Annonce
Undersøgelser
Brystundersøgelse (Mammografi)
Opdateret af Henrik Monrad, Speciallæge i diagnostisk radiologi

Hvad er mammografi?

Mamma betyder bryst på latin. En mammografi er en speciel form for røntgenundersøgelse af brystet, hvor der kun bruges en ganske lille strålemængde. Ligesom ved andre former for røntgenoptagelse, for eksempel af lungerne, kan man ved røntgenundersøgelse af brystet afsløre selv meget tidlige stadier af kræft.

Hvad bruges mammografi til?

  • Bortset fra aldersbetingede sygdomme er brystkræft den hyppigste dødsårsag hos kvinder i Danmark. Formålet med en befolkningsscreening er at forebygge dødsfald ved at opdage tilfælde af brystkræft på et tidligt tidspunkt, hvor sygdommen stadig kan behandles.

  • Fordelen ved disse undersøgelser er, at brystkræften kan opdages flere år før, den ellers ville vise sig. Nogle mener, at mindst en tredjedel af dødsfaldene på grund af brystkræft hos aldrende kvinder kan undgås ved at screene. Nye undersøgelser sætter dog spørgsmålstegn ved, om man reelt nedsætter antallet af dødsfald ved at indføre mammografiscreening.

  • Ved undersøgelsen af den enkelte person foretager man en almindelig mammografi, det vil sige en røntgenundersøgelse af brystet med en ganske lille mængde stråling.

  • Hvis sådan en undersøgelse skal få succes, er det nødvendigt, at eventuelle kræftknuder kan opdages allerede, når de er helt små. Hos unge kvinder er kirtelvævet i brystet ofte for tæt til, at man med sikkerhed kan afsløre helt små kræftknuder. Forebyggende mammografi-screeninger tilbydes kvinder over 55-år. Hyppigheden af brystkræft er størst hos kvinder over denne alder.

Hvordan foregår en mammografi-screening?

  • Som regel tager man flere billeder af hvert bryst. Brystet klemmes fast mellem to plader i få sekunder, mens billedet tages. Det kan godt være lidt ubehageligt, specielt hvis brystet i forvejen er ømt.

  • I mange tilfælde suppleres undersøgelsen med ultralydsscanning. Hvis der er formodning om en knude, tager man en celleprøve med en tynd nål.

Er der en risiko forbundet med mammografi?

Røntgenapparater bruger små mængder røntgenstråling til at danne billedet. Ved udsættelse for røntgenstråling vil der altid være en lille risiko for, at der senere kan opstå kræft i brystet eller i andre af kroppens organer. Risikoen er dog meget lille, idet det er anslået, at cirka én ud af 100.000 dør som følge af en røntgenundersøgelse af brystet.

Hvad sker der efter undersøgelsen?

Efter at billederne er taget, skal en røntgenlæge vurdere billederne. Det kan godt tage noget tid, så derfor bliver man normalt sendt hjem og får så svaret på undersøgelsen efter nogle dage.

Hvad kan man selv gøre?

På undersøgelsesdagen må man ikke bruge pudder eller creme på brystområdet eller i armhulerne. Desuden er det en god idé allerede som ung at vænne sig til selv at undersøge sine bryster for knuder regelmæssigt.

Original tekst af  Baseret på originalartikel af Rikke Esbjerg, læge

Sidst opdateret: 13.11.2009


SYGDOMME FRA A-Å
KLIK PÅ DET BOGSTAV SYGDOMMEN STARTER MED
ABCDEFGHIJ
KLMNOPQRST
UVWXYZÆØÅ
Søg på symptomerTjek din medicin
Spørg lægenSpørg i debatten
NYT OM SYGDOM OG SUNDHED HVER UGE
Få Netdoktors nyhedsbrev
- helt gratis!
www.netdoktor.dk

Til dig fra Netdoktor

Nyheder fra Videnskab.dk

Oplysningerne må på ingen måde tages som erstatning for kompetent professionel rådgivning eller behandling af uddannet og godkendt læge. Indholdet på NetDoktor.dk må ikke og kan ikke bruges som basis for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Brugerbetingelser: Vigtige juridiske informationer - Læs også NetDoktors privatlivspolitik.

The documents contained in this web site are presented for information purposes only. The material is in no way intended to replace professional medical care or attention by a qualified practitioner. The materials in this web site cannot and should not be used as a basis for diagnosis or choice of treatment. Click here - Conditions for use - Important legal information.

NetdoktorMedia :: C/O Berlingske Media :: Pilestræde 34 :: DK-1147 København K
Tlf. 33 17 92 50 :: CVR: 28 68 61 37 :: Ophavsret :: Generelle handelsbetingelser
© Copyright 1998-2015 NetDoktor.dk - All rights reserved
NetDoktor.dk is a trademark