Annonce
Muskler, led og knogler
Hvad gør jeg ved en bakercyste?

Spørgsmål:

Kære Netdoktor

Jeg har smerter i min knæhase. Min læge mener det er noget som hedder en bakercyste. Hvad er en bakercyste, og hvad kan jeg gøre ved smerterne?

Med venlig hilsen en spørger.

Svar:

Kære spørger,

En Bakercyste er en væskefyldt udposning på ledkapslen omkring knæleddet.

Der dannes varierende mængder væske inde i vores knæled, afhængig af hvor meget vi bruger det, og om der er småskader i knæet mv. Nogle gange er denne væskemængde så stor, at ledkapslen udvidder sig og presses ud gennem et svagt punkt i knæhasen. Dette kaldes en bakercyste.

Du vil sikkert have bemærket, at cystens størrelse afhænger af, hvor meget du bruger benet. Selve cysten kan give lidt ubehag, men den kræver i sig selv ingen behandling, medmindre den bliver så stor, at den trykker på nerverne og blodårerne i benet. Men dette er ret sjældent.

Cysten skal ses som udtryk for, at der sandsynligvis er en eller anden form for skade i dit knæ. Det kan være en meniskskade eller en bruskskade. I disse situationer danner knæet ofte mere ledvæske end normalt, fordi skaden skaber en irritation i knæet. Det samme kan ske ved begyndende slidgigt. Ofte vil det være sådan, at hvis man har en skade der kan "repareres", så falder cysten til ro efterfølgende. Det er altså således sjældentcysten i sig selv der kræver behandling.

Man kan godt fjerne bakercysten operativt, men det er et forholdsvist stort indgreb, hvor man skal åbne på bagsiden af knæet og fjerne cysten samt reparere defekten i ledkapslen. Man skal tænke sig godt om, inden dette indgreb foretages, og man skal i hvert fald forinden have prøvet at finde og behandle årsagen til bakercysten.

Med venlig hilsen

Hans Gad Johannsen

Speciallæge i ortopædkirurgi


Sidst opdateret: 23.10.2006


SYGDOMME FRA A-Å
KLIK PÅ DET BOGSTAV SYGDOMMEN STARTER MED
ABCDEFGHIJ
KLMNOPQRST
UVWXYZÆØÅ
Søg på symptomerTjek din medicin
Spørg lægenSpørg i debatten
NYT OM SYGDOM OG SUNDHED HVER UGE
Få Netdoktors nyhedsbrev
- helt gratis!
www.netdoktor.dk

Til dig fra Netdoktor

Nyheder fra Videnskab.dk

Oplysningerne må på ingen måde tages som erstatning for kompetent professionel rådgivning eller behandling af uddannet og godkendt læge. Indholdet på NetDoktor.dk må ikke og kan ikke bruges som basis for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Brugerbetingelser: Vigtige juridiske informationer - Læs også NetDoktors privatlivspolitik.

The documents contained in this web site are presented for information purposes only. The material is in no way intended to replace professional medical care or attention by a qualified practitioner. The materials in this web site cannot and should not be used as a basis for diagnosis or choice of treatment. Click here - Conditions for use - Important legal information.

NetdoktorMedia :: C/O Berlingske Media :: Pilestræde 34 :: DK-1147 København K
Tlf. 33 17 92 50 :: CVR: 28 68 61 37 :: Ophavsret :: Generelle handelsbetingelser
© Copyright 1998-2015 NetDoktor.dk - All rights reserved
NetDoktor.dk is a trademark