Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Undersøgelser | Hjerte og blod

Røntgenundersøgelse af blodårer (Flebografi)

Flebografi er en undersøgelse, der bruges til at checke venesystemet. Venerne er de blodårer, der fører blodet tilbage til hjertet.

Opdateret: 8. Februar 2001

Hvad er flebografi?

Flebografi er en undersøgelse, der bruges til at checke venesystemet. Venerne er de blodårer, der fører blodet tilbage til hjertet. Ved undersøgelsen indsprøjtes kontrastvæske ind i en vene i det område, man ønsker at undersøge. Når kontrasten indsprøjtes i åren (venen) tages røntgenbilleder , således at man kan se kontrasten i årerne. På den måde kan man se, om årerne fungerer som de skal, og/eller om de er intakte.

Undersøgelsen er som regel ikke ubehagelig, der skal blot placeres en kanyle i en vene. Der anvendes et røntgenkontraststof som nogen er overfølsomme overfor ligesom røntgenstråler, der er ioniserende, og derfor medfører en mindre bestråling. Kun i specielle situationer betyder denne stråling noget for eksempel ved graviditet. På samme måde skal mandens testikler beskyttes mod stråling, da de fortsat udvikler celler til reproduktion (sædceller).

Hvad kan man bruge flebografi til?

Flebografi anvendes til følgende tilstande:

  • Ved mistanke om blodprop i en dyb vene, dyb årebetændelse (dyb venethrombose) .

  • Ved visse typer åreknuder . Disse åreknuder kaldes perforanter, som er nogle årer der forbinder de overfladiske og dybe vener.

  • Ved mistanke om afklemning af en vene, eksempelvis ved tryk på venen udefra (eksempelvis forstørret lymfeknude, svulst eller andet).

I mange af ovennævnte tilfælde anvendes i dag ikke flebografi, men ultralyd . Imidlertid er der nogle tilfælde, hvor ultralydundersøgelsen enten ikke giver alle de ønskede svar, eller hvor den ikke er velegnet, og her udføres så flebografi.

Hvordan udføres en flebografi?

Undersøgelsen udføres, ved at der placeres en kanyle (lille plastikslange) i en overfladisk vene. Kanylen placeres længst muligt 'væk' fra hjertet, i det område man ønsker at undersøge, som regel i et ben. Det vil på et ben sige, at kontrasten sprøjtes ind i en vene på foden. Inden kontrasten indsprøjtes, placeres som regel en gummislange omkring anklen for at afklemme de overfladiske vener og derved sørge for, at kontrasten passerer ind i de dybe vener. Medens kontrasten passerer op igennem venerne foretages røntgenoptagelserne. Undersøgelsen tager typisk fra 15 til 60 minutter.

Hvem udfører flebografi?

Flebografi udføres på røntgenafdelinger, som regel i et samarbejde mellem en røntgenlæge og en radiograf eller sygeplejerske. Undersøgelsen foretages også på private røntgenklinikker, der ligeledes er betjent af røntgenlæger og radiografer/sygeplejersker. Det er næsten altid en røntgenlæge, der vurderer billederne fra flebografien.

Er flebografi farligt?

Generelt er en flebografi ikke en farlig undersøgelse og komplikationer forekommer sjældent. Man skal dog være opmærksom på to ting:

  • For det første indebærer undersøgelsen, at man udsættes for en lille smule bestråling. Denne stråling betyder ikke noget, medmindre man er specielt følsom, hvis man eksempelvis er gravid. Derfor foretages flebografi ikke i starten af graviditeten og meget sjældent i det hele taget. Man foretrækker i stedet ultralyd. Ligeledes skal organer der løbende producerer celler til reproduktion (sædceller) beskyttes. Et sådan organ er mandens testikler.

  • For det andet er nogen mennesker overfølsomme for det kontraststof der indsprøjtes. De kan få udslet og kløe. Men også alvorligere symptomer kan i sjældne tilfælde ses. Det kan være blodtryksfald og allerværst kredsløbssvigt. Derfor spørger røntgenlægen altid, om man er overfølsom overfor kontrastvæske, inden undersøgelsen påbegyndes. Men det er en god ide, selv at sige det allerede når undersøgelsen overvejes, da man så kan overveje en anden undersøgelsestype allerede fra starten.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons