyldes mangel på søvn eller tobaksrøg. Jeg gætter på, at du har en lys, måske rødblond teint med tynd hud. Farven kommer fra blodkar, som øjenlågene er meget rigelig forsynede med, i nedre øjenlåg som store netværk af kar der fører afiltet blod tilbage til hjertet, og som derfor ændrer farve til en mere mørk, som lettere skinner igennem den tynde hud.

Sminke har du selv afprøvet uden større held; man kan forsøge med en pose med is (f.eks. frosne ærter) lagt på i 10-15 minutter, det få karrene til at trække sig sammen, men effekten er ofte kortvarig. Karrene kan teoretisk lukkes med laserhandling, men den vil sommetider også medføre farveændring af den overliggende hud, og så er man jo lige vidt. Fænomenet plejer at aftage med stigende alder, men det tager tid, så i mellemtiden må du afprøve det kolde vand eller isposen.

Med venlig hilsen

Erik Krogh

Speciallæge i oftamologi.


Sidst opdateret: 30.01.2006


SYGDOMME FRA A-Å
KLIK PÅ DET BOGSTAV SYGDOMMEN STARTER MED
ABCDEFGHIJ
KLMNOPQRST
UVWXYZÆØÅ
Søg på symptomerTjek din medicin
Spørg lægenSpørg i debatten
NYT OM SYGDOM OG SUNDHED HVER UGE
Få Netdoktors nyhedsbrev
- helt gratis!
www.netdoktor.dk

Til dig fra Netdoktor

Nyheder fra Videnskab.dk

Oplysningerne må på ingen måde tages som erstatning for kompetent professionel rådgivning eller behandling af uddannet og godkendt læge. Indholdet på NetDoktor.dk må ikke og kan ikke bruges som basis for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Brugerbetingelser: Vigtige juridiske informationer - Læs også NetDoktors privatlivspolitik.

The documents contained in this web site are presented for information purposes only. The material is in no way intended to replace professional medical care or attention by a qualified practitioner. The materials in this web site cannot and should not be used as a basis for diagnosis or choice of treatment. Click here - Conditions for use - Important legal information.

NetdoktorMedia :: C/O Berlingske Media :: Pilestræde 34 :: DK-1147 København K
Tlf. 33 17 92 50 :: CVR: 28 68 61 37 :: Ophavsret :: Generelle handelsbetingelser
© Copyright 1998-2015 NetDoktor.dk - All rights reserved
NetDoktor.dk is a trademark