Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Sport og motion

Hemopure

Firmaet Biopure har fremstillet et nyt bloderstatningsmiddel, som hedder Hemopure. Dette kunstige hæmoglobin øger ligesom EPO kroppens evne til at transportere ilt rundt i blodet. Derved forbedrer det idrætsudøverens udholdenhed. Hemopure påvirker dog ikke antallet af røde blodlegemer og dermed heller ikke hæmatokritværdien.

Opdateret: 1. Februar 2000

Hvad er Hemopure?

Samtidigt med at man ved OL i Sydney i 2000 vil indføre en urin og blodtest, som kan måle EPO, er den nye generation af ilt-transporterende dopingpræparater allerede opfundet. Det amerikanske firma Biopure har fremstillet et nyt bloderstatningsmiddel. Det er det såkaldte oxyglobin eller Hemopure, som er det officielle navn. Dette kunstige hæmoglobin øger ligesom EPO kroppens evne til at transportere ilt rundt i blodet. Derved forbedrer det idrætsudøverens udholdenhed.

Hemopures egenskaber adskiller sig dog fra EPO på et meget vigtigt punkt: Det påvirker ikke antallet af røde blodlegemer og dermed heller ikke hæmatokritværdien. Det skyldes, at Hemopure cirkulerer rundt i blodplasmaet og udfører sin ilttransporterende virkning der. Det betyder samtidigt, at blodet ikke fortykkes. Dermed reduceres risikoen for blodpropper og hjertestop betydeligt. Bivirkninger som netop EPO er mistænkt for at medføre.

Forskere har i mange år forsøgt at finde et bloderstatningsprodukt, som ikke skal nedkøles, kan holde sig i mange måneder, er fri for bakterier og virusser, og samtidig kan bruges til alle uanset blodtype. Fordelene ved Hemopure er åbenlyse specielt for trafik- og skudofre. Men også det amerikanske militær har vist stor interesse for produktet. Det skyldes, at Hemopure udover ovennævnte egenskaber også afleverer ilt lettere til vævet end hæmoglobin og har en lavere viskositet end plasma.

Géndoping: Fremtidens doping?

Genetiske forsøg på dyr har vist, at det kan lade sig gøre at øge muskelmassen og mængden af de røde blodlegemer.

Denne nye type doping bliver praktisk taget umulig at spore. Allerede om få år vil disse præparater måske være tilgængelige for idrætsfolk, som ønsker at øge deres præstation. Man har med indsprøjtninger af gener eller genmanipulerende stoffer på køer og rotter hæmmet det gen, som skal stoppe muskelvæksten. Det betyder, at dyret vokser meget mere end normalt. Det får derved også langt større muskler, som måske kan være en fristelse for idrætsfolk inden for vægtløftning og atletik.

Det som måske kan afholde idrætsfolk fra at bruge géndoping er udsigten til at være 'dopet' resten af livet. Det er nemlig ikke sikkert, at man kan omgøre manipulationen af generne.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons