P-piller til svangerskabsforebyggelse

P-piller til svangerskabsforebyggelse

P-piller opdeles i fire forskellige grupper afhængigt af deres indhold af hormoner.

Dels er der de traditionelle p-piller , med indhold af gestagen og østrogen enten i en eller i flere faser, dels minipiller og endelig de såkaldte fortrydelsespiller.

P-piller med gestagen og østrogen

Disse midler indholder et gestagen og et østrogen, hver for sig i samme koncentration gennem hele perioden. Nogle at midlerne indholder kun lidt østrogen i forhold til ældre midler, og betegnes lav-dosis p-piller. Der er færre gener ved anvendelsen af disse midler.

Normalt tages pillerne i 21 dage efterfulgt af en pause i 7 dage, men der findes mærker, hvor der tages en pille hver dag. Her er der ikke hormon i de sidste 7 tabletter, som enten er mindre end de øvrige eller med en anden farve .

En samlet oversigt over midlerne ses i tabel 1.

P-piller med gestagen og østrogen i flere faser.

Her varierer indholdet af gestagen og østrogen gennem perioden. Det kan enten være i to faser med stigende indhold af gestagen og faldende indhold af østrogen (Gracial), eller i tre faser med stigende indhold af gestagen og samme (TriNovum) eller i midterste fase mindre indhold af østrogen.

Pillerne skal tages i en bestemt rækkefølge, og er farvet forskelligt i de to eller tre faser.

Se midlerne i tabel 2.

P-piller med indhold af østrogen og anti-androgen

Der findes et enkelt middel, hvor gestagen er erstattet af et antiandrogen. Dette middel er velegnet til behandling af bumser acne, kraftig, uønsket hårvækst hirsutisme og andre gener.

Se tabel 3.

Mini-piller

Mini-piller indholder kun gestagen. Midlerne virker især ved at påvirke slimhinderne i livmoderen, således at sædcellerne får vanskeligere ved at passere. Midlet Cerazette virker dog specielt ved at hæmme ægløsningen.

Mini-piller skal tages på samme tidspunkt hver dag uden pauser.

Se tabel 4.

Fortrydelsespiller

Fortrydelsespiller kan tages som nødprævention efter ubeskyttet samleje. Pillerne indholder en høj koncentration af enten gestagen eller gestagen og østrogen. Pillerne tages i to omgange, første gang senest 72 timer efter det ubeskyttede samleje.

Se tabel 4.

Sidst opdateret: 17.07.2002

Medicin som kan anvendes