Annonce
Besvimelse
Af Carl  Brandt, læge og Claus  Madsen,, afdelingslæge, speciallæge i medicinske nervesygdomme

Hvad er besvimelse?

Besvimelse kan have mange årsager med udgangspunkt i hjerte, kredsløb, blodtryk og åndedræt. Den type, som denne artikel handler om, er den hyppigst forekommende, typiske besvimelse. Den kan optræde når som helst hos i øvrigt raske personer.

Hvad udløser besvimelse?

Hvis man hører til dem, der let besvimer, ved man sikkert også, hvad det er, der især udløser besvimelsen. Det kan være stress-situationer præget af angst og spænding og måske smerter. Man kan få det ved blodprøvetagning eller i andre ubehagelige situationer hos lægen. Man mærker det ved ophold i varme og i overfyldte rum med dårlig udluftning. Det kan komme i forbindelse med såvel fysisk som psykisk belastning og især hvis man ikke har det så godt i forvejen.

Besvimelsen kan komme som lyn fra en klar himmel. Men det starter ofte med, at det sortner for øjnene. Man bliver bleg, sveder, bliver svimmel og får måske kvalme. Det kan ske, når man sidder eller står. Det kan også ske, hvis man rejser sig fra liggende stilling.

Som regel når man at sige til i forvejen, så en anden person kan hjælpe en ned at ligge gerne med hovedet lidt lavt og benene lidt højt. Så løber blodet til hovedet igen.

Er man besvimet helt, varer det nu sjældent mange sekunder eller minutter før man er helt vågen igen, men man er stadig slap i arme og ben. Prøver man at rejse sig for hurtigt, kommer svimmelheden og måske besvimelsen straks igen.

Hvad kan man selv gøre, hvis man er ved at besvime?

Er en besvimelse på vej, og er det ikke muligt at komme til at ligge helt ned, kan man prøve at sætte sig og bukke hovedet ned mellem sine bøjede knæ. En hjælper holder sin hånd over nakken og trykker ned, mens man selv prøver med et jævnt tryk at løfte hovedet. Det presser blod op til hjernen, så symptomerne mindskes og den egentlige besvimelse undgås.

Hvordan undgår man at besvime?

Hvis man hører til dem, der besvimer let, skal man være opmærksom på de situationer, hvor ens besvimelse kan udløses. Forsøg at undgå dem eller tag dine forholdsregler, så godt det lader sig gøre. Gør omkringstående opmærksom på, hvad der kan ske, så de er forberedte, hvis det sker. Snakken om det kan måske være selvforstærkende, men det er bedre for alle at vide besked end at blive overraskede og forskrækkede.

Besvimelse er kortvarig. Går der mere end et minut eller to med bevidstløshed uden tegn på tilbagevenden til den vågne tilstand, skal der måske yderligere førstehjælp til.


Sidst opdateret: 09.02.2001


SYGDOMME FRA A-Å
KLIK PÅ DET BOGSTAV SYGDOMMEN STARTER MED
ABCDEFGHIJ
KLMNOPQRST
UVWXYZÆØÅ
Søg på symptomerTjek din medicin
Spørg lægenSpørg i debatten
NYT OM SYGDOM OG SUNDHED HVER UGE
Få Netdoktors nyhedsbrev
- helt gratis!
www.netdoktor.dk

Til dig fra Netdoktor

Nyheder fra Videnskab.dk

Oplysningerne må på ingen måde tages som erstatning for kompetent professionel rådgivning eller behandling af uddannet og godkendt læge. Indholdet på NetDoktor.dk må ikke og kan ikke bruges som basis for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Brugerbetingelser: Vigtige juridiske informationer - Læs også NetDoktors privatlivspolitik.

The documents contained in this web site are presented for information purposes only. The material is in no way intended to replace professional medical care or attention by a qualified practitioner. The materials in this web site cannot and should not be used as a basis for diagnosis or choice of treatment. Click here - Conditions for use - Important legal information.

NetdoktorMedia :: C/O Berlingske Media :: Pilestræde 34 :: DK-1147 København K
Tlf. 33 17 92 50 :: CVR: 28 68 61 37 :: Ophavsret :: Generelle handelsbetingelser
© Copyright 1998-2015 NetDoktor.dk - All rights reserved
NetDoktor.dk is a trademark