Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Ordbog | Hjerne og nerve

Meningeom

Et meningeom er en tumor, der udgår fra specielle celler, der findes i hinderne, der omkranser hjernen og rygmarven. Et meningeom kan derfor både sidde oppe omkring hjernen eller omkring rygmarven.

Opdateret: 16. Maj 2022

Hvad er et meningeom?

Et meningeom er en tumor, der udgår fra specielle celler, såkaldte arachnoid cap cells, der findes i hinderne, der omkranser hjernen og rygmarven. Et meningeom kan derfor både sidde oppe omkring hjernen eller omkring rygmarven. Det er hyppigst, at de sidder omkring hjernen. Langt de fleste meningeomer er godartede (benigne), hvilket betyder, at de ikke indeholder kræftceller.

Hvem får et meningeom?

Forekomsten af meningeomer stiger med alderen og flere kvinder end mænd får dem.Årsagen til at nogle udvikler meningeomer er ikke helt fastlagt. Man mener dog at nogle har lidt større risiko for at få denne tumortype end andre:

Risikofaktorer for at udvikle et meningeom:

  • Strålebehandling af hovedet
  • Neurofibromatose type to, en sjælden medfødt sygdom

Hvad er symptomerne på et meningeom?

Et godartet meningeom vokser langsomt og kan blive stort førend patienten oplever symptomer fra det.Et symptom kan være nyopstået epilepsi, andre symptomer er afhængige af, hvad tumoren 'trykker på' i centralnervesystemet, for eksempel ændret psykisk adfærd, synstab, mistet lugtesans eller svækkelse af arme eller ben.

Nogle meningeomer findes ved et tilfælde helt uden patienten har haft symptomer. Det kan for eksempel være, hvis patienten har faldet og slået sig, og man derfor scanner vedkommende for at se efter knoglebrud eller blødninger.

Hvordan kan man behandle et meningeom?

Små meningeomer, der kun giver patienten få eller ingen symptomer, vil man typisk ikke fjerne. Man vil i stedet følge patienten med jævnlige scanninger for at se, om tumoren vokser og man spørger patienten, om vedkommende oplever flere symptomer fra tumoren.

Hvis et meningeom giver patienten symptomer, kan man fjerne det ved hjælp af kirurgi. Afhængig af, hvor meningeomet sidder, kan det være lettere eller sværere at fjerne hele tumoren.

Hvis neurokirurgen kan få hele meningeomet ud er patienten rask. Hvis det enten ikke er muligt at fjerne meningeomet på grund af dets placering, eller man kun kan fjerne noget af det, kan man strålebehandle meningeomet, så det ikke bliver større.

90 procent er i live efter 10 år, både efter kirurgisk fjernelse af tumoren og efter strålebehandling.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons