Annonce

Kikkertundersøgelse af led (Artroskopi)

Hvad er Artroskopi?

En Artroskopi er en undersøgelse, hvor artroskopet (et kikkertrør) indføres i et led. Herved kan lægen se direkte ind i leddet. Artroskopi anvendes særligt ved behandling af knæled, ankelled og skulderled.

Hvad bruges Artroskopi til?

  • Undersøgelsen kan anvendes til at finde årsagen til hævelse, smerter, ustabile led eller bevægeindskrænkninger.

  • Endvidere kan man ved undersøgelsen se slidgigt, løse bruskstykker og afsløre ledbetændelse.

  • Endelig tillader Artroskopi også kirurgiske indgreb på leddets inderside. Herved kan en ledoperation foretages mere skånsomt end ved åben kirurgi, hvor helingsprocessen er mere langsom.

Hvordan foregår Artroskopi?

Først vaskes det pågældende hudområde af, og der lægges en lokalbedøvelse i huden. Herefter laver lægen et lille snit i huden og indsætter et rør med en sonde i leddet. Sonden tages ud og endoskopet føres ind i leddet gennem røret. For at lægen skal kunne orientere sig i leddet, sprøjtes væske ind i ledhulen gennem artroskopet, hvorved de indre flader adskilles.

Hvad kigger lægen efter?

Herefter kan lægen se leddets indre bestanddele. Lægen har f.eks. mulighed for at kigge efter afslåede stumper af ledbrusk eller menisk , der flyder rundt inde i leddet. Ved knæskader er det ofte det forreste korsbånd og det midterste sideledbånd , der beskadiges.

Sidst opdateret: 01.08.2000