Annonce
Undersøgelser
CT-scanning
Opdateret af Henrik Monrad, Speciallæge i diagnostisk radiologi

Hvad er CT-scanning?

Billeder taget med en CT-scanner er mere detaljerede end almindelige røntgenbilleder. Desuden kan informationen fra optagelsen bearbejdes i en computer, så de fremstår tre-dimensionelt og fra flere forskellige vinkler.

I begyndelsen blev CT-scanneren udviklet til at tage billeder af hjernen. I dag er CT-scanneren meget mere avanceret, end den var i starten og anvendes nu til billeddannelse af næsten alle kropsdele.

En CT-scanner fungerer anderledes end et almindeligt røntgenapparat. I stedet for at sende et enkelt bundt røntgenstråler gennem kroppen, som det sker ved almindelige røntgenbilleder, sendes sendes strålerne fra et røntgenrør, som roterer omkring patientlejet. Disse strålebundter opfanges af sensorer, der registrerer strålernes styrke og sender dem videre til en computer. Røntgenstrålerne vil svækkes afhængigt af, hvilken type væv de går igennem. De registrerede data vil blive bearbejdet i computeren og omdannes til et to-dimensionelt billede, der vises på en skærm.

Hvad bruges CT-scanning til?

Den teknik, der anvendes i CT-scanning, er særlig velegnet til at undersøge:

 • blødninger, aneurismer (udposning på en arterie), hjernesvulster og hjerneskader

 • desuden kan scanningen anvendes til at se svulster og bylder i hele kroppen

 • endelig kan CT-scanning anvendes til at vurdere organskader ved traumer så som iturivning af nyrer, milt eller lever.

Før CT-scanningen

 • Ved scanning af bughulen vil man umiddelbart før scanningen indtage en bariumholdig opløsning, der gør det lettere at skelne tarmene fra de andre organer og dermed øger billedernes kvalitet og anvendelighed.

 • Nogle gange vil man få indsprøjtet et kontrastmiddel i en blodåre (vene) før undersøgelsen. Dette gøres for at bedre gengivelsen af organer, blodkar eller for eksempel svulster. At blive prikket kan være lidt ubehageligt, og der kan i tilslutning hertil opleves en varmefølelse i armen.

Hvordan foretages en CT-scanning?

 • Under selve scanningen ligger man på et leje, med den kropsdel, der skal undersøges, inde i scannerens runde åbning. Det leje, man ligger på, vil bevæge sig langsomt frem eller tilbage, hvorved der kan optages billeder i kropsdelens længderetning. Samtidig med optagelserne kan man høre, at maskinen arbejder og derfor larmer lidt.

 • Det kan tage lidt tid at blive placeret rigtigt i scanneren før undersøgelsens start. Undersøgelsens varighed vil variere afhængigt af, hvor mange snit og vinkler der skal optages.

Gør en CT-scanning ondt?

En CT-scanning gør ikke ondt. For nogen kan det virke ubehageligt at ligge med kroppen inde i hullet, fordi man føler at pladsen er trang. Ligeledes er der nogle, der synes, at de lyde, der fremkommer når maskinen arbejder, er ubehagelige.

 • Den strålepåvirkning kroppen udsættes for under en CT-scanning er langt større end ved en almindelig røntgenoptagelse. Derfor anbefales scanningen ikke, med mindre der er virkelig gode medicinske grunde til det.

 • Der kan i enkelte tilfælde forekomme bivirkninger i forbindelse med undersøgelsen. Dette er særligt tilfældet ved anvendelse af kontrastmiddel. Der kan forekomme allergi overfor indholdsstoffer i kontrastmidlet. Ligeledes kan kontrastmidlet i sjældne tilfælde beskadige i forvejen påvirkede nyrer, men i sådanne tilfælde vil man undlade brug af kontrast.

Hvordan tolkes CT-scanning?

 • En CT-scanning har flere hundrede kontrastniveauer i forhold til almindelige røntgenbilleder, der kun har ganske få kontrastniveauer mellem knogler og bløddele. Væv med forskellig tæthed som for eksempel knogler, muskler og fedtvæv afbildes derfor tydeligt ved en CT-scanning.

 • Ved undersøgelse af bughulen de forskellige organer kunne ses (for eksempel bugspytkirtlen, milten og leveren). Ved en optagelse af hjernen kan man tydeligt se hjernens væskefyldte rum (ventriklerne).

Original tekst af Carl J. Brandt, læge

Sidst opdateret: 10.06.2004


SYGDOMME FRA A-Å
KLIK PÅ DET BOGSTAV SYGDOMMEN STARTER MED
ABCDEFGHIJ
KLMNOPQRST
UVWXYZÆØÅ
Søg på symptomerTjek din medicin
Spørg lægenSpørg i debatten
NYT OM SYGDOM OG SUNDHED HVER UGE
Få Netdoktors nyhedsbrev
- helt gratis!
www.netdoktor.dk

Til dig fra Netdoktor

Nyheder fra Videnskab.dk

Oplysningerne må på ingen måde tages som erstatning for kompetent professionel rådgivning eller behandling af uddannet og godkendt læge. Indholdet på NetDoktor.dk må ikke og kan ikke bruges som basis for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Brugerbetingelser: Vigtige juridiske informationer - Læs også NetDoktors privatlivspolitik.

The documents contained in this web site are presented for information purposes only. The material is in no way intended to replace professional medical care or attention by a qualified practitioner. The materials in this web site cannot and should not be used as a basis for diagnosis or choice of treatment. Click here - Conditions for use - Important legal information.

NetdoktorMedia :: C/O Berlingske Media :: Pilestræde 34 :: DK-1147 København K
Tlf. 33 17 92 50 :: CVR: 28 68 61 37 :: Ophavsret :: Generelle handelsbetingelser
© Copyright 1998-2015 NetDoktor.dk - All rights reserved
NetDoktor.dk is a trademark