Annonce
Findes der reversibel langvarig prævention til mænd?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Hvilke forskellige muligheder for "langvarig" prævention til mænd findes? Jeg tænker på andre muligheder end sterilisation. Findes der ikke muligheder for at sætte klips på sædstrengen eller anden behandling, som er reversibel?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Der er ikke kommet noget nyt omkring mandlig prævention. Det drejer sig som altid om at undgå, at der er sædceller i det såkaldte "ejakulat", dvs. den væske der sprøjter ud ved orgasme.

Et kondom standser ejakulatet inden for kondomet, og præventionen er god, så længe kondomet ikke falder af eller brister. Hvis det fortsat er manden, der skal sørge for præventionen, og hvis han ikke vil bruge kondom, kan han så lade sig sterilisere. Herved lukkes der af for sædceller i ejakulatet. Operationen foretages som en overklipning af sædlederne, og de overklippede ender lukkes af med tråd.

Principielt kunne man også sætte en klips. Såvidt jeg véd, er det aldrig anvendt. Jeg ville også forvente, at mændene ville føle sig generede af, at der sad en klips. Det ville i øvrigt ikke gøre nogen forskel, om man lukker sædlederne af med klips eller som nu med overklipning og lukning med tråd.

Testiklerne vil efterhånden ophøre med at danne sædceller. Hvis manden fortryder, og han gerne vil have sin frugtbarhed tilbage, kan man sy de overklippede ender sammen igen - eller fjerne klipsen, hvis man forestiller sig, at en sådan var anvendt - men der kan ikke garanteres for, at sædproduktionen igen bliver normal, eller at transporten af sædceller igennem sædlederne igen bliver normal.

Enhver mand skal derfor kun lade sig sterilisere efter moden overvejelse, og han skal føle sig overbevist om, at han ikke senere fortryder indgrebet.

Med venlig hilsen

Poul Frimodt-Møller

Speciallæge i urologi


Sidst opdateret: 04.07.2007


SYGDOMME FRA A-Å
KLIK PÅ DET BOGSTAV SYGDOMMEN STARTER MED
ABCDEFGHIJ
KLMNOPQRST
UVWXYZÆØÅ
Søg på symptomerTjek din medicin
Spørg lægenSpørg i debatten
NYT OM SYGDOM OG SUNDHED HVER UGE
Få Netdoktors nyhedsbrev
- helt gratis!
www.netdoktor.dk

Til dig fra Netdoktor

Nyheder fra Videnskab.dk

Oplysningerne må på ingen måde tages som erstatning for kompetent professionel rådgivning eller behandling af uddannet og godkendt læge. Indholdet på NetDoktor.dk må ikke og kan ikke bruges som basis for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Brugerbetingelser: Vigtige juridiske informationer - Læs også NetDoktors privatlivspolitik.

The documents contained in this web site are presented for information purposes only. The material is in no way intended to replace professional medical care or attention by a qualified practitioner. The materials in this web site cannot and should not be used as a basis for diagnosis or choice of treatment. Click here - Conditions for use - Important legal information.

NetdoktorMedia :: C/O Berlingske Media :: Pilestræde 34 :: DK-1147 København K
Tlf. 33 17 92 50 :: CVR: 28 68 61 37 :: Ophavsret :: Generelle handelsbetingelser
© Copyright 1998-2015 NetDoktor.dk - All rights reserved
NetDoktor.dk is a trademark