Annonce
Hvor pålidelig er testen for klamydia?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg ved, at det er et forholdsvis ofte stillet spørgsmål, men efter at have søgt på nettet og kontaktet egen læge, har jeg stadig ikke kunne finde svar.

Jeg er for et par dage siden blevet testet positiv for klamydia hos min læge. Jeg har haft symptomer (svie ved vandladning, lidt blod i urin, mindre smerter i underliv) de sidste tre uger og troede egentlig først, at det var urinvejsinfektion eller lignende. Problemet er, at jeg har haft den samme partner i tre år (uden sidespring), og han benægter også at have haft sex med andre de sidste tre år.

Jeg blev testet efter cirka tre måneder i starten af vores forhold, og alt var negativt. Min partner er ikke sikker på, hvornår han sidst blev testet! Han skal selvfølgelig også testes hurtigst muligt, og jeg er ret sikker på, at han også er positiv for klamydia.

Jeg er klar over, at chancen for min test var falsk negativ i starten af vores forhold er minimal, men er det muligt, at bakterien ikke kunne påvises endnu, hvis jeg var blevet smittet af ham?

Hvor lang tid går der normalt, før bakterien kan påvises?

Da jeg har haft symptomer inden for de seneste par uger, er det så ensbetydende med, at jeg er blevet smittet for nylig? Kan symptomerne vise sig efter tre år, eller er det altid kort tid efter smitte?

Jeg er meget splittet i forhold til, om jeg skal tro på min kæreste, som holder fast i, at han på intet tidspunkt har haft sex med andre end mig de sidste tre år. Vi har en enkelt gang brudt med hinanden, hvor en anden kvinde har udført oralsex på ham - med kondom. Kan han være blevet smittet derfra?

Nogle sider skriver, at klamydia kan overføres oralt, men er ikke en typisk smittekilde. Jeg håber, at I kan give mig nogle svar og mere viden, selvom det selvfølgelig ikke kan bevise, hvorvidt min partner taler sandt eller usandt.

Med venlig hilsen

En spørger

Svar

Kære Spørger

Undersøgelse for klamydia foretages idag ved en såkaldt PCR-analyse, hvor man påviser bakteriens DNA. Denne analyse har en ret høj sikkerhed (>95%), og man kan generelt være sikker på resultatet - både når det er positivt og negativt.

Behandlingen af klamydia er i tilsvarende grad ret sikker. Der er en behandlingseffektivitet på over 90 procent. Tiden fra man er smittet og til bakterien kan påvises, den såkaldte inkubationstid, er cirka 14 dage for klamydia. Hvis man vil være helt sikker på, at behandlingen har virket, skal man lave en kontrolundersøgelse efterfølgende, noget man i praksis ikke benytter.

Når det så er sagt, må man også sige, at intet er 100 procent sikkert. Sikkerheden i analysen er ikke 100 procent, og sikkerheden i behandlingen er heller ikke 100 procent. Det kan derfor ikke med sikkerhed udelukkes, at bakterien har været båret med fra tidligere forhold - omend sandsynligheden selvfølgelig er lille.

Da du har symptomer nu, taler det naturligvis for, at du er smittet for nylig, men det er rent praktisk umuligt at sige. Så løsningen på dit dilemma er ikke helt så enkel, som man skulle tro. Det ender i bund og grund på verdens ældste problemstilling - stoler du på ham?

Med venlig hilsen

Morten Svenning Nielsen, speciallæge i almen medicin


Sidst opdateret: 20.04.2013


SYGDOMME FRA A-Å
KLIK PÅ DET BOGSTAV SYGDOMMEN STARTER MED
ABCDEFGHIJ
KLMNOPQRST
UVWXYZÆØÅ
Søg på symptomerTjek din medicin
Spørg lægenSpørg i debatten
NYT OM SYGDOM OG SUNDHED HVER UGE
Få Netdoktors nyhedsbrev
- helt gratis!
www.netdoktor.dk

Til dig fra Netdoktor

Nyheder fra Videnskab.dk

Følg med i debatten

Oplysningerne må på ingen måde tages som erstatning for kompetent professionel rådgivning eller behandling af uddannet og godkendt læge. Indholdet på NetDoktor.dk må ikke og kan ikke bruges som basis for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Brugerbetingelser: Vigtige juridiske informationer - Læs også NetDoktors privatlivspolitik.

The documents contained in this web site are presented for information purposes only. The material is in no way intended to replace professional medical care or attention by a qualified practitioner. The materials in this web site cannot and should not be used as a basis for diagnosis or choice of treatment. Click here - Conditions for use - Important legal information.

NetdoktorMedia :: C/O Berlingske Media :: Pilestræde 34 :: DK-1147 København K
Tlf. 33 17 92 50 :: CVR: 28 68 61 37 :: Ophavsret :: Generelle handelsbetingelser
© Copyright 1998-2015 NetDoktor.dk - All rights reserved
NetDoktor.dk is a trademark