Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Gode råd til forældre om unge og stoffer


Opdateret: 22. Juni 2011

Rigtigt mange forældre bekymrer sig for deres børns forhold til stoffer. Nogle gange er det uden grund, andre gange har de god grund til det. Sidder du og er bekymret for om dit barns har problemer med stoffer? Før du kaster dig ud i stuearrest og store skænderier, så læs med her og få svar på dine spørgsmål.

1. Har mit barn et problem med stoffer?

Er du nervøs for, om dit barn bruger stoffer på fast basis eller er på vej ud i problemer med stoffer, så prøv at holde øje med hans/hendes opførsel:

Akutte tilfælde

Hvis du oplever, at en narkotikapåvirket har akut brug for hjælp, så skal du:

  • Bevare roen og tale behersket til personen.
  • Ring 112 eller få andre til det.
  • Undersøg personen og yd førstehjælp.
  • Undlad at forlade personen, før andre har overtaget.Du kan få en mere specifik beskrivelse af, hvordan du bør handle i akutte tilfælde her.
  • Hashrygning over længere tid resulterer i dårligere koncentrationsevne og hukommelse, sløvhed og isolation.

  • Hårdere stoffer vil over længere tid give udslag i adfærden i form af irritabilitet, aggressivitet, hyperaktivitet, søvn- og spiseforstyrrelser og senere angst, forvirring og psykose.

Det er vigtigt at huske, at fordi dit barn er sløvt og irritabelt i en periode, er det ikke nødvendigvis på grund af stoffer.

Hvis du tror, dit barn har problemer med stoffer, så prøv først at forstå, hvorfor et misbrug kunne opstå, og prøv derefter at tale med ham/hende om stofferne.

Læs mere om unge og stoffer her

Læs om de forskellige typer stoffer - se oversigten her

2. Hvorfor tager unge stoffer?

Langt de fleste unge tager kun stoffer en enkelt gang, simpelthen fordi de gerne vil prøve det. Men nogle bliver ved med at tage stoffer efter første gang, og det findes der rigtigt mange forskellige grunde til. Alligevel kan mange af dem samles under tre overordnede grunde:

  • For at have det godt. Som regel bruger unge stoffer til at have det sjovt. Mange unge døjer med generthed, men stoffer gør dem afslappede eller giver dem energi, og det får dem til at føle sig modige og udadvendte.

  • For at få det bedre. Det er ikke alle unge, der har det lige godt. Stoffer er med til at få smerten til at gå væk, i det mindste i et stykke tid.

  • For at være med. Mange unge prøver (og nogen forsætter med) at tage stoffer, fordi deres venner gør det. Stofferne kan være en adgangsbillet til et fællesskab, som for nogen unge kan have meget stor betydning.

    Læs mere om, hvorfor stoffer er farlige her

3. Sådan taler du med dit barn om stoffer!

Samtaler med unge om stoffer kan være rigtigt svære, især når du som forældre står med en masse følelser involveret. Men det er rigtigt vigtigt at huske, at det ikke nytter noget at blive vred, råbe op og skælde ud. Så risikerer du bare, at dit barn lukker fuldstændigt af.

  • Et nøgleord er troværdighed. Det handler om, at du først og fremmest er godt forberedt på samtalen, især med viden om stoffer og hvor farlige, de er. Unge lærer rigtigt meget om stoffer, og især hash virker i deres øjne ikke særligt farligt. Det er derfor vigtigt, at du kan fortælle dem det modsatte på en faglig og faktuel måde, så du ikke kommer til kort overfor deres gode argumenter.

  • Et andet vigtigt nøgleord er dialog. Tal, men husk også at lytte. Hør argumenterne, og behandl dem med respekt. Dit barn har nemlig også gjort sig erfaringer.

  • Et tredje nøgleord er tillid. Du skal også overveje, om det overhovedet er frugtbart for samtalen, at det er dig, der taler med dit barn, og ikke en anden voksen, som dit barn har tillid og et mere afslappet forhold til.

Når du sidder med dit barn og taler om stoffer, kan du helt konkret forsøge at:

  • fortælle, hvilken opførsel der gør dig bekymret.

  • prøve at få ham/hende til at fortælle, hvordan han/hun trives i dagligdagen.

  • prøve at få den unge til at fortælle om sit forhold til hash og andre stoffer.

4. Når det ikke hjælper at tale mere

Når du har prøvet at tale med dit barn, og han/hun forsætter med at tage stoffer, så kan man henvende sig til kommunen. Kommunen har pligt til at støtte forældre, børn og unge med gratis og anonym rådgivning til løsning af vanskeligheder i familien.

Kommunen har også pligt til at hjælpe børn under 18 med særlige behov. Er dit barn under 18 og har et problem med stort indtag af stoffer, så har kommunen pligt til at hjælpe. Det kræver dog først en nærmere undersøgelse af den unges sociale situation, så det skal du være forberedt på, når du henvender dig.

Du kan se en oversigt over, hvor du kan henvende dig, hvis du vil i kontakt med kommunernes misbrugprogrammer her.

Tilbage til oversigten over alle artikler om euforiserende stoffer

Kilder:

https://stofinfo.sst.dk/Foraeldre/Samtalen.aspx

https://www.uturn.dk

https://www.rck.kk.dk/FaktaOmRusmidler/HvadKanJegGoreAkut.aspx


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons