Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Førstehjælp

Forebyggelse af brandsår

Små børn er ofte nysgerrige pilfingrer, og det kan føre til ulykker - særligt i køkkenet, hvor varm mad og drikke kan give børn forbrændinger. Her kan du bl.a. læse om, hvordan du forebygger brand og brandsår.


Opdateret: 10. August 2016

En ulykke er resultatet af sammenfald af en række omstændigheder. Langt de fleste gange sker der ikke noget, selvom man tænker: Den var tæt på. Men af og til går det galt. Hvert år får 9.000 danskere et behandlingskrævende brandsår, og mindst 220 må indlægges, fordi forbrændingen er stor eller alvorlig. Mange brandsår kan undgås ved at forebygge de situationer, hvor det er tæt på at gå galt. Desuden kan skaderne ved brandsår mindskes, hvis man ved hvad man skal gøre, når ulykken er sket.

Børn er særligt udsatte for at få brandsår

Et barn under fem år har fem gange større risiko end resten af befolkningen for at få et brandsår, der kræver behandling. I over 10 procent af ulykkerne er det forældrene, der spilder sovs eller andre varme ting på barnet. Langt de fleste børn bliver forbrændt i køkkenet, når der laves varmt mad. Børn under fem år opholder sig ikke i køkkenet for at lære at lave varm mad, men for at være sammen med forældrene.

Hvordan kan man forebygge forbrændinger hos børn?

Det er svært at passe på små børn hele tiden. Overvej hvordan man undgår, at mindre børn bevæger sig rundt i ’farezonen’ i køkkenet. Hvis det ikke kan undgås, at barnet går frit undt i køkkenet, når man laver varm mad, bør man måske overveje, om barnet ville være lige så tilfreds med en kold anretning.

Pas på varmt vand, te, kaffe og varm mad.

Pas på med hængende ledninger fra oliekogere, elkedler og kaffemaskiner. Det frister til at trække i.

Sluk elapparater, der ikke er i brug.

Skyl straks med køligt vand, hvis nogen brænder sig – uanset om det er børn eller voksne. Ofte er en temperatur på 18-19 grader det behageligste. Bliv ved med at skylle så længe det gør ondt.

Danmark har rekord i dødsbrande

Der kan ske frygtelige ulykker, når der opstår ild i et hjem. Nogen gange går det også ud over de familier, der bor i nabolejlighederne. Danmark er det land i Europa, som har flest dødsbrande i forhold til befolkningens størrelse.

Oftest opstår ildløs hos mennesker, der ikke formår at reagere hurtigt og hensigtsmæssigt. Det kan skyldes handicap, både mentalt (for eksempel senilitet) og fysisk (for eksempel lammelser), eller sløvning af sanserne (for eksempel alkohol). Oftest starter ilden ved cigaretrygning.

En tredjedel af indlæggelserne og over halvdelen af dødsfaldene på Rigshospitalets Brandsårsklinik skyldes denne type ulykker.

Sådan kan dødsbrande forebygges

En røgalarm er en af de billigste måder at forebygge dødsbrande. I mange tilfælde opdages ildebranden, fordi naboerne hører røgalarmen - hvis der overhovedet er en røgalarm!

  • Sørg for at der er installeret røgalarmer i alle lejlighederne i den ejendom, hvor du bor.

  • Tjek regelmæssigt, at batterierne i røgalarmerne virker.

  • Ved fælles aktion, kan røgalarmen installeres hos mennesker, der normalt ikke har overskud hertil.

Kampagner skal forebygge brandsår

De sidste 12 år har forskellige myndigheder i Danmark holdt kampagne for at undgå forbrændinger og dødsbrande. Brandforebyggelsesugen holdes i uge 40. Kampagnen har to formål:

  • at nedbringe antallet af småbørnsforbrændinger

  • at gøre fremtidens danskere bedre til at forebygge brande, at håndtere en ildebrand hensigtsmæssig, og at behandle forbrændinger rigtigt.

Forbrændinger hos små børn

Der findes gratis materiale om at forebygge forbrændinger hos småbørn. Blandt andet pjecen 'Når børn brænder sig', samt klistermærker og plakater. De kan fås ved at henvende sig til Sundhedsstyrelsen (Schulz Information) på 70 26 26 36. Materialet er udviklet på Klinik for Plastikkirurgi og Brandsårsbehandling, Rigshospitalet.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Skolekampagne

Hvert år i uge 40 uddeles et gratis blad til skolestarterne. Bladet gennemgås med klasselæreren og måske kommer børnene en tur på brandstationen. Børneprogrammer på radio og fjernsyn hjælper til.

Nogle af de vigtigste formål med kampagnen er at lære børnene:

  • at ringe alarm 112

  • at kravle under røgen i et lokale

  • at slukke ild i tøj ved at rulle sig

  • ikke at gemme sig for ild.

Kampagnen gennemføres af Klinik for Plastikkirurgi og Brandsårsbehandling, Rigshospitalet, Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut, Beredskabsstyrelsen, Foreningen af Kommunale Beredskabschefer og Sikkerhedsstyrelsen.

Brandforebyggelse

Beredskabsstyrelsens side om forebyggelse af brand , kan man finde mere information om brandforebyggelse samt undervisningsmateriale etc.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons