Annonce

Bør jeg få mit hjerte undersøgt?

Af Netdoktor Redaktionen

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg vil høre om jeg bør få cheket mit hjerte? Min mand har netop fået konstanteret forhøjet blodtryk og har i denne forbindelse fået et blodtryksapparat med hjem. Jeg har for sjov taget mit blodtryk og undrer mig over, at min hvilepuls ligge på 98. Gennem de sidste mange år har lægen spurgt, om jeg var nervøs, når jeg fik taget blodtryk, men nu kan jeg konstantere, at pulsen konstant ligger så højt. Bt: 118/84 P: 98

Min familie er genetisk disponeret for blodpropper. Min morfar døede efter flere blodpropper, og min mor fik afasi, da hun var 49 år og døde som 67 årig, efter flere blodpropper. Min søster og jeg er blevet opfordret til at få tjekket vores kolesteroltal. Desværre syntes min læge, at det er fjollet. Jeg har dog fastholdt, at det skulle tjekkes og første gang, for 10 år siden, var det forhøjet - anden gang, for 4 år siden, lå det helt fint! For cirka 5 år siden oplevede jeg at mit hjerte "klikkede over". Pulsen slog helt vildt og det gjorde ondt i halsen. Efter 5 minutter sluttede det lige så brat som det var startet og pulsen var nede på 120. Jeg kontaktede lægen som lærte mig at "lave et modtryk". Jeg bruger dette og kan de fleste gange stoppe anfaldet. Jeg får "anfald" et par gange om måneden. Jeg bliver ikke nervøs, da jeg kender det. Jeg har konstant susen i ørene og i perioder kan jeg tælle pulsen, blot ved at lytte til pulsen i mine ører. Er det noget som bør chekes? Er der noget jeg selv kan gøre?

Med venlig hilsen en Spørger

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Kære Spørger

Ja! Du bør få checket dit hjerte. Det blodtryk du anfører er normalt, men din puls ligger ganske rigtigt til den hurtige side. Sidste kolesteroltal var normalt, men du er disponeret til hjertesygdom. Jeg mangler dog 2 væsentlige oplysninger i dit indlæg, nemlig din ryge-status og din vægt/højde (BMI). Disse faktorer kan samlet set fortælle noget – ud fra en statistisk vinkel – om risikoen for svær hjertekar-sygdom i fremtiden. Det er altså en vurdering som ikke entydigt kan vurdere dig som person, men som person-gruppe. Det vil være en hjælp til at afdække hvilke ting du selv kan gøre for at mindske din risiko. For at kunne sige noget entydigt om din hjerterytme, skal der foreligge et hjertekardiogram (EKG) under ”normale” omstændigheder, såvel som under anfald. Med det du beskriver, tænker jeg umiddelbart på 2 forskellige former for arytmi (uregelmæssig hjerterytme).

Den ene mulighed er sinus-takykardi, en hurtig hjerterytme der udgår fra sinusknuden. Det kan skyldes at hjertet har udviklet en ekstra ledningsvej som en gang imellem aktiveres, og det er i de situationer at du kan mærke din hjertebanken. Ved en sådan arytmi kan det at lave modtryk, den såkaldte Valsalvas manøvre, have en god effekt for mange. Den anden arytmi jeg tænker på, er atrieflimren, en tilstand hvor hjertets normale signalvej er erstattet af flere forskellige signaler fra hjertets forkamre (området hvor sinusknuden findes), og det medfører en uregelmæssig puls hvor frekvensen kan blive meget hurtig. Overordnet set kan skelnes mellem de 2 typer ved at sinus-takykardien er helt regelmæssig i frekvens, hvor atrieflimren er uregelmæssig. Men ved hurtige frekvenser kan det være svært at skelne uden et hjertekardiogram. Så du skal bede din læge tage dit hjerte alvorligt, og få checket det igennem igen. Dog skal siges, at ved anfaldsvise arytmier kan det være svært at diagnosticere da det jo kræver et hjertekardiogram optaget under anfald. Det kan evt løses ved en 24 eller 48 timers monitorering. Det er ikke sikkert at du fejler noget som kræver behandling, endsige vil betyde noget for din risiko for hjertesygdom fremover, men det er absolut væsentligt at få klarlagt.

Med venlig hilsen

Morten Svenning Nielsen

Speciallæe i almen medicin

Tidligere opdateret af
Original tekst af Netdoktor Redaktionen

Sidst opdateret: 25.03.2008