Annonce
Hudkræft Basalcelle- og spinocellulær
Opdateret af Iben Holten, overlæge, dr.med.

Hvorfor får man hudkræft ?

Hudkræft skyldes helt overvejende at huden udsættes for solens ultraviolette stråler. Selve lidelsen udløses oftest af de ophobede skader i huden, der skyldes solbestråling. Mennesker, der har fået meget stor solbestråling, kan få sygdommen i 20 - 30 års alderen, men det forekommer fortrinsvis hos ældre.

Hvilke slags hudkræft findes ?

Der findes to former for hudkræft:

 • Basalcelle hudkræft

 • Spinocellulær(pladecelle) hudkræft

Hudkræft kan ramme alle aldersgrupper, men er sjælden hos børn. Behandling og symptomer afhænger af kræfttypen.

Basalcelle hudkræft

Kræften sidder oftest i ansigtet og på hænderne. Basalcelle hudkræft er relativt ufarlig, men kræver behandling, fordi den vokser ind i omgivelserne og ødelægger vævet.


  Hvordan ser basalcelle hudkræft ud?

  Sygdommen ligner små knuder, ar, eller eksemlignende forandringer. Det kan også være et lille sår med voldformede kanter. Det vokser langsomt, og der er aldrig spredning.


  Hvordan stiller lægen diagnosen?

  Såret eller svulsten har ofte et karakteristisk udseende, så det kan genkendes med det blotte øje. I nogle tilfælde vil lægen foretage en vævsprøve for være sikker på diagnosen.


  Hvordan behandles basalcelle hudkræft?

  Man fjerner oftest svulsten ved en operation. Man kan også behandle ved at skrabe svulsten og varmebehandle bunden under svulsten, eller svulsten kan behandles med radioaktive stråler. Overfladisk basalcellekræft kan også behandles med frysning, en særlig creme eller lysterapi.

Spinocellulær hudkræft

Spinocellulær(pladecelle) hudkræft er ikke så hyppig som basalcelle hudkræft. Kræften sidder gerne i et solbestrålet område og oftest i ansigtet og på hænderne.

Spinocellulær hudkræft er ligesom basalcelle hudkræft relativt ufarlig, men kan blive farlig, hvis den ikke behandles i tide.


  Hvordan ser spinocellulær hudkræft ud?

  Sygdommen kan starte som et let skældende eksem, senere kommer sår og en svulst. Den vokser mere aggressivt end basalcelle hudkræft. Det kan give anledning til spredning til lymfeknuder, men det er sjældent.


  Hvordan stiller lægen diagnosen?

  Såret eller svulsten har ofte et karakteristisk udseende, så det kan genkendes med det blotte øje. Oftest vil lægen foretage en vævsprøve for være sikker på diagnosen.


  Hvordan behandles spinocellulær hudkræft?

  Oftest behandler man ved operation, hvor man medtager en bræmme af rask hud omkring svulsten. Man kan i visse tilfælde vælge at strålebehandle svulsten.

Hvilke faresignaler skal man være opmærksom på?

Sår, som ikke vil læges eller som vokser. Forekomsten af svulster. Specielt skal man være opmærksom ved sår og svulster i eller omkring legemsåbninger, da disse kan opføre sig mere aggressivt.

Hvad kan man selv gøre for at forebygge hudkræft?

 • Undgå overdreven solbestråling, især skal man udgå at opholde sig i solen i perioden klokken 11 til 15 om sommeren.

 • Gå i skyggen 'og hold siesta'.

 • Hvis man skal opholde sig i solen i nævnte tidsrum, skal huden dækkes med tøj og ansigtet af en hat med skygge.

 • Brug solcreme faktor 15 på ubeskyttet hud.

 • Undgå solskoldninger. Selv om solskoldning tilsyneladende læges og forsvinder, kan der være en permanent skade i huden som viser sig senere i livet. Solskoldning øger risikoen for at udvikle hudkræft.

 • Undgå solarie

 • Søg læge i tide og få undersøgt alle sår, som ikke læges.

 • Bemærk, at solcreme beskytter kun delvis, en mindre del af solens stråling trænger altid ind i huden.

Udsigt for fremtiden

Behandling fører oftest til helbredelse, men mennesker med hudkræft udvikler ofte hudkræft igen.

Links

Ønsker man yderligere oplysninger om hudkræft, henvises til Kræftens Bekæmpelses hjemmeside, som indeholder mange oplysninger om denne sygdom.

Læs mere om KRÆFT

Original tekst af Læge Eric Olesen

Sidst opdateret: 13.04.2012


SYGDOMME FRA A-Å
KLIK PÅ DET BOGSTAV SYGDOMMEN STARTER MED
ABCDEFGHIJ
KLMNOPQRST
UVWXYZÆØÅ
Søg på symptomerTjek din medicin
Spørg lægenSpørg i debatten
NYT OM SYGDOM OG SUNDHED HVER UGE
Få Netdoktors nyhedsbrev
- helt gratis!
www.netdoktor.dk

Til dig fra Netdoktor

Nyheder fra Videnskab.dk

Oplysningerne må på ingen måde tages som erstatning for kompetent professionel rådgivning eller behandling af uddannet og godkendt læge. Indholdet på NetDoktor.dk må ikke og kan ikke bruges som basis for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Brugerbetingelser: Vigtige juridiske informationer - Læs også NetDoktors privatlivspolitik.

The documents contained in this web site are presented for information purposes only. The material is in no way intended to replace professional medical care or attention by a qualified practitioner. The materials in this web site cannot and should not be used as a basis for diagnosis or choice of treatment. Click here - Conditions for use - Important legal information.

NetdoktorMedia :: C/O Berlingske Media :: Pilestræde 34 :: DK-1147 København K
Tlf. 33 17 92 50 :: CVR: 28 68 61 37 :: Ophavsret :: Generelle handelsbetingelser
© Copyright 1998-2015 NetDoktor.dk - All rights reserved
NetDoktor.dk is a trademark