Annonce
Koffein
Af André Huss Eriksson, farmaceut og Marianne  Møller, farmaceut

Hvad er koffein?

Koffein er et naturstof, der findes vidt udbredt i planteriget. Det tilhører en kemisk gruppe kaldet plante-alkaloider. Koffein findes i blade, frø og frugter fra mere end 60 forskellige planter, blandt andet kaffe-, te-, kakao og kolaplanter.

I dagligdagen møder vi koffein i kaffe, te, kakao, cola samt i andre fødevarer som chokolade og energidrikke. Selv koffeinfri kaffe kan ikke sige sig helt fri for spor af koffein. Koffein-lignende stoffer findes blandt andet i energidrikke med guarana og maté, som er stoffer, der udvindes af sydamerikanske planter.

Som ingrediens i lægemidler er koffein enten kemisk fremstillet eller udvundet af kaffebønner.

Hvordan virker koffein?

Koffein har i mange år været kendt for sin opkvikkende effekt. Det er dog først i de sidste årtier, at egentlig forskning har kunnet vise, at koffein øger vores udholdelsesevne, blandt andet i forbindelse med sportspræstationer.

Der er flere teorier om, hvordan koffein giver denne opkvikkende virkning på kroppen. En teori går ud på, at koffein virker direkte stimulerende på centralnervesystemet (CNS). Den stimulerende effekt på CNS betyder, at man bliver mere vågen og får en bedre reaktionsevne. En anden teori går ud på, at koffein tilfører energi direkte til vores muskler. En sidste, og mest sandsynlig løsning kan være, at koffein simpelthen øger fedtforbrændingen i sig selv, så kroppen ikke tærer på sit eget energilager af kulhydrater under træning.

Koffein virker mildt vanddrivende. Den vanddrivende effekt af koffein i kaffe og te har ofte været til diskussion. Mange er i dag enige om, at kaffe og te i moderate mængder gerne må tælle med, når man regner ud, hvor meget væske, man har fået på en dag. Men drikker man mere end 5 til 6 kopper dagligt, kan man ikke tælle det med i væskeregnskabet.Annonce
Hvordan og hvor meget?

Der er mange koffeinkilder i dagligdagen, og en almindelig kaffedrikker indtager cirka mellem 300 og 400 milligram koffein dagligt.

Der er ikke påvist skadelige effekter på lang sigt af koffein.

Koffein som lægemidel findes ikke længere på markedet i Danmark. Men i udlandet findes talrige produkter, der indeholder enten koffein alene eller i kombination med andre aktive stoffer.

I disse produkter anvendes ofte plantemateriale under navnene Guarana og Kola som kilde for koffein. Det kan ofte være ugennemskueligt, hvor meget koffein, der findes i den dosis, der anføres på pakningen. Det gælder især, hvis koffeinkilden er et planteekstrakt.

Hvilke bivirkninger kan der være?

Sure opstød, kvalme, hjertebanken, hovedpine, søvnløshed, rastløshed og muskelrystelser.

Advarsler

  • Koffein i urinen ved dopingtest medfører diskvalifikation ved sportsstævner. Grænsen for hvor meget koffein, der må være i urinen er 12 mikrogram/ml. Denne mængde svarer nogenlunde til indholdet fra seks kopper koffeinholdig kaffe. Det er ikke forbudt at bruge koffeinholdige drikke og fødevarer under træningen.

  • Koffein stimulerer mavesyreproduktionen. Hvis man lider af mavesår, bør man begrænse indtaget af koffein.

  • Ifølge Drogelisten (maj 2000), som udgives af Fødevaredirektoratet, må det daglige indtag af koffein fra enkelte fødevarer ikke overstige 300 milligram per dag. Det gælder også fødevarer med højt koffeinindhold, som Maté og Guarana.

Kan jeg købe det lovligt i udlandet?

Selvom koffeinholdige midler i andre lande betegnes som kosttilskud, klassificeres de i Danmark som lægemidler, såfremt midlet har en såkaldt lægemiddelvirkning. For eksempel hvis midlet er købt på et netapotek og har en beskrevet effekt. Koffeinholdige produkter af 'fødevaremæssig karakter' betegnes heller ikke som lægemidler i Danmark, for eksempel energidrikke.

Ved indførsel af midler, der i Danmark betegnes lægemidler, kan toldmyndighederne kræve dokumentation i form af lægeerklæring og lignende, der bekræfter, at man skal bruge midlerne til sygdomsforebyggelse eller behandling.

Læs mere om ERNÆRING


Sidst opdateret: 11.05.2004


SYGDOMME FRA A-Å
KLIK PÅ DET BOGSTAV SYGDOMMEN STARTER MED
ABCDEFGHIJ
KLMNOPQRST
UVWXYZÆØÅ
Søg på symptomerTjek din medicin
Spørg lægenSpørg i debatten
NYT OM SYGDOM OG SUNDHED HVER UGE
Få Netdoktors nyhedsbrev
- helt gratis!
www.netdoktor.dk

Til dig fra Netdoktor

Nyheder fra Videnskab.dk

Oplysningerne må på ingen måde tages som erstatning for kompetent professionel rådgivning eller behandling af uddannet og godkendt læge. Indholdet på NetDoktor.dk må ikke og kan ikke bruges som basis for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Brugerbetingelser: Vigtige juridiske informationer - Læs også NetDoktors privatlivspolitik.

The documents contained in this web site are presented for information purposes only. The material is in no way intended to replace professional medical care or attention by a qualified practitioner. The materials in this web site cannot and should not be used as a basis for diagnosis or choice of treatment. Click here - Conditions for use - Important legal information.

NetdoktorMedia :: C/O Berlingske Media :: Pilestræde 34 :: DK-1147 København K
Tlf. 33 17 92 50 :: CVR: 28 68 61 37 :: Ophavsret :: Generelle handelsbetingelser
© Copyright 1998-2014 NetDoktor.dk - All rights reserved
NetDoktor.dk is a trademark