Annonce
Vil sterilisering ændre min seksuelle funktion?

Spørgsmål:

Kære Netdoktor,

Jeg er far til 4 piger og gift med en dejlig kone. Men nu må det være slut med børn og tid til at få gang i sexlivet uden angst. Vi har prøvet både pessar og kondom, men begge dele er for besværlige og stopper lidt for spontaniteten. Jeg søger derfor information om sterilisering hos mænd som prævention.

Hvordan er selve proceduren, og er der nogen risiko forbundet med indgrebet? Kan jeg blive impotent eller vil erektionen 100 procent sikkert være som før? Hvad er det,som nu kommer ud ved sædafgang, og hvad bliver der af det, som forhindres i at komme ud? Ja der er mange spørgsmål, men det er jo også en stor beslutning.

Jeg håber, jeg bliver lidt klogere og mere tryg efter et svar fra dig.

Venlig hilsen en spørger

Svar:

Ved sterilisering af en mand skærer man et lille stykke, cirka 1 til 2 centimeter, af hver sædleder.

Testiklerne har to funktioner: De danner det mandlige kønshormon testosteron, og de danner sædcellerne. Sædcellerne modnes i den såkaldte bi-testikel. Fra denne afgår sædlederen som et rør på omkring 2 millimeter i diameter. Sædlederen løber ind i lyskekanalen og videre bagom urinblæren ned til blærehalskirtlen (prostata), hvor sædlederne indmunder i urinrøret.

Selve operationen foregår således: Man laver et lille snit i toppen af pungen. Her finder man sædlederen og skærer et lille stykke af, så der ikke længere er forbindelse fra testiklerne og ud til urinrøret.

Der er lidt forskel på, hvordan operationen udføres. Der bruges altid lokalbedøvelse. Jeg opererer på hver side af pungen, det vil sige, at der bliver to små snit. Nogle kirurger vælger at åbne ét sted opadtil og midt på pungen. Jeg vælger altid at operere på hver side af pungen, så der bliver 2 små ar. Efter operationen lukker jeg huden med en tråd, der opløses af vand ved brusebad.

Operationen varer fra mellem 15 til 60 minutter. Langt de fleste oplever det ikke som et smertefuldt indgreb. Nogle føler dog et træk eller jag op i lysken i forbindelse med operationen. Det skyldes, at man trækker lidt i en lille nerve, der ligger tæt langs sædlederen.

Det er 100 procent sikkert, at produktionen af testosteron ikke nedsættes ved sterilisering. Det er også 100 procent sikkert, at man ikke ved operationen skader de nerver, som har betydning for erektionensevnen. Imidlertid kan der være noget forbigående ubehag efter operationen, og nogle mænd klager i denne periode over, at det også går ud over erektionen. Det er der ingen anden forklaring på end den, at des ældre en mand bliver, des mere skal han være i balance med sig selv for at have et vellykket sexliv. Så der er lidt "psykisk" i det, hvis erektionen ikke er, som den plejer at være.

Man er ikke steril lige efter operationen. Lige før sædlederne indmunder i urinrøret, sidder der på hver side en lille sædblære med oplagret sæd. Al denne sæd skal være udtømt, inden man er steril. Du kan derfor først erklæres steril, når man ved en sædprøve har bevist, at der ikke mere er sædceller i din "sæd". Sæden bør testes efter 30 udløsninger eller cirka efter 3 måneder.

Du spørger, hvor sædcellerne bliver af. I de første uger til måneder efter steriliseringen ophobes der sædceller i bitestiklen. Det kan give lidt ubehag og måske endda smerte, men det kan lindres med panodil eller eventuelt et lidt stærkere gigtmiddel i nogle uger. På langt sigt bortskaffer din krop de nu overflødige sædceller, og efterhånden standser testiklerne dannelsen af dem.

Jeg håber denne besvarelse opfylder dine forventninger, så du kan træffe en beslutning.

Med venlig hilsen

Poul Frimodt-Møller


Sidst opdateret: 10.08.2011


SYGDOMME FRA A-Å
KLIK PÅ DET BOGSTAV SYGDOMMEN STARTER MED
ABCDEFGHIJ
KLMNOPQRST
UVWXYZÆØÅ
Søg på symptomerTjek din medicin
Spørg lægenSpørg i debatten
NYT OM SYGDOM OG SUNDHED HVER UGE
Få Netdoktors nyhedsbrev
- helt gratis!
www.netdoktor.dk

Til dig fra Netdoktor

Nyheder fra Videnskab.dk

Oplysningerne må på ingen måde tages som erstatning for kompetent professionel rådgivning eller behandling af uddannet og godkendt læge. Indholdet på NetDoktor.dk må ikke og kan ikke bruges som basis for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Brugerbetingelser: Vigtige juridiske informationer - Læs også NetDoktors privatlivspolitik.

The documents contained in this web site are presented for information purposes only. The material is in no way intended to replace professional medical care or attention by a qualified practitioner. The materials in this web site cannot and should not be used as a basis for diagnosis or choice of treatment. Click here - Conditions for use - Important legal information.

NetdoktorMedia :: C/O Berlingske Media :: Pilestræde 34 :: DK-1147 København K
Tlf. 33 17 92 50 :: CVR: 28 68 61 37 :: Ophavsret :: Generelle handelsbetingelser
© Copyright 1998-2015 NetDoktor.dk - All rights reserved
NetDoktor.dk is a trademark