Annonce
Muskler, led og knogler
Hævede ben i sommervarmen - hvad gør jeg?

Spørgsmål

Kære Netdoktor,

Her i sommervarmen lider jeg af meget hævede fødder. Sidst på eftermiddagen er min fødder så hævede, at jeg næsten ikke kan gå. Når jeg kommer hjem, eleverer jeg benene, hvis jeg kan komme til det. Om natten sover jeg også med benene eleveret.

Om morgenen er hævelsen så aftaget en hel del, men jeg har fået ondt i fødderne. Når jeg sætter fødderne på gulvet og rejser mig af sengen og tager et skridt, føles det som om mine ben har været udsat for en ordentlig omgang bank.

Her kommer så spørgsmålet: Hvad kan jeg gøre for at reducere hævelserne, og hvorfor gør det ondt i mine fødder om morgenen? Skal jeg drikke mere vand for ikke at hæve så meget, eller er det, fordi jeg drikker meget vand, at jeg hæver så meget?.

På forhånd tak for hjælpen

Med venlig hilsen en spørger.

Svar

Kære spørger,

Det er naturligt, at man i varme omgivelser får udvidede blodkar - også i benene, hvilket betyder, at megen væske siver fra blodbanen ud i vævet i benene. Men normalt vil bevægelse og brug af benmuskulaturen sørge for, at væsken på ny bliver suget tilbage til blodbanen og kvitteret med urinen.

Tilstande for eksempel med overvægt, åreknuder, kroniske hjertelungelidelser, lymfesygdomme samt meget stillesiddende arbejde vil typisk i varme omgivelser øge risikoen for væske i benene. I dit tilfælde beskriver du en svær overvægt , kronisk lungelidelse samt periodevis behandling med binyrebarkhormon, alle tilstande der vil give problemer i varme omgivelser.

Jeg vil foreslå, at du holder din væskebalance med indtagelse af vand, der afpasses efter dit væsketab, endvidere dagligt brug af støttestrømer, som du tager på om morgenen, hvor dine ben er slanke. Desuden vil ”venepumpeøvelser” fremme fjernelsen af væsken i dine ben.

Med venlig hilsen

Hans Ole Svendsen

Speciallæge i almen medicin


Sidst opdateret: 13.07.2006


SYGDOMME FRA A-Å
KLIK PÅ DET BOGSTAV SYGDOMMEN STARTER MED
ABCDEFGHIJ
KLMNOPQRST
UVWXYZÆØÅ
Søg på symptomerTjek din medicin
Spørg lægenSpørg i debatten
NYT OM SYGDOM OG SUNDHED HVER UGE
Få Netdoktors nyhedsbrev
- helt gratis!
www.netdoktor.dk

Til dig fra Netdoktor

Nyheder fra Videnskab.dk

Følg med i debatten

Oplysningerne må på ingen måde tages som erstatning for kompetent professionel rådgivning eller behandling af uddannet og godkendt læge. Indholdet på NetDoktor.dk må ikke og kan ikke bruges som basis for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Brugerbetingelser: Vigtige juridiske informationer - Læs også NetDoktors privatlivspolitik.

The documents contained in this web site are presented for information purposes only. The material is in no way intended to replace professional medical care or attention by a qualified practitioner. The materials in this web site cannot and should not be used as a basis for diagnosis or choice of treatment. Click here - Conditions for use - Important legal information.

NetdoktorMedia :: C/O Berlingske Media :: Pilestræde 34 :: DK-1147 København K
Tlf. 33 17 92 50 :: CVR: 28 68 61 37 :: Ophavsret :: Generelle handelsbetingelser
© Copyright 1998-2015 NetDoktor.dk - All rights reserved
NetDoktor.dk is a trademark