Annonce
Gonoré
Opdateret af Flemming  Andersen, speciallæge i hud og kønssygdomme, ph.d.

Hvad er Gonoré?

Gonoré er en kønssygdom, forårsaget af bakterien Neisseria gonorrhoeae, der på dansk også kaldes gonokokken. Antallet af gonoré-tilfælde i Danmark er omkring 400-500. Gennemsnitsalderen for kvinder er 23 år (16-47 år) og for mænd 29 år (16- 69 år). Antallet har været stigende, men er pt. stabilt.

Hvorfor får man Gonoré?

Gonoré smitter først og fremmest ved seksuel kontakt. Mødre med gonoré kan smitte deres børn under fødslen. De smittede børn kan udvikle en voldsom øjenbetændelse, der kan medføre blindhed, hvis den ikke behandles. Tidligere var medfødt gonoré den vigtigste årsag til blindhed hos børn i den vestlige verden. For at forhindre dette fik nyfødte forebyggende dryppet deres øjne med lapis (sølvnitrat). Denne forebyggende behandling blev stoppet i 1985. Nu behandler man kun, hvis der opstår øjenbetændelse hos nyfødte.

Annonce
Hvordan føles Gonoré?

Cirka halvdelen af de smittede kvinder har ingen symptomer. Hos mænd er kun cirka en tredjedel symptomfrie.

Mandlige symptomer:

 • Det første symptom er svie ved vandladning.

 • Er det slemt, kan det føles som "at tisse glasskår".

 • Udflåd fra urinrøret. I begyndelsen er dette udflåd sparsomt og slimet, men det bliver hurtigt til et rigeligt gullighvidt udflåd, hvorfor gonoré i folkemunde kaldes en "dryppert".

 • Efter analsex, specielt hos homosexuelle mænd, kan udvikles en gonoroisk betændelse i endetarmen. Det er en tilstand, der kan variere fra fuldstændig symptomfrihed til en meget smertefuld tilstand med afgang af blodigt pus fra endetarmen.

Kvindelige symptomer:

 • Hos kvinder kan symptomerne være beskedne.

 • Der kan være svie ved vandladning

 • Måske ildelugtende udflåd fra skeden.

Hos begge køn kan ses en gonoroisk svælginfektion, som regel uden symptomer men af og til med feber.

Hvem er i særlig risiko?

 • Personer med mange skiftende partnere, specielt mænd der har sex med mænd

 • Personer, der dyrker usikker sex.

 • Personer der tager på sex-rejser, for eksempel til Thailand

Hvad kan man selv gøre?

 • Dyrk sikker sex - brug kondom.

 • Er du i tvivl, så kontakt din læge, der kan sende dig videre, så du og din/dine partnere bliver behandlet på en hudafdeling.

Hvordan stiller lægen diagnosen Gonoré?

Bakterien kan påvises ved mikroskopi af sekret fra urinrøret og ved dyrkning, samt PCR-undersøgelse. Ved hjælp af en podning fra urinrøret, livmoderhalsen, svælg og endetarmsåbning kan Gonoré-bakterien påvises. Det er vigtigt, at lægen poder fra samtlige de nævnte steder. Da gonoré kan være resistent over for flere former for antibiotika, bør sygdommen behandles på hudafdeling, og der skal altid podes, så resistensmønsteret kan blive fastslået.

Hvordan behandles Gonoré?

Først og fremmest er det vigtigt, at både du, din/dine partnere bliver undersøgt og behandlet. Gonoré behandles med antibiotika, der typisk gives som en indsprøjtning i en stor muskel.

Udsigt for fremtiden

Behandles Gonoré i tide, er der ingen senfølger.

 • En ubehandlet infektion kan sprede sig og give underlivsbetændelse hos kvinder og hos mænd betændelse i bitestiklerne.

 • Hos kvinder kan der på længere sigt ske en tillukning af æggelederne, således at passagen af det befrugtede æg til livmoderen vanskeliggøres. Der er i den situation øget risiko for graviditet uden for livmoderen og sterilitet.

 • Gonoré kan i meget sjældne tilfælde spredes til hele kroppen via blodbanen. Dette viser sig ved ledsmerter (ledbetændelse), udslet, feber og kulderystelser. Ekstremt sjældent kan der ses hjernehindetændelse og betændelse af hjertet.

Jævnligt indføres modstandsdygtige gonoré-stammer fra især Asien og Afrika, som kan volde en del behandlingsmæssige problemer.

Læs mere om KØNSSYGDOMME

Original tekst af Flemming Andersen, speciallæge i hud og kønssygdomme, ph.d. og Ulla  Søderberg, Speciallæge i hud- og kønssygdomme

Sidst opdateret: 26.02.2014


SYGDOMME FRA A-Å
KLIK PÅ DET BOGSTAV SYGDOMMEN STARTER MED
ABCDEFGHIJ
KLMNOPQRST
UVWXYZÆØÅ
Søg på symptomerTjek din medicin
Spørg lægenSpørg i debatten
NYT OM SYGDOM OG SUNDHED HVER UGE
Få Netdoktors nyhedsbrev
- helt gratis!
www.netdoktor.dk

Til dig fra Netdoktor

Nyheder fra Videnskab.dk

Følg med i debatten

Oplysningerne må på ingen måde tages som erstatning for kompetent professionel rådgivning eller behandling af uddannet og godkendt læge. Indholdet på NetDoktor.dk må ikke og kan ikke bruges som basis for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Brugerbetingelser: Vigtige juridiske informationer - Læs også NetDoktors privatlivspolitik.

The documents contained in this web site are presented for information purposes only. The material is in no way intended to replace professional medical care or attention by a qualified practitioner. The materials in this web site cannot and should not be used as a basis for diagnosis or choice of treatment. Click here - Conditions for use - Important legal information.

NetdoktorMedia :: C/O Berlingske Media :: Pilestræde 34 :: DK-1147 København K
Tlf. 33 17 92 50 :: CVR: 28 68 61 37 :: Ophavsret :: Generelle handelsbetingelser
© Copyright 1998-2015 NetDoktor.dk - All rights reserved
NetDoktor.dk is a trademark