Annonce

Forebyggelse af fald ved knogleskørhed (Osteoporose)

Hvorfor forebygge fald i hjemmet?

De farligste knoglebrud ved knogleskørhed er hoftebruddene. De opstår næsten altid ved fald, typisk når man falder direkte på hoften. Det har vist sig, at cirka hvert tyvende fald i hjemmet medfører knoglebrud. Heraf er hvert femte et hoftebrud.

Kan man undgå at falde, kan man således undgå de farligste af de knoglebrud, som knogleskørhed er forbundet med.

Hvad kan man selv gøre?

  • Sørg for hensigtsmæssige flade sko

  • brug de rigtige briller

  • undgå løse tæpper

  • sørg for god belysning i hjemmet

  • tilskud af calcium og vitamin D

  • fysisk træning eller anden form for motion

  • vær forsigtig med sløvende medicin, specielt sovepiller og beroligende medicin

  • hvis du er svimmel eller har faldtendens bør du tale med læge om det.

Lægen vil undersøge en patiente med svimmelhed og faldtendens for forskellige sygdomme - blandt andet hjerterytmeforstyrrelser, for højt eller for lavt blodtryk, synsforstyrrelser eller andre påvirkninger af nervesystemet. Lægen vil også gennemgå patientens medicin. Mange ældre mennesker behøver blodtryksmedicin og vanddrivende medicin, men får man for meget eller for kraftig medicin, kan det øge risikoen for fald. Det er ikke ualmindeligt at falde i forbindelse med det natlige toiletbesøg. Overvej at bruge en natpotte.

Her kan du få hjælp

Flere hospitaler har sat fokus på svimmelhed og faldtendens og har oprettet såkaldte ”faldklinikker”, hvor patienter med faldtendens tilbydes at blive undersøgt for årsagerne hertil og om muligt behandling herfor. Flere steder tilbydes desuden fysisk træning, som i nogle tilfælde har vist at kunne afhjælpe eller bedre faldtendens og svimmelhed. Patienter med faldtendens bør undersøges for knogleskørhed med en DXA undersøgelse, og hvis denne viser knogleskørhed, bør patienten tilbydes behandling herfor.

Hvis man alligevel falder

Hvis man har stor risiko for at falde, kan en hoftebeskytter være en god idé. Hoftebeskytteren bæres under tøjet, hvor den virker som en styrthjelm for hoften. Det har vist sig, at risikoen for at brække hoften kan halveres hos ældre mennesker, hvis de benytter hoftebeskytter.

Debat online

Debat om knogleskørhed

Sidst opdateret: 11.12.2007