Annonce
Nyrer og urinveje
Proteiner i urinen. Er jeg nyresyg?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er 21 år og fik af min egen læge for halvanden måned siden konstateret blærebetændelse med et stort indhold af protein. Hun gav mig noget medicin, som jeg skulle tage i en uge, hvorefter jeg skulle komme og blive tjekket igen. Det gjorde jeg, og efter den uge, var der hverken bakterier eller proteiner. Blodprøver inklusive nyretal var helt i orden. Kan man ved hjælp af en blodprøve (nyretal) finde ud af, om man har en nyresygdom?

Vi blev enige om, at jeg skulle komme til kontrol igen måneden efter. Det gjorde jeg, og der var ikke nogen tegn på blærebetændelse, men indholdet af proteiner var +2 på urinstiksen. Jeg har ingen symptomer på hverken urinvejeinfektion eller blærebetændelse i øjeblikket, men har en tildels skummet urin. Nogle gange er der meget, mens andre gange er der kun lidt eller intet.

Jeg fik lavet en blodprøve igen i sidste uge, og den var helt okay. Mine nyretal var i orden og der var hverken tegn på infektion eller betændelse. Tyder det ikke på, at mine nyrer ikke fejler noget? Det skal også lige siges, at i de dage, hvor der var mest skum i urinen, havde jeg menstruation. Jeg tænker, at det måske også kunne hænge sammen med en øget proteinindhold i urinen? Hvorvidt skal jeg være bekymret for proteiner i urinen, når jeg ikke har andre symptomer? Og kan det tænkes, at den svingende proteinindhold skyldes den blærebetændelse, jeg har haft for halvanden måned siden? På forhånd tak.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Principielt skal urinen kun indeholde meget små mængder protein. Hvis der påvises lidt blod i urin, vil der næsten per definition også kunne påvises små mængder protein, fordi blod indeholder protein. Men hos dig kan der åbenbart påvises lidt protein også, når der ikke er blod.

Jeg må nævne, at der ikke er noget ”farligt” ved, at en kvinde i din alder kan få en blærebetændelse. Det er godt, at dine ”nyretal” er normale. Jeg må regne med, at der menes, at det såkaldte creatinin så er normalt hos dig, og det viser, at din nyrefunktion er normal. Hvis du ellers er rask og ikke har forhøjet blodtryk, bør du ikke være bekymret over, at der ind imellem kan påvises +1 mængde protein, men på den anden side bør det principielt ikke være noget, der altid kan påvises.

Hvis det fortsætter, bør man opsamle din urin for et helt døgn og måle præcist, hvor meget protein det drejer sig om. Din læge vil kende normal-værdierne, og hvis du udskiller mere end, hvad der er 'tilladt', bør du principielt blive undersøgt af en medicinsk ekspert i nyresygdomme, en såkaldt nefrolog.

Jeg kan nok ikke komme det nærmere på de foreliggende oplysninger. Jeg må understrege, at jeg ikke mener, at du har en nyresygdom, men når man nu er blevet opmærksom på det lille problem, bør det blive fulgt til dørs.

Venlig hilsen

Poul Frimodt-Møller

Speciallæge i urologi


Sidst opdateret: 17.11.2010


SYGDOMME FRA A-Å
KLIK PÅ DET BOGSTAV SYGDOMMEN STARTER MED
ABCDEFGHIJ
KLMNOPQRST
UVWXYZÆØÅ
Søg på symptomerTjek din medicin
Spørg lægenSpørg i debatten
NYT OM SYGDOM OG SUNDHED HVER UGE
Få Netdoktors nyhedsbrev
- helt gratis!
www.netdoktor.dk

Til dig fra Netdoktor

Nyheder fra Videnskab.dk

Oplysningerne må på ingen måde tages som erstatning for kompetent professionel rådgivning eller behandling af uddannet og godkendt læge. Indholdet på NetDoktor.dk må ikke og kan ikke bruges som basis for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Brugerbetingelser: Vigtige juridiske informationer - Læs også NetDoktors privatlivspolitik.

The documents contained in this web site are presented for information purposes only. The material is in no way intended to replace professional medical care or attention by a qualified practitioner. The materials in this web site cannot and should not be used as a basis for diagnosis or choice of treatment. Click here - Conditions for use - Important legal information.

NetdoktorMedia :: C/O Berlingske Media :: Pilestræde 34 :: DK-1147 København K
Tlf. 33 17 92 50 :: CVR: 28 68 61 37 :: Ophavsret :: Generelle handelsbetingelser
© Copyright 1998-2015 NetDoktor.dk - All rights reserved
NetDoktor.dk is a trademark