Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Hjerne og nerve

Besvimelse

Hvorfor besvimer man? Besvimelse kan have mange årsager med udgangspunkt i hjerte, kredsløb, blodtryk og åndedræt. Bliv klogere på besvimelse her.

Opdateret: 9. Februar 2001

Hvad er besvimelse?

Besvimelse kan have mange årsager med udgangspunkt i hjerte, kredsløb, blodtryk og åndedræt. Den type, som denne artikel handler om, er den hyppigst forekommende, typiske besvimelse. Den kan optræde når som helst hos i øvrigt raske personer.

Hvad udløser besvimelse?

Hvis man hører til dem, der let besvimer, ved man sikkert også, hvad det er, der især udløser besvimelsen. Det kan være stress-situationer præget af angst og spænding og måske smerter. Man kan få det ved blodprøvetagning eller i andre ubehagelige situationer hos lægen. Man mærker det ved ophold i varme og i overfyldte rum med dårlig udluftning. Det kan komme i forbindelse med såvel fysisk som psykisk belastning og især hvis man ikke har det så godt i forvejen.

Besvimelsen kan komme som lyn fra en klar himmel. Men det starter ofte med, at det sortner for øjnene. Man bliver bleg, sveder, bliver svimmel og får måske kvalme. Det kan ske, når man sidder eller står. Det kan også ske, hvis man rejser sig fra liggende stilling.

Som regel når man at sige til i forvejen, så en anden person kan hjælpe en ned at ligge gerne med hovedet lidt lavt og benene lidt højt. Så løber blodet til hovedet igen.

Er man besvimet helt, varer det nu sjældent mange sekunder eller minutter før man er helt vågen igen, men man er stadig slap i arme og ben. Prøver man at rejse sig for hurtigt, kommer svimmelheden og måske besvimelsen straks igen.

Hvad kan man selv gøre, hvis man er ved at besvime?

Er en besvimelse på vej, og er det ikke muligt at komme til at ligge helt ned, kan man prøve at sætte sig og bukke hovedet ned mellem sine bøjede knæ. En hjælper holder sin hånd over nakken og trykker ned, mens man selv prøver med et jævnt tryk at løfte hovedet. Det presser blod op til hjernen, så symptomerne mindskes og den egentlige besvimelse undgås.

Hvordan undgår man at besvime?

Hvis man hører til dem, der besvimer let, skal man være opmærksom på de situationer, hvor ens besvimelse kan udløses. Forsøg at undgå dem eller tag dine forholdsregler, så godt det lader sig gøre. Gør omkringstående opmærksom på, hvad der kan ske, så de er forberedte, hvis det sker. Snakken om det kan måske være selvforstærkende, men det er bedre for alle at vide besked end at blive overraskede og forskrækkede.

Besvimelse er kortvarig. Går der mere end et minut eller to med bevidstløshed uden tegn på tilbagevenden til den vågne tilstand, skal der måske yderligere førstehjælp til.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons