Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Vitaminer

Fiskeolier (omega-3 fedtsyrer)

Fiskeolier har mange vigtige funktioner i blandt andet i hjerte-kredsløb, hjerne og led. Disse flerumættede fedtsyrer får vi især gennem fede fisk samt visse plantefødevarer. De kaldes også for omega-3 fedtsyrer eller n-3 fedtsyrer – eller oftest blot omega-3. Omega-3 kapsler og omega-3 tran er blandt de mest anvendte naturlægemidler og kosttilskud.

Opdateret: 5. December 2011

Fiskeolier har mange vigtige funktioner blandt andet i hjerte-kredsløb, hjerne og led. Disse flerumættede fedtsyrer får man især gennem fede fisk og visse plantefødevarer. De kaldes også for omega-3 fedtsyrer, n-3 fedtsyrer eller oftest blot omega-3. Omega-3 kapsler og omega-3 tran er blandt de mest anvendte naturlægemidler og kosttilskud.

Fiskeolier har en dokumenteret effekt ved hjertesygdom og leddegigt . Denne artikel giver et overblik over fiskeolier, deres funktioner, gode kilder til fiskeolie i kosten samt brug af tilskud, mulige bivirkninger og forsigtighedsregler ved samtidig anvendelse af anden medicin.

Hvad er fiskeolie?

Fiskeolier er såkaldte omega-3 fedtsyrer. Det er livsnødvendige fedtstoffer, og de skal tilføres udefra, det vil sige med kosten og/eller som tilskud. De tilhører gruppen af flerumættede (polyumættede) fedtsyrer .

De egentlige fiskeolier omfatter EPA (eikosa-pentaen-syre) og DHA (dokosa-hexaen-syre). ALA (alfa-linolen-syre) er en omega-3 fedtsyre i planteverdenen, der i mindre grad bliver omdannet til EPA og DHA i vores stofskifte.

Omega-6 er en gruppe flerumættede fedtsyrer, som ikke er fiskeolier. Omega-6 findes typisk i planteolier såsom majs, vindruekerner og solsikke. Omega-9 er ikke fiskeolie, men enkeltumættede (monoumættede) fedtsyrer i blandet andet oliven og avocado.

Hvordan får vi fiskeolier i kosten?

EPA og DHA findes i fisk, havpattedyr og skaldyr. Blandt de bedste kilder er:

  • makrel

  • ål

  • laks

  • hellefisk

  • stenbiderogn

  • sild

  • stenbider

  • regnbueørred

  • sardin.

Opdrættede fisk, såkaldte farmfisk, er opfodret med kraftfoder og indeholder mindre omega-3 end vildtlevende fisk. ALA findes i blandet andet i hørfrø, rapsolie, valnød, chiafrø, grønkål, spinat og andre grønne bladgrøntsager. Desuden er der ALA i kød og æg fra dyr på friland. Menneskets stofskifte kan omdanne ALA til de egentlige fiskeolier EPA og DHA. Omdannelsen er dog kun på cirka fire procent og højest hos gravide kvinder.

Hvordan virker fiskeolier?

Omega-3 fedtsyrerne EPA og DHA bliver indbygget i den cellemembran, der omgiver hver eneste kropscelle. Herefter bliver de omdannet efter behov til såkaldte eikosanoider. Det er en stor gruppe af aktive, hormonlignende signalstoffer, der blandet andet omfatter prostaglandiner, leukotriener og tromboxaner. Eikosanoider har mange biologiske virkninger i kroppen. Omega-6 planteolier bliver omdannet til andre eikosanoider end omega-3 fiskeolier. Deres indbyrdes balance er afgørende for forløbet af mange fysiologiske reaktioner i kroppens stofskifte. Som tommelfingerregel gælder, at eikosanoider dannet fra omega-3 fiskeolier er mere fordelagtige end eikosanoider fra omega-6 planteolier, idet de bl.a.:

  • Stabiliserer hjerterytmen (lavere risiko for hjerterytmeforstyrrelser)

  • Udvider blodkarrene (blodtrykket falder)

  • Modvirke blodets sammenklumpning (sænker faren for blodpropper)

  • Dæmper betændelse og irritation (virker anti-inflammatorisk, modvirker åreforkalkning, dæmper smerter)

Hvordan bør "omega-balancen" være i kosten?

Danske spisevaner giver os typisk 8-10 gange flere omega-6 end omega-3, fordi især færdigretter og halvfabrikata er fyldt med planteolie. Samtidig spiser vi færre fisk og dyr fra friland end tidligere. Ideelt set burde vi kun få 2-4 gange mere omega-6 end omega-3. Som følge heraf er typiske danske spisevaner inflammatoriske (fremmer betændelse), hvilket antages at forårsage eller forværre en række sygdomme og skavanker.

Sunde kostvaner retter op på kostens skæve forhold mellem omega-3 og omega-6, primært ved at spise flere fisk, flere naturlige fødevarer, samt holde igen med industriproducerede fødevarer af tvivlsom kvalitet.

Hvad kan fiskeolier?

Omega-3 antages at nedsætte risikoen for eller lindre mange sygdomme, især dem der involverer inflammation (betændelse og irritation). Det gælder bl.a. åreforkalkning, blodprop, kræft, diabetes, demens, depression, gigt, astma, psoriasis, eksem, og tarmbetændelse. Omega-3 er med til at lindre smerter, sænke blodtrykket samt reducere blodets fedtindhold. Omega-3 fedtsyren DHA udgør 20 procent af hjernens fedtstoffer og er vigtig både for hjernens opbygning og funktion, herunder for humør og hukommelse.

Fiskeolietilskud

Kosttilskud og naturlægemidler med omega-3 fiskeolierne EPA og DHA er blandt de mest anvendte, enten som kapsler eller flydende såsom fx tran. Der er på nuværende tidspunkt ikke grundlag for at hævde, at nogle produkter er bedre end andre. Der er forskel på mængden af fiskeolie i de enkelte præparater. Næringsdeklarationen beskriver, hvor mange procent fiskeolie (benævnt omega-3 samt EPA og DHA) tilskuddet indeholder, samt hvor mange gram omega-3 hver kapsel eller milliliter rummer. En kapsel med 1.000 mg olie og 60 procent omega-3 fedtsyrer indeholder 600 mg fiskeolie. Andre kapsler har en koncentration omkring 30 procent, mens visse tranprodukter kun indeholder 10 procent omega-3. Især hvis man ønsker at tage høje doser er en høj koncentration omega-3 at foretrække, da man derved indtager mindre overflødigt fedt.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Hvor meget fiskeolie skal man have?

Den typiske dosis som almindeligt supplement til kosten samt for at styrke hjertefunktionen er 600-1.000 mg omega-3. Det svarer til at spise fed fisk to gange om ugen. For at opnå en egentlig anti-inflammatorisk effekt, eksempelvis dæmpe gigtsmerter, skal man indtage en højere dagsdosis på mindst 2.400 mg omega-3.

Kosttilskud, der indeholder ALA (alfa-linolen-syre) i stedet for EPA og DHA, skal tages i så stor dosis for at opnå effekt, at kalorieindtaget bliver meget højt. Baggrunden er, at kun 4 -15 procent af ALA omdannes til egentlige fiskeolier. Dette faktum fremgår imidlertid ikke af teksten på pakningen.

Alle fiskeolietilskud, der forhandles på det sædvanlige danske marked (apotek, materialist, helsekostforretning supermarked), skal forinden være tjekket for et lavt indhold af bl.a. tungmetaller og forharskning. De udgør således ikke et problem i praksis.

Opbevar produktet ved stuetemperatur, undgå direkte sol, og overhold brugsdatoen angivet på pakningen. Lugter eller smager præparatet harsk, bør det ikke anvendes.

Hvilke bivirkninger er der ved fiskeolietilskud?

De hyppigste bivirkninger af tilskud er:

  • Fiskesmagende opstød og forbigående løs afføring, især ved høje doser.

  • Blodet bliver mere tyndtflydende, hvilket kan forlænge blødningstiden, især ved høje doser. Det kan give tendens til blå mærker og næseblødning.

Hvilke risici er der ved at tage fiskeolie sammen med anden medicin?

Samtidig indtagelse af fiskeolie og lægemidler kræver i visse situationer øget opmærksomhed:

  • AK-behandling (blodfortyndende medicin, fx warfarin): Fiskeolie kan i teorien forstærke den blodfortyndende virkning af medicinen, så blødningstiden forlænges. Den klinisk betydning heraf er ikke klarlagt. Fiskeolie kan godt benyttes under AK-behandling, men man anbefales at tale med lægen forinden, især ved brug af højere doser.

  • Statiner (kolesterolsænkende medicin): Fiskeolie kan anvendes sammen med statiner.

  • Fiskeolies mulige interaktioner med andre lægemidler er ikke klarlagt nærmere.

For en sikkerheds skyld anbefales det at stoppe brugen senest en uge før planlagt operation på grund af fiskeolies blodfortyndende virkning. Genoptag brugen tidligst en uge efter indgrebet, såfremt der ikke er komplikationer.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.