Annonce

Jeg har konstante smerter højre side af maven, hvad er det?

Af Netdoktor Redaktionen

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har haft mavekramper de sidste 14 dage. Mavekramperne starter i højre side, og det er i højre side af maven, jeg går med smerter hele tiden. Den første uge havde jeg diarre og kunne intet holde i mig. De sidste par dage har jeg haft opkastninger men ingen diarre. Jeg var ved egen læge i mandags, han trykkede på min mave og sagde, at intet var i vejen, jeg lå der på briksen og sagde av og tårene trillede ned af kinderne. Men jeg tog hjem og tog 2 panodil og fik lidt søvn. Smerterne blev værre og værre og blev nødt til og kontakte en vagtlæge. Han lyttede til min mave og sagde, at det ikke var min blindtarm, men kunne være en af de andre tarme, og gjorde da ikke mere ved det. Han spurgte til min menstruation, og den var uregelmæssig sidst, og jeg havde kun pletblødninger. Sidste menstruation er omkring 3 uger siden.

Han fortalte mig, at det måske kunne være noget med livmoderen, men tjekkede det ikke. Han gav mig en indsprøjtning i hoften, som skulle tage mine smerter. Jeg tog hjem igen, og kunne ikke sove pga. smerter i højre side af maven. Jeg er lige begyndt på en uddannelse, som jeg er rigtig glad for, og tog selvfølgelig i skole tirsdag morgen, for jeg fejlede åbenbart ingenting. Men den første time, kunne jeg godt mærke, der er noget her, som ikke er, som det skal være. Kramperne begyndte igen, og smerten var ubeskrivelig, har aldrig haft så ondt før. Kontaktede egen læge, og denne gang var min mor med; det kan ikke passe, at jeg har sådan en smerte hele tiden, uden, der er noget i vejen.

Lægen lavede en gynækologisk undersøgelse, men kunne ikke se, at der var noget i vejen, men da han havde hånden oppe i min højre side af livmoderen var jeg i smerte, og tårene trillede igen. Han tog en blodprøve, men inflektionstallet var kun på 23. Han ville indlægge mig til observation, og det kom som et chok for mig, og vi blev enige om, jeg lige skulle have lov til at tænke over det. Gik derover igen lige over middag og sagde, at jeg havde besluttet mig for at lade mig indlægge til observation, men nu nægtede han det pga., han ikke vidste, hvad for en afdeling, han skulle sende mig på. Og han blev mere og mere gal, og det gjorde jeg også, jeg er i smerter, og nu aner han ikke, hvad han vil. Jeg har stadig konstante smerter og aner ikke, hvad jeg skal gøre.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Det er en lang og grundig beskrivelse, du giver af dit maveonde, og alligevel er der detaljer, jeg gerne ville vide noget om. Er din mave i orden igen? Hvordan med din vandladning? Har du haft feber? Har du smerter ved samleje? Dybt inde eller i hele underlivet? Gør det ondt i maven hele tiden? Også, når du bevæger dig? Du bruger p-piller, men din blødning har været uregelmæssig. Er det noget nyt? Husker du at tage p-pillerne? Du får medicin mod depression. Du fortæller ikke noget om, hvorfor du er deprimeret, eller hvor længe, det har stået på.

Du er 169 cm høj - men du fortæller ikke, hvad du vejer. Når jeg nu spørger, har du måske svar, som kan føre dig lidt tættere på en forklaring på dine mavesmerter. Det er en skam, at din læge og du måske har snakket lidt forbi hinanden i sidste omgang. Jeg synes, du skal prøve at tale med lægen igen og spørge, om det måske var en ide at blive henvist til en gynækolog. Måske kan det føre til en forklaring på, at det gør ondt i højre side af underlivet. Du vil sikkert få tilbudt en ultralysskanning, som måske vil kunne afklare, om der er noget i vejen med underlivet - eller ej.

Det er i hvert fald vigtigt for dig at få at vide, om du fejler noget organisk. Og hvis du gør, så at få noget gjort ved det. Så du kan slippe af med dine bekymringer og uro omkring det. Men måske har du det - når du læser disse linier - bedre igen. Alligevel synes jeg, du skal tale med lægen igen og få snakket igennem, hvad der har været i vejen. Og måske lave en aftale om, hvordan du skal forholde dig, hvis det kommer igen senere. Det vil forhåbentlig hjælpe dig til at få lidt mere ro i sindet og dermed også i kroppen som helhed.

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen

Speciallæge i kvindesygdomme

Tidligere opdateret af
Original tekst af Netdoktor Redaktionen

Sidst opdateret: 02.09.2008