Annonce
Forkølelse - Sådan lindrer du

Hvad er forkølelse?

Forkølelse er en virussygdom, der primært sidder i næseslimhinden. Mere end 100 forskellige vira kan forårsage forkølelse. Det karakteristiske tegn er, at næsen løber. Sygdommen er meget hyppig i vinterhalvåret. Sygdommen rammer især børn, men ses i alle aldersklasser.

Hvornår smitter en forkølet person?

En person smitter fra dagen før, sygdommen bryder ud til en til tre dage efter udbrud. Smitten sker med luftbårne dråber i forbindelse hoste og nys. Smitten kan også ske via hænderne, hvis man har fået virus på hånden, og herefter fører hånden op til øjne eller næse.

Hvordan lindres forkølelse?

  • Stoppet næse kan lindres ved at bruge næsespray, som dæmper hævelsen af næseslimhinden.

  • Det kan også hjælpe på den stoppede næse at holde hovedet over et fad med varmt vand og indånde dampen.

  • Sov med hovedet højt om natten. Brug eventuelt en ekstra hovedpude, det får også hævelsen i næsen til at falde. Ved forkølelse hos små børn kan man løfte hovedgærdet på deres seng, for eksempel med et par telefonbøger under benene på sengens hovedende.

  • Ondt i halsen kan lindres med varme drikke.

  • Undgå rygning, det irriterer slimhinderne i luftvejene.

Annonce
Hvad skal man være særligt opmærksom på ved forkølelse?

Forkølelse er som regel en godartet lidelse, der varer en til to uger. Det sker en gang imellem, at sygdommen sætter sig til betændelse i øjne, bihuler, mellemører, hals eller luftveje. Ved mistanke om dette er det en god idé at søge læge, da sådanne forværringer kan være behandlingskrævende.

Kan man gå på arbejde, når man er forkølet?

Sædvanligvis er man kun let medtaget af sygdommen og således i stand til at passe sit arbejde. Man skal dog være forberedt på at blive hurtigere træt, og at man formentlig ikke kan arbejde for fuld styrke.

Kan man undgå at blive smittet med forkølelse?

Da forkølelse smitter fra dagen før, at sygdommen bryder ud, er det svært at undgå at blive smittet. Typisk er man forkølet to til fire gange om året. Man kan mindske risikoen for at blive smittet på følgende måder:

  • Hold afstand til mennesker, der er forkølede, så vidt det er muligt. De almindeligste forkølelsesvirus smitter formentlig kun i en afstand af en til to meter fra den forkølede person, det vil sige hoste-nyse afstand for luftbårne dråber.

  • Vask hænderne hyppigt med vand og sæbe. Specielt, hvis du ved, at du har været i kontakt med en der er forkølet.

  • Sørg for god udluftning

  • Det er vigtigt, at den forkølede person selv er omhyggelig med håndvask, specielt efter hver næsepudsning.

Skal forkølelse behandles med penicillin eller et andet antibiotikum?

Forkølelse forårsages af virus og behandles ikke med antibiotikum. Det er kun i tilfælde af eventuelle komplikationer, at medicin kan blive nødvendig. Mulige komplikationer er for eksempel: øjenbetændelse, bihulebetændelse, mellemørebetændelse, halsbetændelse og lungebetændelse.

Læs mere om FORKØLELSE


Sidst opdateret: 01.11.2004


SYGDOMME FRA A-Å
KLIK PÅ DET BOGSTAV SYGDOMMEN STARTER MED
ABCDEFGHIJ
KLMNOPQRST
UVWXYZÆØÅ
Søg på symptomerTjek din medicin
Spørg lægenSpørg i debatten
NYT OM SYGDOM OG SUNDHED HVER UGE
Få Netdoktors nyhedsbrev
- helt gratis!
www.netdoktor.dk

Til dig fra Netdoktor

Nyheder fra Videnskab.dk

Oplysningerne må på ingen måde tages som erstatning for kompetent professionel rådgivning eller behandling af uddannet og godkendt læge. Indholdet på NetDoktor.dk må ikke og kan ikke bruges som basis for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Brugerbetingelser: Vigtige juridiske informationer - Læs også NetDoktors privatlivspolitik.

The documents contained in this web site are presented for information purposes only. The material is in no way intended to replace professional medical care or attention by a qualified practitioner. The materials in this web site cannot and should not be used as a basis for diagnosis or choice of treatment. Click here - Conditions for use - Important legal information.

NetdoktorMedia :: C/O Berlingske Media :: Pilestræde 34 :: DK-1147 København K
Tlf. 33 17 92 50 :: CVR: 28 68 61 37 :: Ophavsret :: Generelle handelsbetingelser
© Copyright 1998-2015 NetDoktor.dk - All rights reserved
NetDoktor.dk is a trademark