Annonce
Rejsesygdomme
Leverbetændelse (hepatitis)
Opdateret af Søren Thybo, overlæge og speciallæge i infektionsmedicin

Hvad er hepatitis?

Hepatitis er latin for leverbetændelse. Karakteristisk for hepatitis er, at en del af leverens celler går til grunde, og at der i levervævet kan påvises betændelsesceller, hvorved leverens funktion nedsættes.

Hepatitis kan skyldes sygdomme, der først og fremmest angriber levercellerne som for eksempel smitsom virushepatitis. Hepatitis ses også ved sygdomme, hvor betændelsen er led i en infektionssygdom, der rammer flere organer eller hele kroppen - for eksempel kyssesyge. Hepatitis kan også skyldes bivirkning til lægemidler og sygdomme, hvor kroppens eget immunforsvar ødelægger levercellerne (autoimmun hepatitis).

Ved virushepatitis forstås de former af hepatitis, der skyldes virus som først og fremmest angriber levercellerne. Man skelner, afhængig af sygdommens varighed, mellem to former for virushepatitis:

  • Akut hepatitis, som er hepatitis med varighed på mindre end seks måneder.

  • Kronisk hepatitis, som er hepatitis med varighed på mere end seks måneder. Kun Hepatitis B og C kan udvikle sig til at blive kronisk.

Hvad er årsagen til virushepatitis?

Virushepatitis kan skyldes en række forskellige virus. Hepatitis A, B og C er relativt hyppige sygdomme, mens hepatitis D og E er sjældne i Danmark.

Læs mere om de forskellige smitsomme hepatitis typer:

Hvordan stiller man diagnosen hepatitis?

Diagnosen Hepatitis stilles ved hjælp af en blodprøve, som dels kan afsløre om man har såkaldte hepatitis antistoffer i blodet, som viser om man er smittet, dels om der er virus partikler i blodet, som viser om man er smittefarlig.

Hvordan behandler man hepatitis?

Hepatitis A kan forebygges med vaccination, men ikke behandles.Langt de fleste er raske efter en til to måneder.Hepatitis A kan ikke udvikle sig til kronisk hepatitis men i enkelte tilfælde (hos mindre end en ud af tusind), kan der forekomme leversvigt.

De fleste der smittes med hepatitis B udvikler antistoffer og bliver raske indenfor et halvt år. Men nogle udvikler kronisk Hepatitis B, der kan være mere eller mindre smittefarlig afhængig af, hvilke antistoffer man kan finde i blodet. Kronisk Hepatitis B kan kun i relativt sjældne tilfælde kureres, men kan som regel altid holdes i skak med forskellige stoffer, som blokerer virus' evne til at formere sig.

I modsætning til hepatitis B, er hepatitis C nu mulig at behandle så de fleste bliver raske (flere end 90%). Men prisen for den nye tre måneders behandling er stadig meget høj (mere end en halv million kroner), og dermed endnu ikke endnu til rådighed for alle, men kun for de mest medtagede hepatitis C patienter.

Læs mere om REJSESYGDOMME

Regler og rettigheder

Original tekst af Court Pedersen, overlæge, professor, dr.med og Ove Schaffalitzky de Muckadell, overlæge, professor, dr.med

Sidst opdateret: 16.03.2015










SYGDOMME FRA A-Å
KLIK PÅ DET BOGSTAV SYGDOMMEN STARTER MED
ABCDEFGHIJ
KLMNOPQRST
UVWXYZÆØÅ
Søg på symptomerTjek din medicin
Spørg lægenSpørg i debatten
NYT OM SYGDOM OG SUNDHED HVER UGE
Få Netdoktors nyhedsbrev
- helt gratis!
www.netdoktor.dk

Til dig fra Netdoktor

Nyheder fra Videnskab.dk

Oplysningerne må på ingen måde tages som erstatning for kompetent professionel rådgivning eller behandling af uddannet og godkendt læge. Indholdet på NetDoktor.dk må ikke og kan ikke bruges som basis for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Brugerbetingelser: Vigtige juridiske informationer - Læs også NetDoktors privatlivspolitik.

The documents contained in this web site are presented for information purposes only. The material is in no way intended to replace professional medical care or attention by a qualified practitioner. The materials in this web site cannot and should not be used as a basis for diagnosis or choice of treatment. Click here - Conditions for use - Important legal information.

NetdoktorMedia :: C/O Berlingske Media :: Pilestræde 34 :: DK-1147 København K
Tlf. 33 17 92 50 :: CVR: 28 68 61 37 :: Ophavsret :: Generelle handelsbetingelser
© Copyright 1998-2015 NetDoktor.dk - All rights reserved
NetDoktor.dk is a trademark