Annonce
Endometriose
Af Niels  Lund, afdelingslæge, speciallæge i kvindesygdomme og fødsler

Hvad er endometriose?

Når man har endometriose, har man livmoderslimhinde (endometrium) på forkert sted. Det kan dels findes i livmoderens muskulatur, også kaldet adenomyose, dels helt udenfor livmoderen. Således kan man have endometriose på æggestokkene, i blæren, bughinden og tarmen. Det kan til og med ses længere væk fra livmoderen, for eksempel i navlen eller i operationsar.

Endometriosevæv undergår cykliske forandringer som slimhinden i livmoderen, og det medfører typisk smerter i forbindelse med menstruation. Det kan påvirkes af hormoner, og man ser stort set aldrig endometriose hos børn eller kvinder efter overgangsalderen.

Endometriose er en meget almindelig tilstand, og mange har ingen gener af den. Hvis der ikke er generende symptomer, vil man ikke behandle endometriose, som eksempelvis findes tilfældigt ved en operation.

Under fem procent af kvinder i den fødedygtige alder har behandlingskrævende endometriose.

Hvorfor får man sygdommen?

Man ved ikke med sikkerhed, hvordan endometriose opstår. Den fremherskende teori er, at der under menstruationen føres livmoderslimhinde ud igennem æggelederne til bughulen. Man ved, at stort set alle kvinder bløder en smule 'baglæns' under menstruation. Man bløder altså også ud i bughulen i stedet for ud gennem skeden. Det er således let at tænke sig, at små flager af slimhinde kan føres med blødningen.

Hvad er faresignalerne?

Typisk viser endometriose sig ved små blåsorte pletter på bughinden eller æggestokkene. I visse tilfælde kan det medføre dannelse af blodfyldte cyster, såkaldte chokoladecyster. Ofte er der også sammenvoksninger af de indre kvindelige kønsorganer. I svære tilfælde kan endometriosen vokse ind i andre organer, blandt andet tarm eller blære.

Hvordan føles sygdommen?

  • Typiske symptomer er smerte ved menstruationstidspunktet

  • Endometriosepatienter har ofte mere eller mindre kroniske smerter.

  • Der er ofte smerter ved samleje

  • Har man chokoladecyster, kan det have fornemmelsen af, at "noget fylder" i maven

  • Andre mærker mest, at der er smerter i forbindelse med vandladning og afføring.

Endometriose og graviditet

Endometriose kan nedsætte frugtbarheden. Dette skyldes oftest sammenvoksninger omkring æggelederne, men der er også andre årsager.

Hvordan stilles diagnosen?

Man kan kun med sikkerhed stille diagnosen ved en vævsprøve. Ofte behandler lægen symptomer, men først når der er taget en prøve, for eksempel ved en kikkertoperation (laparoskopi), er man helt sikker på, at diagnosen er rigtig.

Endometriose i livmoderens muskulatur (adenomyose) er en svær diagnose at stille og findes som regel først efter fjernelse af livmoderen og undersøgelse af denne under mikroskop. Bedre ultralydsudstyr øger chancen for at stille diagnosen med sikkerhed.

Udsigt for fremtiden

I visse tilfælde er det ikke muligt at kurere sygdommen. Kvinden må da i samråd med sin læge finde den bedst mulige smertelindring.

Som anført forsvinder generne ved overgangsalderen, og det er opfattelsen, at også graviditet får generne til at svinde.

Hvordan behandles sygdommen?

Endometriose kan behandles medicinsk og kirurgisk. I forbindelse med en operation er det mest effektivt at fjerne det problematiske endometrie. Det kan man i mange tilfælde gøre med en kikkertoperation (laparoskopi). Man fjerner forandringerne med brænder, laser eller ultralyd.

I Danmark har man valgt at oprette landsdelsfunktioner således, at der er ekspertteams i endometriose på enkelte universitetssygehuse. Her tager man sig af den vanskelige kirurgi specielt i forbindelse med endometriose mellem tarm og skede.

Hvilken medicin kan anvendes?

I første omgang kan man prøve at give p-piller. Tanken er at mindske svingninger i hormonpåvirkningen. Det samme gælder længerevarende behandling med hormonet gestagen.

  • P-piller med gestagen og østrogen i lav dosis. Mest effektivt er det at give p-piller uden pause.

  • Mirena eller i daglig tale hormonspiral. Dette vil hos mange mindske blødning og menstruationssmerter. Det er standardvalget hos kvinder med mange smerter.

  • Præparater, som stort set afbryder kvindens egen hormonproduktion. Der er en del bivirkninger forbundet med dette, idet man får symptomer som ved overgangsalderen. Der er andre negative virkninger, som for eksempel knogleskørhed ved længere tids anvendelse. Man skal kun behandle over 6 måneder ved helt specielle problemer. Der er ofte god effekt af medicinen, men desværre er der ofte tilbagefald, når man stopper behandlingen.

  • Smertestillende medicin kan være nødvendigt. Enten det, der fås i håndkøb, eller mere kraftige præparater på recept. Denne behandling er alene af symptomatisk karakter og fjerner altså ikke endometriosen.

Der er flere stoffer på vej, og fremover vil man sandsynligvis kunne behandle med færre bivirkning end med de stoffer, vi kender i dag.

Læs mere om KVINDER OG SYGDOMME


Sidst opdateret: 23.11.2010


Medicin som kan anvendes:

P-piller der virker mod endometriose

Kvindelige kønshormoner

Overordnede hormoner, som påvirker kønshormoner

Gestagener

Kombinerede gestagen og østrogenpræparater

SYGDOMME FRA A-Å
KLIK PÅ DET BOGSTAV SYGDOMMEN STARTER MED
ABCDEFGHIJ
KLMNOPQRST
UVWXYZÆØÅ
Søg på symptomerTjek din medicin
Spørg lægenSpørg i debatten
NYT OM SYGDOM OG SUNDHED HVER UGE
Få Netdoktors nyhedsbrev
- helt gratis!
www.netdoktor.dk

Til dig fra Netdoktor

Nyheder fra Videnskab.dk

Oplysningerne må på ingen måde tages som erstatning for kompetent professionel rådgivning eller behandling af uddannet og godkendt læge. Indholdet på NetDoktor.dk må ikke og kan ikke bruges som basis for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Brugerbetingelser: Vigtige juridiske informationer - Læs også NetDoktors privatlivspolitik.

The documents contained in this web site are presented for information purposes only. The material is in no way intended to replace professional medical care or attention by a qualified practitioner. The materials in this web site cannot and should not be used as a basis for diagnosis or choice of treatment. Click here - Conditions for use - Important legal information.

NetdoktorMedia :: C/O Berlingske Media :: Pilestræde 34 :: DK-1147 København K
Tlf. 33 17 92 50 :: CVR: 28 68 61 37 :: Ophavsret :: Generelle handelsbetingelser
© Copyright 1998-2015 NetDoktor.dk - All rights reserved
NetDoktor.dk is a trademark