Annonce
Spiserørs-brok eller doven tyktarm

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har i flere år haft spiserørsbrok men det er først blevet opdaget for nyligt ved en kikkertundersøgelse. Jeg har i forvejen kroniske rygsmerter men efter jeg har fået medicin for rbok har det hjulpet gevaldigt, da det har strålet ud i ryggen. Min tidligere læge var skyld i at jeg ikke blev undersøgt men kun afvist gang på gang. Nu har jeg fået flere slags medicin og det har også hjulpet. De sidste piller jeg fik novaluzid, er jeg dog stoppet med efter et døgn, da det gav mig mere smerter i maven og massser af luft og flere smerter i brystet.

Jeg har stadig mange problemer. Kan ikke sidde sammenbøjet, ligge lige ( sover med flere puder), fester aldrig da jeg ikke kan drikke, kan ikke gå på cafe mere med veninderne og drikke te eller andet fordi jeg så får kvalme og kaster op, jeg lever stort set af lun grød, rugbrød og lun ovnbagt mad. Har ondt i maven ved luftafgang, er hæs og har tit åndenød, har hele tiden ondt i brystet og maven og har svært ved at sove samt er sygemeldt pga dette. Mit spørgsmål er, hvornår kommer operation på tale? Jeg er der hvor jeg faktisk gerne vil have en kikkertoperation, men da jeg tidligere har mødt modstand, før det blev opdaget, er jeg bange for ikke at kan blive operaretet, men jeg ser ikke nogen udvej mere for mig. Jeg vil gerne operareres, jeg er kun 26 og skulle gerne have et langt arbejdsliv og i det hele taget et mere normalt ungt liv foran mig.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Det var dog mange klager hos så ungt et menneske. Hvis jeg skal forsøge at samle dine mange symptomer, så har du jævnligt ondt i maven og brystet (og i ryggen), luft i maven, kan ikke sidde sammenbøjet og kaster op. Den medicin, du bruger fortæller mig også, at du til tider også må have tynde afføringer, som du forsøger at kontrollere med imodium. Samtidig er der megen mad og drikke du synes, du ikke kan tåle til daglig, og slet ikke til fest. Desuden må du melde sig syg. Det er ret almindeligt at finde et spiserørsbrok ved en kikkertundersøgelse uden at det betyder, at det er her, der skal behandles.

Mavetarmkanalen fungerer som en helhed, og dine symptomer er så mange, at de ikke umiddelbart er forenelige med udelukkende at kunne hidrøre fra et spiserørsbrok. Snarere kan der være tale om, at din mavesæk fungerer dårligt, og derved giver mavesårs-lignende symptomer eller refluks, fordi tarmkanalen længere nede dvs. tyktarmen er for stillestående. Det fører til afførings-ophobning, selv om man kan have tynde afføringer, luftudvikling (ildelugtende), trykken, udspiling, opkastninger og der er mange typer af mad og drikke, man ikke kan tåle. Man kan sågar få ondt over ryggen af en konstant udspilet tyktarm. Denne tilstand kan påvises ved en passagetids-undersøgelse af tyktarmen, hvor man gennemlyser maven ved en røntgenundersøgelse. Herefter kan man indlede en kombineret behandling, der retter sig imod at skabe en bedre funktion af den samlede mave-tarmkanal, hvorved symptomerne vil fortage sig. Man skal altså gå denne vej, før man begynder at overveje, om der skal foretages operation for et spiserørsbrok. Ligeledes skal der foreligge en række special-undersøgelser, der kan bekræfte, at en operation vil kunne hjælpe.

Venlig hilsen

Dennis Raahave Overlæge, dr.med.

Speciallæge i mave-tarm sygdomme


Sidst opdateret: 06.03.2009


SYGDOMME FRA A-Å
KLIK PÅ DET BOGSTAV SYGDOMMEN STARTER MED
ABCDEFGHIJ
KLMNOPQRST
UVWXYZÆØÅ
Søg på symptomerTjek din medicin
Spørg lægenSpørg i debatten
NYT OM SYGDOM OG SUNDHED HVER UGE
Få Netdoktors nyhedsbrev
- helt gratis!
www.netdoktor.dk

Til dig fra Netdoktor

Nyheder fra Videnskab.dk

Svar fra eksperten

Oplysningerne må på ingen måde tages som erstatning for kompetent professionel rådgivning eller behandling af uddannet og godkendt læge. Indholdet på NetDoktor.dk må ikke og kan ikke bruges som basis for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Brugerbetingelser: Vigtige juridiske informationer - Læs også NetDoktors privatlivspolitik.

The documents contained in this web site are presented for information purposes only. The material is in no way intended to replace professional medical care or attention by a qualified practitioner. The materials in this web site cannot and should not be used as a basis for diagnosis or choice of treatment. Click here - Conditions for use - Important legal information.

NetdoktorMedia :: C/O Berlingske Media :: Pilestræde 34 :: DK-1147 København K
Tlf. 33 17 92 50 :: CVR: 28 68 61 37 :: Ophavsret :: Generelle handelsbetingelser
© Copyright 1998-2015 NetDoktor.dk - All rights reserved
NetDoktor.dk is a trademark