Annonce
Syfilis
Opdateret af Helle Kiellberg Larsen, Afdelingslæge med speciale i dermato-venerologi

Hvad er syfilis?

Syfilis er en kønssygdom og skyldes en bakterie (Treponema-Pallidum). Syfilis er i stigning i Danmark, cirka 400 bliver nu smittet med syfilis årligt. Mange af de tilfælde, som opdages i Danmark, findes hos personer, som er blevet smittet i udlandet.

Syfilis er mere udbredt i Afrika og Asien, Østereuropa, Rusland og Sydamerika og blandt mænd, der har sex med mænd. Syfilis kan være medfødt, hvis den gravide har infektionen, således at fostret smittes.

Hvordan får man syfilis?

 • Syfilis smitter ved seksuel kontakt og regnes som en kønssygdom.

 • Gravide med syfilis kan overføre smitten til fostret.

Hvordan føles syfilis?

Inden for et par måneder efter man har været udsat for smitte, udvikles der et sår, der ikke er ømt. Det er som regel blot et enkelt sår, men der kan være tale om flere sår, der hvor bakterierne har været i kontakt med hud eller slimhinder. Såret sidder for eksempel på penis eller skamlæberne eller inde i skeden. Såret kan også opstå i endetarmen efter analsex eller i munden efter oral (mund) sex.

Såret kan forsvinde af sig selv, ofte i løbet af nogle uger. Især efter behandling heler såret hurtigt.

Man kan få et udslæt på kroppen, efter såret er forsvundet, eller mens der stadigvæk er sår. Ofte vil man her se et plettet udslæt i håndflader og fodsåler og et lyserødligt udslæt på overkroppen. Der kan også være symptomer, der minder om influenza med feber og ømhed i musklerne samt hævede lymfeknuder.

Herefter går symptomerne i ro, men sygdommen kan når som helst vise sig igen, hvis man ikke behandles.

De sene symptomer på syfilis kan være fra forskellige dele af kroppen. De alvorligste drejer sig om beskadigelse af den store legemspulsåre (udposning på karret), beskadigelse af hjertet og forandringer i nervesystemet og hjernen (specielt en særlig form for demens og ændret gang) og af huden (nogle gummiagtige knuder i huden). Disse sene symptomer ses i dag meget sjældent, da de fleste syfilistilfælde opdages i de tidlige stadier.

Annonce
Hvad kan man selv gøre?

Personer, der ikke dyrker sikker sex, vil være særlig udsat for at få syfilis, specielt i de lande hvor syfilis er udbredt: Afrika og Asien, Østeuropa, Rusland og Sydamerika.

Gode råd, hvis man har syfilis:

 • Man må ikke dyrke sex, mens man har syfilis, heller ikke selvom man bruger kondom, man kan nemlig smitte, hvis kondomet brister. Man skal vente med at have sex til en uge efter, man har gennemført behandlingen.

 • Har man udslæt i håndfladerne, skal man ikke holde i hånd og sygemeldes, hvis man har et job, hvor hygiejnen er vigtig, for eksempel hvis man arbejder med børn.

 • Har man syfilissår i munden, skal man undlade at kysse nogen indtil behandlingen er gennemført.

 • Har man sår i munden eller i endetarmen, behøver man derfor ikke tage nogen særlige forholdsregler omkring sårene andet end almindelig forsigtighed, da de ikke er ømme.

Gode råd til at undgå syfilis:

 • Dyrk sikker sex. Brug kondom.

 • Er man i tvivl, kan man blive testet og behandlet hos sin læge. Ens partner bør også behandles.

Hvordan stiller lægen diagnosen syfilis?

Man vil som hovedregel blive henvist til en speciallæge i hud- og kønssygdomme af sin egen læge. Ofte kan man påvise bakterien i skrab fra såret, og se bakterien i et specielt mikroskop. Også en blodprøve kan vise, om man er smittet med syfilis. Ved tegn på påvirkning af centralnervesystemet kan en rygmarvsprøve vise, om der er tegn på neurosyfilis, det vil sige syfilis i hjernehinderne.

Udsigt for fremtiden

 • Behandles syfilis i tide, er der ingen følgevirkninger, man betragtes som helbredt, når man har gennemført behandlingen, og antistofmålingerne falder i blodet, som de skal.

 • Når man er raskmeldt, kan seksuallivet genoptages.

 • Hvis syfilis ikke behandles, kan man udvikle senkomplikationer fra centralnervesystemet, hud, knogler og hovedkranspulsåren mange år senere.

Hvordan behandles syfilis?

Syfilis behandles med penicillin. Partnere skal altid undersøges.

Læs mere om KØNSSYGDOMME

Original tekst af Ulla Søderberg,, speciallæge i hud- og kønssygdomme

Sidst opdateret: 17.06.2011


Medicin som kan anvendes:

Penicilliner og andre antibiotika

SYGDOMME FRA A-Å
KLIK PÅ DET BOGSTAV SYGDOMMEN STARTER MED
ABCDEFGHIJ
KLMNOPQRST
UVWXYZÆØÅ
Søg på symptomerTjek din medicin
Spørg lægenSpørg i debatten
NYT OM SYGDOM OG SUNDHED HVER UGE
Få Netdoktors nyhedsbrev
- helt gratis!
www.netdoktor.dk

Til dig fra Netdoktor

Nyheder fra Videnskab.dk

Følg med i debatten

Oplysningerne må på ingen måde tages som erstatning for kompetent professionel rådgivning eller behandling af uddannet og godkendt læge. Indholdet på NetDoktor.dk må ikke og kan ikke bruges som basis for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Brugerbetingelser: Vigtige juridiske informationer - Læs også NetDoktors privatlivspolitik.

The documents contained in this web site are presented for information purposes only. The material is in no way intended to replace professional medical care or attention by a qualified practitioner. The materials in this web site cannot and should not be used as a basis for diagnosis or choice of treatment. Click here - Conditions for use - Important legal information.

NetdoktorMedia :: C/O Berlingske Media :: Pilestræde 34 :: DK-1147 København K
Tlf. 33 17 92 50 :: CVR: 28 68 61 37 :: Ophavsret :: Generelle handelsbetingelser
© Copyright 1998-2015 NetDoktor.dk - All rights reserved
NetDoktor.dk is a trademark