Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Impotens

Impotens (rejsningsbesvær)

Impotens (Rejsningsbesvær) kan beskrives som en manglende evne til at opnå og opretholde en rejsning, der er tilstrækkelig til at gennemføre samleje på tilfredsstillende måde.

Opdateret: 10. Juli 2019

Hvad er impotens (rejsningsbesvær)?

Impotens (Rejsningsbesvær) kan beskrives som en manglende evne til at opnå og opretholde en rejsning, der er tilstrækkelig til at gennemføre samleje på tilfredsstillende måde. Impotens er et af de hyppigste seksuelle problemstillinger og er stigende med alderen. Rejsningsevnen afhænger af, hvordan blodforsyningen og nerveforbindelsen er til svulmelegemerne i penis. Desuden har koncentrationen af hormoner i blodet, og at man har lyst til sex også betydning for evnen til at få rejsning.

Hvad kan årsagerne være til impotens?

Der kan være mange forskellige årsager til impotens. Her kan nævnes:

  • Livstilsfaktorerne rygning, alkohol, euforiserende stoffer, kost og motion, body mass index (BMI) og omkredsen på maven har indvirkning.
  • Mangel på testosteron, som er det mandlige kønshormon.
  • Diabetes, hjertekarsygdomme, lungesygdomme, kræft og andre kroniske sygdomme.
  • Bivirkninger af behandlinger, for eksempel medicin, operationer, stråler, hormonblokkerende behandlinger, kemokur.
  • Stress, bekymringer, angst og depression.
  • Præstationsnervøsitet.
  • Parforholdsproblemer- og konflikter.
  • Ændringer i det sociale liv, for eksempel arbejdsløshed, skilsmisse, kriser, alvorlig sygdom og død, økonomiske problemer.

Hvad kan rejsningsbesvær betyde for manden og parforholdet?

At kunne få rejsning og opretholde rejsning har oftest stor betydning for manden, også selv om det ikke er i forhold til seksuel aktivitet. Rejsningsbesværet kan bevirke, at opfattelsen af "at være mand" påvirkes, og manden er ofte bange for ikke at "slå til" over for sin partner. Lysten og initiativet til sex mindskes ofte, og intimiteten og den følelsesmæssige nærhed i parforholdet kan komme til at lide under dette. For nogle kan det betyde, at kys og kærtegn i dagligdagen aftager og undgås, og der kan opstå kommunikationsproblemer og parforholdsproblemer. Singlemænd har ofte mange bekymringer i forbindelse med at indlede et forhold til en partner, og det kræver ofte meget mod og mange overvejelser at få italesat over for partneren, at man har rejsningsbesvær.

Læs mere: Impotens og psyken

Hvornår skal man opsøge læge?

Hvis manden har oplevet gentagne rejsningsproblemer over en periode på cirka tre måneder, så bør man opsøge sin egen læge. Impotens kan være det første tegn på en u-opdaget sygdom, som for eksempel diabetes, forhøjet blodtryk, depression, der er vigtig at få behandlet.

Hvilke undersøgelser vil lægen hyppigst foretage?

Lægen vil typisk:

  • Undersøge din urin blandt andet for glukose (Det vil derfor være en god idé at tage en morgenurin med til lægen.)
  • Tage en blodtrøve for blandt andet at undersøge koncentrationen af testosteron (det mandlige kønshormon)
  • Måle blodtryk.
  • Undersøge prostata, idet rejsningsproblemer kan have sammenhæng med en forstørret prostata. Prostata undersøges via endetarmsåbningen.
  • Undersøge om der er fysiske forandringer på penis og ved testiklerne, som kan medvirke til rejsningsbesvær
  • Evt. måle højde og vægt, BMI samt din maves omkreds.

Læs mere: Undersøgelser for impotens

Hvordan kan rejsningsbesvær forebygges og behandles?

Rejsningsbesvær kan forebygges og afhjælpes ved en sund livsstil. Er dette ikke tilstrækkeligt kan rejsningsbesvær behandles med medicin, operation og ved anvendelse af seksuelle hjælpemidler og i nogle tilfælde med chokbølger (ESWT). Der kan også tilbydes sexologisk rådgivning, som omhandler de forskellige behandlingsmuligheder og samtaleforløb.

Hvordan kan man selv forebygge og afhjælpe rejsningsbesværet?

Man har selv indflydelse på at forebygge og afhjælpe rejsningsbesvær, da livstilsfaktorer har betydning. Det vil sige have en livsstil, der indebærer, at man:

  • afholder sig fra tobak og euforiserende stoffer
  • overholder Sundhedsstyrelsens vejledning vedrørende indtagelse af alkohol
  • dyrker motion og laver bækkenbundstræning
  • spiser sund kost og undgår at blive overvægtig.

Læs mere: Livsstil og impotens

Hvordan kan impotens behandles med medicin?

Hvilken medicinsk behandling, der vælges, afhænger af, hvad årsagen til rejsningsbesværet er, og hvordan den helbredsmæssige tilstand er.Den medicinske behandling kan bestå af:

  • tabletter
  • gelé i urinrøret
  • indsprøjtning i svulmelegemet i penis.

Læs mere: Behandling af impotens

Læs mere: Medicinsk behandling af impotens

En anden mulighed kan være behandling med chokbølger (ESWT). Hvis blodprøvesvar viser for lavt testosteron (mandlige kønshormon), kan dette i mange tilfælde behandles med testosteroncreme.

Hvordan kan impotens behandles med operation?

Hvis den medicinske behandling ikke virker, kan det også være en mulighed at anlægge en erektionsprotese.

Læs mere: Erektionsprotese

Hvordan kan impotens behandles med seksuelle hjælpemidler?

Man kan også bruge en vakuumpumpe til at frembringe rejsning. Den virker ved, at man sætter et plastikrør overpenis, og derefter pumper luften i røret ud, så der skabes et undertryk og blodet trækkes ned i penis. Herefter sætter man en penisring på roden af penis, så rejsningen vedligeholdes. En penisring kan også anvendes i kombination med medicin, så rejsningen understøttes og kan holdes i længere tid.

Hvor kan min læge henvise mig til?

Behandling med tabletter er ofte første valg, som lægen ordinerer. Hvis der ikke er tilfredsstillende effekt af tabletterne, og der ønskes yderligere behandling, er det muligt at blive henvist til sexologisk rådgivning med henblik på videre behandling og vejledning i, hvordan man anvender seksuelle hjælpemidler. Her kan der også iværksættes samtaleforløb ved eventuelle psykologiske problemer og/eller parforholdsproblemer.

Der kan henvises til sexologisk rådgivning og behandling påAalborg Universitetshospital, Sexologisk Center

Rigshospitalet, København, Sexologisk Klinik

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons