Annonce
Depression og angst
Jeg tror jeg lider af socialfobi. Hvad er mine muligheder for at komme af med denne?

Spørgsmål

Kære netdoktor

Jeg er 39 år, gift og har to dejlige unger, fast arbejde, gennem mange år et dejligt hjem med en perfekt familie og en god økonomi. Men så vidt jeg kan læse mig frem til må mit problem være præstationsangst eller socialfobi. Jeg trives til daglig men når jeg for eksempel er på kursus og den traditionelle præsentationsrunde kommer nærmere på mig, ja så banker mit hjerte så hurtigt at det næsten sider oppe i halsen og jeg kan dårligt sige hvad jeg hedder.

Jeg blev som 14 årig og årene fremad i skolen mobbet en del pga. skoleskift mv. og tror egentligt, at jeg har haft det helt fra dengang da det har "hængt" ved siden jeg kan huske men jeg har aldrig taget mig sammen til at få gjort noget ved det.

Jeg har et job der jævnligt bringer mig i denne meget ubehagelige situation og har derfor besluttet at søge professionel hjælp. Hvad kan jeg gøre for at slippe af med denne lidelse, og hvor kan jeg få den bedste hjælp?

Hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Tak for din mail hvori du fortæller om et godt liv som dog er påvirket af socíalfobi og præstationsangst. Du beskriver de fysiske symptomer du oplever når du skal præstere dette eller hint, og udfra din beskrivelse tror jeg at du har helt ret for så vidt angår diagnosen.

Jeg ser umiddelbart to muligheder for at komme ud af situationen. For det første kan du begynde at arbejde adfærdsterapeutisk på at bearbejde angsten, eksempelvis ved at læse bogen "Trange rum og åbne pladser" der er skrevet af to norske psykologer Berge og Repål. Den kan lånes på de flest biblioteker eller alternativt købes for mellem 200-300 kr hos boghandleren.

Du kan også tale med din praktiserende læge om det medikament der hedder atarax og som med held anvendes af mange angstpatienter til at dæmpe de fysiske manifestationer af angsten, eksempelvis forud for præsentationer på jobbet. Endelig kan du jo gøre begge dele. Altså både talende din læge om medicinen samtidig med at du læser bogen og forsøger dig med de adfærdsterapeutiske øvelser beskrevet deri.

Hvad du end vælger ønsker jeg dig held, lykke og god arbejdslyst.

Med venlig hilsen Hans mørch Jensen Speciallæge i psykiatri


Sidst opdateret: 2011.11.21


SYGDOMME FRA A-Å
KLIK PÅ DET BOGSTAV SYGDOMMEN STARTER MED
ABCDEFGHIJ
KLMNOPQRST
UVWXYZÆØÅ
Søg på symptomerTjek din medicin
Spørg lægenSpørg i debatten
NYT OM SYGDOM OG SUNDHED HVER UGE
Få Netdoktors nyhedsbrev
- helt gratis!
www.netdoktor.dk

Til dig fra Netdoktor

Nyheder fra Videnskab.dk

Krisehjælp

Virker det hele håbløst? Find hjælp her:

Livslinien - tlf.: 70 201 201

Psykiatrifonden - tlf.: 39 25 25 25

Børnetelefonen - tlf.: 116 111

Find flere links, telefonnumre og åbningstider.

Få overblik over depression

Læs denne artikel først, hvis have overblik over emnet Depression: Depression - en folkesygdom

Bliv medlem af Netdoktor

Du skal være medlem, hvis du vil:

- starte din egen dagbog

- deltage i Netdoktors debatter

- få Netdoktors nyhedsbrev.

Det er nemt og gratis at blive medlem. Start her.

Oplysningerne må på ingen måde tages som erstatning for kompetent professionel rådgivning eller behandling af uddannet og godkendt læge. Indholdet på NetDoktor.dk må ikke og kan ikke bruges som basis for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Brugerbetingelser: Vigtige juridiske informationer - Læs også NetDoktors privatlivspolitik.

The documents contained in this web site are presented for information purposes only. The material is in no way intended to replace professional medical care or attention by a qualified practitioner. The materials in this web site cannot and should not be used as a basis for diagnosis or choice of treatment. Click here - Conditions for use - Important legal information.

NetdoktorMedia :: C/O Berlingske Media :: Pilestræde 34 :: DK-1147 København K
Tlf. 33 17 92 50 :: CVR: 28 68 61 37 :: Ophavsret :: Generelle handelsbetingelser
© Copyright 1998-2015 NetDoktor.dk - All rights reserved
NetDoktor.dk is a trademark