Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Kort og lang hormonbehandling

Det er den medicintype, man bruger for at forhindre ægløsning før ægudtagningen, der afgør, om man benytter den ’korte behandling’ eller den ’lange behandling. Bliv klogere på det her.

Opdateret: 28. September 2022

Chancen for at få et barn efter reagensglasbefrugtning stiger med antallet af udtagne og modne æg. Derfor er formålet med hormonbehandlingen at få udviklet og udtaget flere modne æg end det ene, der udvikles i en naturlig menstruationscyklus. Det er optimalt med 8 til 14 modne æg. Dette opnås ved:

1) At øge koncentrationen i blodet af follikelstimulerende hormon (FSH) ved hormonindsprøjtninger i underhuden

2) At forhindre ægløsning før ægudtagningen

Det er den medicintype, der anvendes for at forhindre ægløsning før ægudtagningen, der afgør, om man benytter den ’korte behandling’ eller den ’lange behandling’:

  • I kort behandling benyttes en medicintype (GnRH antagonist), der direkte forhindrer, at kvinden udskiller sit eget ægløsningshormon, og som påbegyndes i slutningen af FSH-stimulationen.
  • I lang behandling benyttes en medicintype (GnRH agonist), der først frigør kvindens eget ægløsningshormon, hvorfor medicinen vil stimulere ægløsning, hvis den tages, når der er modne ægblærer i slutningen af en FSH-stimulation. Derfor skal behandling med GnRH agonist påbegyndes i den foregående cyklus efter en ægløsning (cyklusdag 21), hvor det ikke betyder noget, at ægløsningshormonet kortvarigt udskilles. Ved fortsat brug ”nedreguleres” kvinden, så dannelse af ægløsningshormonet holdes nede lige så længe, som medicinen indtages, nemlig helt frem til, at kvinden skal tage ægløsningssprøjten.

Når hormonstimulation påbegyndes, kan man ved en ultralydsskanning se adskillige små follikler i æggestokkene. I en naturlig menstruationscyklus vil alle synlige follikler, undtagen den ene, der når til ægløsning, gå til grunde. Med hormonstimulationen ”redder” man således follikler/æg, der ellers ville gå til grunde. Hormonstimulation påvirker ikke kvindens ægreserve.

Kort behandling (også kaldet GnRH antagonist protokol)

Den korte behandling følger en enkelt menstruationscyklus og varer cirka en måned.

På 2. eller 3. blødningsdag foretages en ultralydsskanning gennem skeden (vaginalt), og hvis alt ser fint ud (afstødt livmoderslimhinde og små ægblærer/follikler), så påbegyndes hormonstimulation med FSH. FSH-stimulationen varer i gennemsnit 9 til 10 dage. Fra cirka 6. stimulationsdag suppleres med endnu en daglig indsprøjtning (GnRH antagonist) for at forhindre for tidlig ægløsning. Man skanner typisk igen på 8. stimulationsdag og nogle gange 1 til 2 gange mere afhængigt af, hvor hurtigt folliklerne (ægblærerne) vokser. Når et passende antal follikler når en vis størrelse (er modne), instrueres kvinden i hvornår og hvordan ægløsningssprøjten skal tages. Det vil typisk være klokken 22 om aftenen, cirka 1½ døgn før ægudtagningen.

Efter ægudtagningen befrugtes og dyrkes æggene i laboratoriet. To døgn efter ægudtagning påbegyndes behandling med progesteron for at understøtte slimhinden i livmoderen.

Progesteron tages oftest fra 2 dage efter ægudtagningen i form af medicin (kapsler eller gel), der placeres i skeden. Et befrugtet og delt æg lægges tilbage i kvindens livmoder 2, 3 eller 5 dage efter ægudtagningen, og cirka 2 uger efter tages en blodprøve, der viser om kvinden er gravid.

Lang behandling (også kaldet lang GnRH agonist protokol)

Den lange behandling strækker sig over 2 menstruationscykler, hvoraf navnet.

Her benyttes en såkaldt GnRH agonist for at forhindre ægløsning før planlagt ægudtagning. Cirka 3 uger efter menstruationsstart skannes kvinden, og hvis det ser ud som om, der har været ægløsning, så påbegyndes behandling med GnRH agonist. Denne medicin kan tages som næsespray (2 til 3 gange dagligt) eller som en daglig indsprøjtning i underhuden. Efter 2 ugers behandling med GnRH agonist vil kvinden have fået sin menstruation, og man siger, at hun er ”nedreguleret”. Mange kalder derfor GnRH agonister for nedreguleringsmedicin. Så længe kvinden fortsætter med nedreguleringsmedicinen, forhindres ægløsning effektivt, hvorfor denne skal fortsættes helt frem til dagen før ægløsningssprøjten.

Efter de første 2 ugers behandling med GnRH agonist skannes kvinden igen, og hvis alt ser fint ud (afstødt livmoderslimhinde og små ægblærer/follikler), så påbegyndes hormonstimulation med FSH samtidigt med, at behandlingen med GnRH agonisten fortsættes. FSH-stimulationen varer i gennemsnit 11 til 12 dage i lang behandling, og man skanner typisk 1 til 2 gange undervejs afhængigt af, hvor hurtigt folliklerne (ægblærerne) vokser. Når et passende antal follikler når en vis størrelse (er modne), instrueres kvinden i at tage ægløsningssprøjten, og processen er herefter fuldstændig som i kort behandling med ægudtagning, progesteronbehandling, tilbagelægning af befrugtet og delt æg samt graviditetsblodprøve.

Kort eller lang behandling

Chancen for at få et barn er ens ved de to behandlingstyper, ligesom der ikke forskel i overordnet oplevelse af livskvalitet. Men kvinder i kort behandling beskriver lidt mindre følelsesmæssig og fysisk belastning sammenlignet med kvinder i lang behandling, og risikoen for overstimulation med udspilet mave pga. væskeophobning er mindre i kort end i lang behandling.

Endelig kan man i kort behandling anvende en alternativ ægløsningssprøjte, hvis risikoen for overstimulation er høj. Dette er ikke muligt i den lange behandling.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons