Annonce
Kræft i skeden
Opdateret af Lene Lundvall, Klinikchef og overlæge på Gynækologisk Klinik, Rigshospitalet

Hvad er kræft i skeden?

Kræft i skeden er en sjælden sygdom. Denne kræftform er magen til livmoderhalskræft. Skedekræft er placeret i skeden. Hos hovedparten findes den i den øverste del af skeden i nærheden af livmoderhalsen. Den opstår ofte hos kvinder over 60 år og udvikler sig meget langsomt fra forstadier til kræft.

Hvorfor får man kræft i skeden?

Visse typer af HPV ( Human Papilloma Virus) findes ofte i forstadier til skedekræft eller ved skedekræft. Det drejer sig især om type 16 og 18, således som det også er tilfældet ved livmoderhalskræft. Der kan være en vis sammenhæng mellem cigaretrygning og forekomsten af skedekræft. Der er øget risiko for skedekræft, hvis man har HIV infektion.

Hvordan stiller lægen diagnosen kræft i skeden?

Forandringerne konstateres ved kolposkopi, som foretages hos specialister i gynækologi. Ved denne undersøgelse kigger man på slimhinden med et forstørrelsesglas og kan dermed tage vævsprøver fra de rigtige steder. Den endelige diagnose stilles ved undersøgelse af vævsprøven i mikroskop.

Hvordan føles kræft i skeden?

Symptomerne er ofte sparsomme. Men hvis man har blodigt udflåd og blødning ved samleje, bør man altid blive undersøgt hos egen lægen eller en gynækolog.

Hvordan behandles kræft i skeden?

Mens livmoderhalskræft kan behandles ved udskæring af livmoderhalsens slimhinde eller fjernelse af livmoderen, er det ved kræft i skeden nødvendigt også at fjerne i hvert fald en del af skedens top. Det er som regel en operation, som foretages nedefra gennem skeden, som derved bliver kortere og mindre. Det kan bagefter give varige gener ved samleje. I nogle tilfælde vil man vælge at give strålebehandling. Denne behandling vil ofte medføre en skrumpning af vævet i skeden. Der er også mulighed for behandling med kemoterapi.

Udsigt for fremtiden

Der er gode muligheder for at blive helbredt for kræft i skeden, hvis man bliver opereret i tide.

Læs mere om KRÆFT

Original tekst af Carl  Brandt, læge

Sidst opdateret: 22.10.2008


SYGDOMME FRA A-Å
KLIK PÅ DET BOGSTAV SYGDOMMEN STARTER MED
ABCDEFGHIJ
KLMNOPQRST
UVWXYZÆØÅ
Søg på symptomerTjek din medicin
Spørg lægenSpørg i debatten
NYT OM SYGDOM OG SUNDHED HVER UGE
Få Netdoktors nyhedsbrev
- helt gratis!
www.netdoktor.dk

Til dig fra Netdoktor

Nyheder fra Videnskab.dk

Oplysningerne må på ingen måde tages som erstatning for kompetent professionel rådgivning eller behandling af uddannet og godkendt læge. Indholdet på NetDoktor.dk må ikke og kan ikke bruges som basis for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Brugerbetingelser: Vigtige juridiske informationer - Læs også NetDoktors privatlivspolitik.

The documents contained in this web site are presented for information purposes only. The material is in no way intended to replace professional medical care or attention by a qualified practitioner. The materials in this web site cannot and should not be used as a basis for diagnosis or choice of treatment. Click here - Conditions for use - Important legal information.

NetdoktorMedia :: C/O Berlingske Media :: Pilestræde 34 :: DK-1147 København K
Tlf. 33 17 92 50 :: CVR: 28 68 61 37 :: Ophavsret :: Generelle handelsbetingelser
© Copyright 1998-2015 NetDoktor.dk - All rights reserved
NetDoktor.dk is a trademark