Annonce
Nyrer og urinveje
Blæresten og blærepolypper
Opdateret af Poul Christian  Frimodt-Møller, Speciallæge i urologi og kirurgi

Hvor dannes blæresten?

En blæresten kan godt stamme oppe fra nyrerne, men i langt de fleste tilfælde dannes den i blæren, fordi der er en afløbshindring fra blæren til urinrøret. Hos mænd er en forstørret blærehalskirtel oftest årsagen.

Hvordan føles blæresten?

Man kan godt gå rundt med en blæresten i årevis, uden at den generer. Hvis blærestenen derimod irriterer slimhinden, kan der komme blod i urinen. Typisk er det blod til slut ved vandladningen. Blæresten kan også give smerter ved vandladningen, og hvis stenen kiler sig fast ved indgangen til urinrøret, stopper urinstrålen pludselig midt i vandladningen.

Annonce
Hvordan stiller lægen diagnosen blæresten?

En blæresten kan påvises ved røntgen- eller ultralydsundersøgelse, men også ved cystoskopi - en undersøgelse, hvor et rørformet instrument føres op i blæren gennem urinrøret.Hvordan behandles blæresten?

De fleste blæresten kan knuses og fjernes ved en kikkertoperation. Hvis det drejer sig om en særlig stor sten, kan det dog være en fordel at foretage en åben operation, som i så fald stadig vil være et lille indgreb. Hos mænd bør der samtidig foretages en skrælning af prostata, som vil være årsagen til, at blærestenen blev dannet.

Hvordan føles blærepolypper?

I urinblæren kan der også udvikles polypper og egentlige svulster. Opstår der pludselig ændringer med smerter, når man skal lade vandet, eller kommer der synligt blod i vandet, så skal man kontakte sin læge. I de fleste tilfælde er det en almindelig blærebetændelse. Men hvis man får den ene blærebetændelse efter den anden, er der altid grund til yderligere undersøgelse.

Hvordan stiller lægen diagnosen blærepolypper?

En gynækologisk undersøgelse er altid påkrævet hos kvinder. Ligeledes er en undersøgelse af blærehalskirtlen en selvfølge ved urinvejssymptomer hos mænd. Når der har været synligt blod i urinen, bør der altid foretages en cystoskopicystoskopi, som er den bedste og simpleste måde at påvise blærepolypper.

Hvordan behandles blærepolypper?

Hvis der konstateres en polyp, fjernes den helt eller delvist med henblik på nærmere undersøgelse. I de fleste tilfælde vil man blive kontrolleret jævnligt, da blærepolypper har tendens til at gendanne sig, og fordi godartede polypper nogle gange ændrer sig til ondartede.

Original tekst af Per  Grinsted, , speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 12.10.2007


SYGDOMME FRA A-Å
KLIK PÅ DET BOGSTAV SYGDOMMEN STARTER MED
ABCDEFGHIJ
KLMNOPQRST
UVWXYZÆØÅ
Søg på symptomerTjek din medicin
Spørg lægenSpørg i debatten
NYT OM SYGDOM OG SUNDHED HVER UGE
Få Netdoktors nyhedsbrev
- helt gratis!
www.netdoktor.dk

Til dig fra Netdoktor

Nyheder fra Videnskab.dk

Oplysningerne må på ingen måde tages som erstatning for kompetent professionel rådgivning eller behandling af uddannet og godkendt læge. Indholdet på NetDoktor.dk må ikke og kan ikke bruges som basis for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Brugerbetingelser: Vigtige juridiske informationer - Læs også NetDoktors privatlivspolitik.

The documents contained in this web site are presented for information purposes only. The material is in no way intended to replace professional medical care or attention by a qualified practitioner. The materials in this web site cannot and should not be used as a basis for diagnosis or choice of treatment. Click here - Conditions for use - Important legal information.

NetdoktorMedia :: C/O Berlingske Media :: Pilestræde 34 :: DK-1147 København K
Tlf. 33 17 92 50 :: CVR: 28 68 61 37 :: Ophavsret :: Generelle handelsbetingelser
© Copyright 1998-2015 NetDoktor.dk - All rights reserved
NetDoktor.dk is a trademark