Annonce

Endometriose

Hvad er endometriose?

Når man har endometriose, har man livmoderslimhinde (endometrium) på forkert sted. Det kan dels findes i livmoderens muskulatur, også kaldet adenomyose, dels helt udenfor livmoderen. Således kan man have endometriose på æggestokkene, i blæren, bughinden og tarmen. Det kan til og med ses længere væk fra livmoderen, for eksempel i navlen eller i operationsar.

Endometriosevæv undergår cykliske forandringer som slimhinden i livmoderen, og det medfører typisk smerter i forbindelse med menstruation. Det kan påvirkes af hormoner, og man ser stort set aldrig endometriose hos børn eller kvinder efter overgangsalderen .

Endometriose er en meget almindelig tilstand, og mange har ingen gener af den. Hvis der ikke er generende symptomer, vil man ikke behandle endometriose, som eksempelvis findes tilfældigt ved en operation.

Under fem procent af kvinder i den fødedygtige alder har behandlingskrævende endometriose.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvorfor får man sygdommen?

Man ved ikke med sikkerhed, hvordan endometriose opstår. Den fremherskende teori er, at der under menstruationen føres livmoderslimhinde ud igennem æggelederne til bughulen. Man ved, at stort set alle kvinder bløder en smule 'baglæns' under menstruation. Man bløder altså også ud i bughulen i stedet for ud gennem skeden. Det er således let at tænke sig, at små flager af slimhinde kan føres med blødningen.

Hvad er faresignalerne?

Typisk viser endometriose sig ved små blåsorte pletter på bughinden eller æggestokkene. I visse tilfælde kan det medføre dannelse af blodfyldte cyster, såkaldte chokoladecyster. Ofte er der også sammenvoksninger af de indre kvindelige kønsorganer. I svære tilfælde kan endometriosen vokse ind i andre organer, blandt andet tarm eller blære.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvordan føles sygdommen?

  • Typiske symptomer er smerte ved menstruationstidspunktet

  • Endometriosepatienter har ofte mere eller mindre kroniske smerter.

  • Der er ofte smerter ved samleje

  • Har man chokoladecyster, kan det have fornemmelsen af, at "noget fylder" i maven

  • Andre mærker mest, at der er smerter i forbindelse med vandladning og afføring.

Endometriose og graviditet

Endometriose kan nedsætte frugtbarheden. Dette skyldes oftest sammenvoksninger omkring æggelederne, men der er også andre årsager.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvordan stilles diagnosen?

Man kan kun med sikkerhed stille diagnosen ved en vævsprøve . Ofte behandler lægen symptomer, men først når der er taget en prøve, for eksempel ved en kikkertoperation ( laparoskopi ), er man helt sikker på, at diagnosen er rigtig.

Endometriose i livmoderens muskulatur (adenomyose) er en svær diagnose at stille og findes som regel først efter fjernelse af livmoderen og undersøgelse af denne under mikroskop. Bedre ultralydsudstyr øger chancen for at stille diagnosen med sikkerhed.

Udsigt for fremtiden

I visse tilfælde er det ikke muligt at kurere sygdommen. Kvinden må da i samråd med sin læge finde den bedst mulige smertelindring.

Som anført forsvinder generne ved overgangsalderen, og det er opfattelsen, at også graviditet får generne til at svinde.

Hvordan behandles sygdommen?

Endometriose kan behandles medicinsk og kirurgisk. I forbindelse med en operation er det mest effektivt at fjerne det problematiske endometrie. Det kan man i mange tilfælde gøre med en kikkertoperation ( laparoskopi ). Man fjerner forandringerne med brænder, laser eller ultralyd.

I Danmark har man valgt at oprette landsdelsfunktioner således, at der er ekspertteams i endometriose på enkelte universitetssygehuse. Her tager man sig af den vanskelige kirurgi specielt i forbindelse med endometriose mellem tarm og skede.

Hvilken medicin kan anvendes?

I første omgang kan man prøve at give p-piller . Tanken er at mindske svingninger i hormonpåvirkningen. Det samme gælder længerevarende behandling med hormonet gestagen.

  • P-piller med gestagen og østrogen i lav dosis. Mest effektivt er det at give p-piller uden pause.

  • Mirena eller i daglig tale hormonspiral. Dette vil hos mange mindske blødning og menstruationssmerter. Det er standardvalget hos kvinder med mange smerter.

  • Præparater, som stort set afbryder kvindens egen hormonproduktion. Der er en del bivirkninger forbundet med dette, idet man får symptomer som ved overgangsalderen . Der er andre negative virkninger, som for eksempel knogleskørhed ved længere tids anvendelse. Man skal kun behandle over 6 måneder ved helt specielle problemer. Der er ofte god effekt af medicinen, men desværre er der ofte tilbagefald, når man stopper behandlingen.

  • Smertestillende medicin kan være nødvendigt. Enten det, der fås i håndkøb, eller mere kraftige præparater på recept. Denne behandling er alene af symptomatisk karakter og fjerner altså ikke endometriosen.

Der er flere stoffer på vej, og fremover vil man sandsynligvis kunne behandle med færre bivirkning end med de stoffer, vi kender i dag.

Læs mere om KVINDER OG SYGDOMME

Sidst opdateret: 23.11.2010

Medicin som kan anvendes

Nyheder fra Videnskab.dk