Annonce
Bygkorn (Hordeolum)
Af Sven Johansen, overlæge og speciallæge i øjensygdomme

Bygkorn

Bygkorn er en godartet knudedannelse, der sidder i øjenlåget. For at forstå lidelsen er det nødvendigt at kende lidt til øjenlågets anatomi.

Ydersiden af øjenlåget er dækket af hud, og under denne ligger sved- og fedtkirtler. Sved- og fedtkirtler tømmer deres indhold ud gennem små fine huller i øjenlågskanten tæt på øjenvippernes udspring. Kirtelsekretet er en naturlig del af tårefilmen.

Indersiden af øjenlåget indeholder også talgkirtler. Disse udtømmer deres indhold gennem små huller i øjenlågskanten lige ved øjenvippernes udspring. Bagsiden af øjenlåget er belagt med en gennemsigtig glinsende slimhinde. Denne slimhinde hører sammen med den glinsende hinde, som dækker det hvide i øjet.

Hvad er et bygkorn?

Et bygkorn (latin: hordeolum) er en infektion/irritationstilstand, som udvikles i en eller flere kirtler i et øjenlåg. Tilstanden skyldes, at en fedt- eller tårekirtel tilstoppes, så fedt og tårer ikke kan flyde ud. Samtidig kan bakterier (oftest den gule stafylokok) heller ikke forlade kirtlen, og en infektion opstår.

Hvis infektionen/irritationstilstanden er lokaliseret i den ydre del af øjenlåget i en tårekirtel eller i en øjenvippes hårsæk kaldes tilstanden for et ydre bygkorn (latin: hordeolum eksternum)

Hvis tilstanden er placeret i indersiden af øjenlågsvæggen skyldes det, at en fedtkirtel er tilstoppet (latin: hordeolum internum), og resultatet er et indre bygkorn.

Hvem er særligt i risikogruppen?

Bygkorn er hyppige og kan optræde i alle aldre hos sunde og raske mennesker. Hvis man i forvejen har øjenlågsinfektion eller visse former for hudlidelser (for eksempel Rosacea), hvor øjenlåget er involveret, kan man risikere at lide hyppigere af bygkorn.

Hvordan føles bygkorn?

Bygkorn kan give øjenlågssmerter. Hvis knudedannelsen er stor, kan den trykke på hornhinden og medføre nedsat syn.

Hvordan stiller lægen diagnosen?

Patienten vil have øjenlågssmerter. Derudover vil lægen kunne se en eller flere øjenlågsknudedannelser langs øjenlågskanten, kombineret med rødme og hævelse af øjenlågshuden.

Hvordan behandles bygkorn?

Oftest er et bygkorn ikke generende og kræver derfor ingen antibiotisk behandling. Et bygkorn varer almindeligvis 1 – 2 uger, og ofte kan der spontant gå hul på det med udflåd af gulligt pus. Hvis man har gener, kan både et indre og et ydre bygkorn behandles med lokalantibiotika, øjenlågsmassage og varme omslag.

Udsigt for fremtiden

Prognosen er god. Tilstanden er ikke synstruende og går oftest over af sig selv i løbet af få uger. Enkelte gange kan det indre bygkorn gå over i en længerevarende tilstand med udvikling af knudedannelse omkring fedtkirtler (latin: chalazion, dansk: haglkorn). Denne tilstand skyldes ikke en infektion, men derimod at immunsystemet går til angreb på den syge fedtkirtels forskellige fedtstoffer. Tilstanden kræver oftest kirurgisk fjernelse.

Læs mere om ØJNE


Sidst opdateret: 02.04.2013


SYGDOMME FRA A-Å
KLIK PÅ DET BOGSTAV SYGDOMMEN STARTER MED
ABCDEFGHIJ
KLMNOPQRST
UVWXYZÆØÅ
Søg på symptomerTjek din medicin
Spørg lægenSpørg i debatten
NYT OM SYGDOM OG SUNDHED HVER UGE
Få Netdoktors nyhedsbrev
- helt gratis!
www.netdoktor.dk

Til dig fra Netdoktor

Nyheder fra Videnskab.dk

Oplysningerne må på ingen måde tages som erstatning for kompetent professionel rådgivning eller behandling af uddannet og godkendt læge. Indholdet på NetDoktor.dk må ikke og kan ikke bruges som basis for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Brugerbetingelser: Vigtige juridiske informationer - Læs også NetDoktors privatlivspolitik.

The documents contained in this web site are presented for information purposes only. The material is in no way intended to replace professional medical care or attention by a qualified practitioner. The materials in this web site cannot and should not be used as a basis for diagnosis or choice of treatment. Click here - Conditions for use - Important legal information.

NetdoktorMedia :: C/O Berlingske Media :: Pilestræde 34 :: DK-1147 København K
Tlf. 33 17 92 50 :: CVR: 28 68 61 37 :: Ophavsret :: Generelle handelsbetingelser
© Copyright 1998-2015 NetDoktor.dk - All rights reserved
NetDoktor.dk is a trademark