Annonce

Lussingesyge (Erythema Infectiosum)

Hvad er lussingesyge?

Lussingesyge kaldes også den femte børnesygdom. Det er en virussygdom, der hovedsagelig rammer børn fra fem til femten år, men personer i alle aldersklasser kan smittes. Forældre til mindre børn og personer, der arbejder med børn, er særligt udsatte. Cirka to ud af tre voksne har tidligere haft sygdommen og er derfor ikke modtagelige for smitte.

Sygdommen er karakteriseret ved et rødt udslet på begge kinder, deraf navnet. Der findes ingen behandlingsmuligheder, men sygdommen har som regel et meget mildt forløb.

Hvordan får man lussingesyge?

Man smittes med en virus , som hedderparvovirus B19.Virus overføres fra en person til en anden ved luftbårne dråber fra næse-svælgrummet for eksempel ved hoste og nys. En gravid med lussingesyge kan i sjældne tilfælde smitte det ufødte barn.

En person, som er smittet med parvovirus B19, kan smitte andre fra cirka en uge, før sygdommen bryder ud. Når sygdomstegnene er tilstede, smitter personen ikke længere. Der går typisk en til to uger, fra man er smittet med sygdommen, til den bryder ud.

Hvad er tegnene på lussingesyge?

Inden sygdommen bryder ud, kan der være et par dage med milde influenzalignende tegn og nogle gange kløe. Dernæst kommer udslet, som begynder i ansigtet, med rødme af begge kinder. Enten samtidigt eller i løbet af få dage spreder udslettet sig til ydersiderne af arme og ben, og sjældnere også til kroppen. Der er ofte kløe og leddene kan hæve og gøre ondt. Dette ses hyppigst hos voksne, især kvinder. Man kan få feber, men man er for det meste kun let medtaget. Mange er syge uden at opdage det, fordi sygdommen forløber meget mildt, men disse personer kan dog også smitte.

Da virusset angriber de celler i knoglemarven, der producerer blod, kan lussingesyge give alvorlig blodmangel hos mennesker, som i forvejen har en blodsygdom. Det samme gælder for fostre. Hvis et foster smittes med lussingesyge via moderen, kan den alvorlige blodmangel medføre væskeophobninger, som i værste fald kan føre til at fostret dør.

Hvad kan man selv gøre?

  • Kølige omgivelser eller kolde omslag kan lindre kløe.

  • Hvis man er gravid og i tvivl, om man er smittet, anbefales det, at man kontakter sin læge for eventuelt at få taget en blodprøve.

Hvordan stiller lægen diagnosen?

Diagnosen stilles sædvanligvis ud fra sygdomsbilledet. Ved hjælp af en blodprøve kan man afgøre, hvorvidt en person har haft sygdommen eller ej, samt om der er infektion med lussingesyge på blodprøvetagningstidspunktet.

Udsigt for fremtiden

Sygdomsforløbet er i reglen meget mildt. Udslettet varer op til en uge, hvorefter det forsvinder. I de næste uger kan udslettet imidlertid komme frem igen flere gange udløst af stress, temperaturændringer (varme- eller kuldepåvirkning), fysisk anstrengelse eller andre stressfaktorer.

Eventuelle ledsmerter eller ledhævelser er sædvanligvis forbigående, men kan være af længere varighed. Ligeledes kan lussingesyge forårsage blodmangel, hvilket går over af sig selv. Sygdommen giver livslang immunitet, man kan altså kun få sygdommen én gang.

Gravide, som smittes med lussingesyge, har en risiko på cirka fem procent for at smitten overføres til fostret. Lussingesyge hos et foster kan føre til ufrivillig abort eller fosterdød, men det er vigtigt at understrege, at risikoen herfor er lille. Skulle et foster blive smittet med sygdommen og få alvorlig blodmangel, er det i visse situationer muligt at behandle fostret med blodtransfusion i livmoderen.

Hvordan behandles lussingesyge?

Der findes ingen behandling mod sygdommen.

Lussingesyge på arbejdet?

Da lussingesyge smitter, før man mærker nogle tegn på sygdommen, hjælper det ikke at isolere børn eller voksne, som man opdager er syge. Arbejdstilsynet har følgende regler for gravide, som har en erhvervsmæssig risiko for at blive udsat for parvovirus B19:

´Hvis der er udbrud af sygdommen, må den gravide ikke beskæftiges med det pågældende arbejde, indtil der er sikkerhed for, at hun har haft sygdommen og er immun. Det kan konstateres ved en blodprøve. Hvis hun er immun, kan hun uden risiko fortsætte sit arbejde. I modsat fald må hun ikke beskæftiges ved det pågældende arbejde, så længe epidemien varer. Det vil i praksis sige indtil seks uger efter, at det seneste tilfælde af sygdommen er konstateret på arbejdspladsen.

Sidst opdateret: 18.01.2010