Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Hårfjerning med IPL eller laser (til uønsket hårvækst)

Der er mange grunde til uønsket hårvækst. Men hvad er IPL og laser, og hvordan virker det? Få svar på det og meget mere her.


Opdateret: 7. November 2014

Hvad er hårfjerning?

Der er mange grunde til uønsket hårvækst, men de vigtigste faktorer er vores arvelige disposition eller forskellige sygdomme, som påvirker de hormonelle niveauer i kroppen.

Siden tidernes morgen har den uønskede hårvækst været et kosmetisk problem. Helt tilbage fra Kleopatras tid er der dokumentation for, at man har fjernet hår fra områder, hvor man ikke fandt det æstetisk korrekt. Dengang anvendte man en pincet eller en tråd til at plukke hårene med. Men med den teknologiske udvikling er der kommet mere effektive metoder som for eksempel mekaniske epilatorer, hvor man med en maskine fjerner hårene ved roden, eller elektrolyse-apparater, hvor hårsækkene brændes med en nål med strøm i.

Hvad er hårfjerning med IPL eller laser?

For små 20 år siden blev hårfjerning med laser eller IPL (intenst pulseret lys) introduceret, og disse behandlinger er i dag de hurtigste og mest effektive måder at fjerne hår på. Samtidig med at disse behandlinger fjerner hårene, giver de også en mere permanent ødelæggelse af hårsækkene, som på lang sigt mindsker antallet af hår.

Hvordan virker laser og IPL behandling?

Ved laser/IPL behandling passerer en lysstråle ladet med energi ned gennem huden. Lysstrålen er begrænset, så den kun rammer mørkebrune eller sorte strukturer i huden. Når lyset rammer hårstrået, overføres energien fra strålerne til håret, sådan at håret brænder. Strålevarmen herfra ødelægger herefter den omgivende hårsæk og rod. Det brændte hår vil vokse ud og falde af indenfor et par dage til uger afhængigt af hvor på kroppen, det sidder.

Hvad er resultatet af en laser og IPL behandling?

Det er sjældent nok med én behandling for at blive hårfri. Antallet af behandlinger varierer på grund af en lang række individuelle faktorer som arv, alder, hårtype, hvor på kroppen hårene sidder, hormonel status og eventuelle sygdomme, der ligger til grund for den uønskede årvækst.

For ”almindelig” uønsket hårvækst, så som hår på benene, bikinilinjen eller ryggen, skal du regne med, at det er nødvendigt med 4-5 behandlinger inden for et år eller to for at få en væsentlig reduktion i hårene, så områderne føles hårfri. Derefter en opfølgende behandling med års mellemrum for at tage de nye hår, der kommer frem.

For uønsket hårvækst som følge af PCOS , ved kønsskifteopererede med videre er det nødvendigt med op til 10-12 behandlinger, før der er sket en væsentlig reduktion i hårene. Også her er det ofte nødvendigt med en vedligeholdelsesbehandling en eller to gange om året.

Man ser ofte laser eller IPL omtalt som metoder til permanent hårfjerning, hvilket kan give anledning til misvisende forhåbninger. I forbrugerens øjne betyder permanent ”at jeg aldrig får noget hår igen”, mens det rent videnskabeligt betyder, at det enkelte hår, som er behandlet, er fjernet permanent. De misvisende forhåbninger opstår, da det kun er et fåtal af de hår, der er i huden, som vokser på et givet tidspunkt.

Derfor skal der gentagne behandlinger til, før man ser noget, der ligner en permanent reduktion i hårvæksten. Endelig ændres hårvæksten også over tid, for eksempel oplever de fleste kvinder, at der med årene kommer flere og flere hår i ansigtet.

Hvem kan behandles med laser og IPL?

Det er kun mørkbrune eller sorte hår, der kan fjernes med IPL behandling. Der er ingen effekt på lyse eller grå hår, fordi disse hår ikke indeholder farve.

Hvem kan ikke behandles med laser og IPL?

Er man meget solbrændt eller mørk i huden, kan man ikke behandles med Laser/IPL. Det skyldes at lysstrålerne ud over at brænde farven i hårene også vil brænde farven i huden. Dels gør det ondt, dels kan det give brandsår og ar svarende til de behandlede områder. Deter derfor vigtigt at der altid laves en test før hver behandling påbegyndes. På den måde sikrer man sig, at behandlingen tåles.

Der er forskellige typer medicin, som gør huden mere lysfølsom og derved gør, at man ikke kan tåle laser/IPL. Det gælder for eksempel medicin med de virksomme stoffer tetracyclin eller isotretinoin, som man bruger til behandling af akne. Fortæl derfor altid din læge, om du tager noget medicin.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Hvilke bivirkninger er der ved en laser og IPL behandling?

De umiddelbare gener i forbindelse med behandlingen er rødme og en brændende fornemmelse i de behandlede områder som kan vare et par timer. Eventuelt kan der være lidt hævelse omkring de enkelte hårsække, som kan udvikle sig til en lille sårdannelse umiddelbart omkring hårsækken. Disse gener vil næsten alle opleve.

IPL behandling er en avanceret måde at brænde de uønskede hår på, og der er derfor også altid en risiko for at lave en forbrænding ikke kun af hårene, men også af huden. Denne risiko ses især,hvis man er meget solbrun eller mørk i huden, eller hvis der er behandlet med for høj energi. Skulle der ske en egentlig forbrænding af huden, vil det vise sig som en mere voldsom rødme og hævelse i de behandlede områder som ved en 1. grads forbrænding.

Hvordan lindrer man bivirkningerne ved en laser og IPL behandling?

For at mindske generne er det vigtigt, at de forbrændte områder bliver behandlet med nedkøling (ispose) og eventuelt en creme, der indeholder binyrebarkhormon. I sjældne tilfælde kan der dannes en tynd brun sårskorpe i helingsfasen som skaller af indenfor 5-6 dage.

Forbrændingen vil som regel medføre en midlertidig afblegning (depigmentering) af huden, mens egentlig ardannelse er ekstremt sjælden. Skulle der komme en depigmentering, er det vigtigt at være tålmodig, da det kan tage måneder, før farven vender tilbage. Det er yderst sjældent, at der bliver tale om en afblegning af huden, der vil blive der for altid.

Hvad er udsigten for fremtiden?

Man har brugt epilering med laser eller IPL i næsten 20 år, og der er ikke beskrevet nogle langsigtede bivirkninger så som, at huden ældes hurtigere, eller at der er en øget risiko for kræft. Teoretisk er det heller ikke særligt sandsynligt med langtidsfølger, da der jo i bund og grund kun er tale om en meget begrænset forbrænding i huden.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons