Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Lever

Fedtlever

Fedtlever er den mest udbredt leversygdom i verden, og omkring en ud af fire danskere er ramt. Læs om alt fra symptomer til behandling her.

Opdateret: 19. August 2022

Fakta om Fedtlever

  • Fedtlever vil sige, at der ophobes fedt i levercellerne.

  • Fedtever opstår pga. alkoholforbrug, overvægt eller type 2 diabetes.

  • Der vil ikke være symptomer, før det har ført til skrumpelever.

  • Behandlingen er livsstilsændringer.

Hvad er fedtlever?

Fedtlever er den mest udbredte leversygdom i verden, og omkring 25 % af den danske befolkning har fedtlever.

Fedtlever opstår, hvis der ophobes fedt inde i levercellerne, og det sker typisk, hvis man har et overforbrug af alkohol, har overvægt eller har type 2 diabetes.

Fedtlever er i sig selv ikke farligt. Men hos omkring 10 % af mennesker med fedtlever vil der opstå en betændelsestilstand, kaldet fedtleverbetændelse. Hvis man har fedtleverbetændelse, vil man typisk begynde at danne arvæv i leveren, som langsomt kan ophobe sig over årtier. Hos nogle få vil det udvikle sig til skrumpelever, hvor leveren ikke virker optimalt længere. Når leveren ikke virker, som den skal, vil man hurtigt få symptomer såsom træthed og vægttab, men også mere voldsomme symptomer såsom gulfarvning af øjnene, ophobning af væske i bughulen eller styrtblødninger fra spiserøret.

Der er således mange, som har fedtlever, men kun en mindre gruppe, der udvikler fedtleverbetændelse og risikerer at få symptomer.

Hvorfor får man fedtlever?

Man inddeler overordnet fedtlever i 2 typer:

  • Fedtlever relateret til et længerevarende alkoholoverforbrug (alkohol-relateret leversygdom: ArLD).

  • Fedtlever relateret til livsstilssygdomme, såsom overvægt eller type 2 diabetes (ikke-alkoholisk fedtleversygdom: NAFLD).

Dog har man de seneste år fundet ud af, at udviklingen af fedtlever er meget mere kompleks med mange forskellige årsager, der bidrager til udviklingen. Særligt betydende faktorer er:

  • Alkohol (et forbrug over sundhedsstyrelsens anbefalinger (over 10 genstande/uge))
  • Kost med mange kalorier, meget sukker og ekstra forarbejdet mad (færdiglavet mad, man kan købe i supermarkedet)
  • Fysisk inaktivitet
  • Overvægt
  • Type 2 diabetes
  • Gener
  • Miljøfaktorer
  • Tarmfloraens sammensætning

Jo flere af ovenstående risikofaktorer, man har, jo større risiko har man for at udvikle fedtlever - og jo større risiko har man også for, at fedtleveren vil udvikle sig til fedtleverbetændelse og skrumpelever. Hvis man har overvægt, er risikoen for at have fedtlever over 60 %, og hvis man har type 2 diabetes, er risikoen over 70 %.

Hvor udbredt er fedtlever?

Udbredelsen af fedtlever er i kraftig stigning, og er som sagt verdens hyppigste leversygdom. De nyeste tal viser, at 29 % af verdens befolkning har fedtlever, og at dette tal vil stige til omkring 34 % i 2030.

Udbredelsen er meget afhængig af, hvor I verden man befinder sig, hvor ca. 13% af befolkningen i Afrika har fedtlever og omkring 35% af befolkningen i Mellemøsten. Den hurtige stigning i fedtlever er primært sket på grund af overvægtsepidemien.

I Danmark regner vi med, at cirka 25% af befolkningen har fedtlever. Tal fra ”Den nationale sundhedsprofil” fra 2021 viser at 53% af danskere har overvægt, at 16% drikker over 10 genstande om ugen, og at omkring 6% har diabetes. Rigtig mange mennesker er derfor i risiko for at have fedtlever i Danmark.

Hvilke symptomer er der på fedtlever?

Mennesker med fedtleversygdom har typisk ingen symptomer fra leveren og er derfor typisk uvidende omkring, at de har fedtlever. Man vil først opleve symptomer fra leveren, hvis man får skrumpelever. Symptomer på skrumpelever:

  • Træthed
  • Øget maveomfang (kan være tegn på væske i maven)
  • Gule øjne
  • Tab af muskelmasse
  • Nytilkommet små røde blodsprængninger (kaldes spider nævi)
  • Blodigt opkast
  • Brystdannelse hos mænd

Det er derfor vigtigt, at tage kontakt til lægen og få undersøgt leveren, hvis man har mange risikofaktorer for fedtlever, såsom et alkoholoverforbrug.

Læs mere: Skrumpelever.

Hvordan behandles fedtlever?

Der findes ikke nogen godkendte medicinske behandlinger af fedtlever. Behandlingen retter sig således mod de faktorer, som har udløst tilstanden, hvilket vil sige:

  • Nedsæt indtag af alkohol
  • Øg din fysiske aktivitet
  • Spis varieret og skær ned på sukker og forarbejdede fødevarer
  • Vægttab

Forskellige medicinske behandlinger er ved at blive undersøgt. Én af de nye lovende behandlinger er en specifik medicin, der lige nu bruges til at behandle diabetes, men behandlingen er stadig ikke godkendt til at behandle fedtlever.

Nedsæt indtag af alkohol

Begræns alkoholindtag til lavest mulige niveau. En huskeregel: Drik ikke i hverdagen og aldrig mere end 5 genstande ad gangen. Hvis man følger denne regel får leveren tid til at komme sig. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at både mænd og kvinder drikker under 10 genstande om ugen. Hvis man ikke drikker alkohol eller overholder anbefalingerne ovenfor, udvikler man ikke alkoholudløst fedtlever.

Øg din fysiske aktivitet

Fysisk aktivitet har vist sig at forbedre tilstanden af fedtlever. Det anbefales at man dyrker omkring 150-300 minutters moderat motion pr uge eller 75-150 minutters motion af høj intensitet per uge. Ved moderat motion kan du mærke, at din puls stiger. Det kan bl.a. omfatte rask gang, cykling, svømning, dans og styrketræning. Ved intensiv motion skal din puls være høj, du er forpustet og har svært ved at føre en samtale. Motion af høj intensitet kan bl.a. omfatte spinning, løb, styrketræning, crossfit, svømning, fodbold og håndbold. Man bestemmer selv, hvilken type motion der dyrkes, og om det er spredt ud på alle dage i ugen eller over færre gange.

Spis varieret og skær ned på sukker og forarbejdet fødevarer

En almindelig varieret kost, der ikke medfører vægtstigning, vil beskytte mod fedtlever. Hurtige kulhydrater og særlig fruktose øger risikoen for fedtlever, og man bør derfor prøve at undgå disse. Fruktose anvendes i søde drikkevarer og tilsættes i en lang række fødevarer. Studier har også vist, at specifikke kosttyper virker beskyttende mod fedtlever såsom den såkaldte ”middelhavskost” som er rig på grøntsager, fuldkornsprodukter, frugt og nødder, fisk og olie, en ”fedtfattig kost” som er rig på grøntsager, frugt, fuldkornsprodukter, fedtfattigt kød samt fedtfattige mælkeprodukter, ”LCHF” som er rig på fedt fra grøntsager, olie og mælkeprodukter med lavt indtag af kulhydrater fra ris, pasta, brød, frugt og kartofler og ”5:2-kuren” hvor man spiser sin normale kost og faster i 2 dage/uge. Derudover virker det også at skære ned på det samlede kalorieindtag.

Vægttab

Vægttab har vist sig at forbedre fedtlever, og man kan se forbedringer ved selv små vægttab. Ved et vægttab på >5% nedsættes fedt i leveren, >7% reduceres fedtleverbetændelse og et vægttab på >10% kan reducere arvæv i leveren. Man anbefaler derfor patienter med fedtlever at tabe sig, enten ved at spise færre kalorier eller ved at dyrke mere motion. Det har dog vist sig at være meget svært at holde et vægttab – hvorfor fokus også bør være på fysisk aktivitet samt et varieret kostindtag.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Udsigten for fremtiden

Fedtlever er en sygdom, som i de fleste tilfælde ikke er farlig - især hvis man tænker på sin livsstil som beskrevet ovenfor.

Hvis man har udviklet fedtleverbetændelse, er der heldigvis stadig mange ting man selv kan gøre, såsom at reducere alkoholindtag, øge fysisk aktivitet og optimere sit kostindtag.Hvis man har type 2 diabetes, er det vigtigt, at den er velbehandlet. Hvis man får skrumpelever, er udsigten desværre mere alvorlig, og man skal behandles på sygehuset. Man vil dog stadigvæk have gavn stor af, at reducere sit alkoholindtag, øge fysisk aktivitet samt optimere sit kostindtag og vægttab, da det oftest vil stabilisere sygdommen og forhindre udvikling. Skrumpelever kan i visse tilfældes helbredes, da leveren kan tilbagedanne arvævet hvis den eller de udløsende faktorer elimineres.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons