Annonce
Kræft i livmoderen
Opdateret af Lene Lundvall, Klinikchef og overlæge på Gynækologisk Klinik, Rigshospitalet

Hvad er kræft i livmoderen?

Livmoderen er en muskel med et hulrum beklædt med en slimhinde. Frem til overgangsalderen opbygges slimhinden hver måned og afstødes igen som menstruation, hvis man ikke er blevet gravid i mellemtiden. Hvis der opstår celleforandringer i slimhinden i de sidste år, inden blødningerne slutter, eller i årene efter, kan der udvikles kræft i livmoderen. Dette må ikke forveksles med kræft i livmoderhalsen, som er en helt anden sygdom. Der er omkring 600 nye tilfælde af livmoderkræft om året i Danmark.

Hvorfor får man kræft i livmoderen?

Kræft i livmoderen udvikles typisk efter overgangsalderen, men er sjældnere forekommende efter de 70 år. Udvikling af kræft i livmoderen er afhængig af østrogen. Jo længere og mere konstant påvirkning med østrogen desto større risiko. Risikoen bliver betydeligt reduceret ved samtidig anvendelse af gestagen.

Fedme øger risikoen for kræft i livmoderen. Jo mere man vejer, des større er risikoen. Barnløshed og polycystisk ovariesyndrom (PCO) giver øget risiko for udvikling af kræft i livmoderen. Kvinder, som er arveligt belastet med risiko for udvikling af kræft i tyktarm og endetarm (HPNCC), har en øget hyppighed (ca. 12 %) for udvikling af kræft i livmoderen. Disse kvinder bør følges med gynækologisk undersøgelse og ultralydsscanning hos speciallæge hvert 2. år.

Hvordan føles kræft i livmoderen?

Første symptom er blødning fra underlivet. Den kan være som en menstruation, men den er ofte meget svagere, eventuelt bare som pletblødning eller sortbrunt udflåd. Blødningen opleves som uregelmæssig blødning eller pletblødning inden menopausen og som blødning eller pletblødning efter menopausen. Sjældnere kan der forekomme smerter i underlivet eller smerter ved vandladning og/eller afføring.

Hvad kan man selv gøre?

  • Enhver kvinde efter overgangsalderen, som oplever en pludselig og uanmeldt blødning, bør med det samme henvende sig til lægen.

  • Udviklingen af livmoderkræft går som regel meget langsomt, men derfor skal du ikke bare lade som ingenting, hvis du bløder i utide.

  • Hvis du svarer på kroppens signaler og bliver undersøgt og behandlet, kan du regne med at blive helt rask bagefter, selv om du har kræft i livmoderen.

  • Motion mindsker muligvis risikoen.

Hvordan stiller lægen diagnosen kræft i livmoderen?

Der bør altid i ovenstående situation foretages en lille udskrabning eller udsugning af slimhinden fra livmoderen. Ved undersøgelse af vævsprøven i mikroskop kan man afgøre, om der er ondartede forandringer eller forstadier til kræft i slimhinden.

Udsigt for fremtiden

Hvis det viser sig, at du har livmoderkræft og bliver opereret, er det overvejende sandsynligt, at du vil blive helbredt ved behandlingen

Hvordan behandles kræft i livmoderen?

Livmoderkræft kan oftest behandles med operation, så man kan blive fuldstændig helbredt. Ved operation fjernes livmoderen, begge æggestokke og æggeledere. Nogen gange er der også grund til at fjerne fedtforklædet, som hænger ned fra den midterste del af tyktarmen og lymfeknuder i bækkenet.

I nogle tilfælde kan man ikke behandle med operation, og behandlingen er i de tilfælde enten kemoterapi eller strålebehandling. I nogle tilfælde er det nødvendigt at understøtte den operative behandling med efterfølgende kemoterapi eller strålebehandling. Efter endt behandling vil man blive tilbudt kontrol i alt 3 år.

Ønsker man yderligere oplysninger om kræft i livmoderen, henvises til Kræftens Bekæmpelses hjemmeside, som indeholder mange oplysninger om denne sygdom.

Læs mere om KRÆFT

Original tekst af Erik Fangel  Poulsen,, speciallæge i kvindesygdomme og fødsler

Sidst opdateret: 22.10.2008


SYGDOMME FRA A-Å
KLIK PÅ DET BOGSTAV SYGDOMMEN STARTER MED
ABCDEFGHIJ
KLMNOPQRST
UVWXYZÆØÅ
Søg på symptomerTjek din medicin
Spørg lægenSpørg i debatten
NYT OM SYGDOM OG SUNDHED HVER UGE
Få Netdoktors nyhedsbrev
- helt gratis!
www.netdoktor.dk

Til dig fra Netdoktor

Nyheder fra Videnskab.dk

Oplysningerne må på ingen måde tages som erstatning for kompetent professionel rådgivning eller behandling af uddannet og godkendt læge. Indholdet på NetDoktor.dk må ikke og kan ikke bruges som basis for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Brugerbetingelser: Vigtige juridiske informationer - Læs også NetDoktors privatlivspolitik.

The documents contained in this web site are presented for information purposes only. The material is in no way intended to replace professional medical care or attention by a qualified practitioner. The materials in this web site cannot and should not be used as a basis for diagnosis or choice of treatment. Click here - Conditions for use - Important legal information.

NetdoktorMedia :: C/O Berlingske Media :: Pilestræde 34 :: DK-1147 København K
Tlf. 33 17 92 50 :: CVR: 28 68 61 37 :: Ophavsret :: Generelle handelsbetingelser
© Copyright 1998-2015 NetDoktor.dk - All rights reserved
NetDoktor.dk is a trademark