Annonce
Modermærkekræft (malignt melanom)
Opdateret af Iben  Holten, overlæge, dr.med., speciallæge i patologisk anatomi.

Hvad er modermærkekræft ?

Modermærkekræft udgår fra kroppens pigmentceller. Det er den del af huden, som gør, at huden bliver brun om sommeren. En sjælden gang kan svulsten stamme fra øjnene, luftvejene, tarmen eller hjernen.

Modermærkekræft er meget farligt. Tidlig diagnose og behandling er afgørende for overlevelsen.

Hvorfor får man modermærkekræft ?

Modermærkekræft skyldes solpåvirkning specielt påvirkes svulsten af intens solbestråling og solskoldninger. En lille andel af tilfældene skyldes arvelige lidelser, men udløses af solbestråling. Man kan også få modermærkekræft af solarium.

Hvordan ser modermærkekræft ud?

Svulsterne kan være brune til sort-brune og nogle gange lidt blålige eller orange. De karakteriseres ved, at de er ujævne i kanten mod den omgivende normale hud eller er ujævne i farven. Der kan være udløbere, sår, skorper eller rødme omkring modermærket. De kan ligne klemmelus under neglen. Der kan være let irritation eller kløe i modermærket.

Modermærket kan sidde hvor som helst, men sidder ofte på ryg, skuldre og lægge.

Hvordan stiller lægen diagnosen

Modermærkekræft kan være svært at genkende, og diagnosen stilles oftest ved at fjerne modermærket og undersøge det i mikroskop.

Dette gøres hos hudlægen eller kirurgen. Hvis der er tegn på kræft undersøger lægen , om der er tegn på spredning til den omgivende hud eller til lymfeknuderne. Videre behandling bliver foretaget på en plastikkirurgisk afdeling.

Hvordan behandles modermærkekræft?

 • Behandlingen af modermærkekræft er altid kirurgisk. Operationen afhænger af tykkelsen. Med tykkelsen forstås, hvor langt svulsten er vokset ned i huden, og det bliver målt i millimeter. Ved operationen fjerner man mellem en og fire centimeter rask hud omkring svulsten. Ved tegn på spredning til lymfeknuderne fjerner man dem ved en operation, hvis det er teknisk muligt.

 • Medicinsk behandling bliver kun anvendt i de tilfælde, hvor der er tegn på spredning, som ikke kan opereres. Man behandler i nogle tilfælde med cellegifte og strålebehandling. Dette er en specialistopgave, som kun blive udført på et et sygehus.

Hvad er faresignalerne?

Gå til lægen hvis:

 • Et eksisterende modermærke ændrer sig i størrelse, form eller farve, bløder eller væsker, eller der kommer sår på, som ikke vil læges på sædvanlig tid.

 • Der opstår klemmelus specielt under tåneglene, uden man har slået den.

 • Der kommer et nyt uregelmæssigt modermærke. Bemærk, at udvikling af nye modermærker er normalt hos børn og unge helt frem til 40 års-alderen , så længe de er jævnt farvet med en skarp kant.

Hvad kan man selv gøre?

 • Undgå overdreven solbestråling. Specielt skal man udgå ophold i solen fra klokken 11 til 15 om sommeren. Gå i stedet i skyggen og hold siesta.

 • Hvis man skal opholde sig i solen i nævnte tidsrum, skal huden dækkes med tøj og ansigtet af en hat med skygge.

 • Undgå solskoldninger.

 • Søg læge i tide og få undersøgt alle sår, som ikke læges.

 • Brug rigelig solcreme faktor 15 på ubeskyttet hud.

 • Undgå solarie

Solcreme beskytter kun delvist, en mindre del af solens ståler trænger altid ind i huden.

Udsigt for fremtiden

Tidlig diagnose og behandling er afgørende for udsigterne. Jo tidligere diagnose og behandling, jo bedre prognose og eventuelt helbredelse. Uden behandling er sygdommen dødelig.

Links

Ønsker man yderligere oplysninger om modermærkekræft, henvises til Kræftens Bekæmpelses hjemmeside, som indeholder mange oplysninger om denne sygdom

Besøg også Kræftens Bekæmpelses nye tilbud til kræftpatienter, Patientens GPS, som giver dig et godt overblik over behandlingssteder, tilbud, patientforløb og meget mere.

Læs mere om KRÆFT

Original tekst af Eric  Olesen, læge

Sidst opdateret: 08.05.2012


SYGDOMME FRA A-Å
KLIK PÅ DET BOGSTAV SYGDOMMEN STARTER MED
ABCDEFGHIJ
KLMNOPQRST
UVWXYZÆØÅ
Søg på symptomerTjek din medicin
Spørg lægenSpørg i debatten
NYT OM SYGDOM OG SUNDHED HVER UGE
Få Netdoktors nyhedsbrev
- helt gratis!
www.netdoktor.dk

Til dig fra Netdoktor

Nyheder fra Videnskab.dk

Oplysningerne må på ingen måde tages som erstatning for kompetent professionel rådgivning eller behandling af uddannet og godkendt læge. Indholdet på NetDoktor.dk må ikke og kan ikke bruges som basis for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Brugerbetingelser: Vigtige juridiske informationer - Læs også NetDoktors privatlivspolitik.

The documents contained in this web site are presented for information purposes only. The material is in no way intended to replace professional medical care or attention by a qualified practitioner. The materials in this web site cannot and should not be used as a basis for diagnosis or choice of treatment. Click here - Conditions for use - Important legal information.

NetdoktorMedia :: C/O Berlingske Media :: Pilestræde 34 :: DK-1147 København K
Tlf. 33 17 92 50 :: CVR: 28 68 61 37 :: Ophavsret :: Generelle handelsbetingelser
© Copyright 1998-2015 NetDoktor.dk - All rights reserved
NetDoktor.dk is a trademark